Sokan itt rontják el: Ezért nem szabad visszametszeni az elnyílt tulipánokat!

Sokan itt rontják el: Ezért nem szabad visszametszeni az elnyílt tulipánokat!

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sokan elrontják, és levágják az elnyílott tulipánok levelét, ezzel pedig súlyos hibát követnek el. Mit csinálj, ha elnyíltak a tulipánok, hogy gondozd őket a virágzás után? Egy kertészt kérdeztünk erről, aki az alábbi tanácsokat adta!

Vissza lehet metszeni az elnyílt tulipánokat?

Miért nem szabad visszametszeni az elnyílt tulipánokat?

A tulipánok esetében nem ajánlott az elvirágzás után azonnal visszametszeni a leveleit. Ennek oka, hogy a tulipánok hagymái a levelek segítségével raktároznak energiát a következő évben történő virágzásukhoz. A fotoszintézis folyamatán keresztül a levelek segítenek tápanyagot gyűjteni és energiát tárolni a hagymában. Miért fontos hagyni a leveleket a helyükön?

  • Energia felhalmozás: Miután a tulipán elvirágzott, a levelei továbbra is energiát gyűjtenek és tárolnak a hagymában, amely létfontosságú a növény következő évi virágzásához.
  • Természetes folyamat: A levelek természetes úton elhalványulnak és elszáradnak, amikor a növény befejezte az energiaraktározást. Ezt a folyamatot hagyni kell megtörténni természetes módon.

Mit tegyünk az elvirágzás után a tulipánnal?

  • Elvirágzott virágok eltávolítása: Ahhoz, hogy megakadályozd a tulipánokat az energiájuk magképzésre való pazarlásában, az elvirágzott virágokat azonnal távolítsd el, de hagyd a leveleket és a szárat, amíg azok maguktól el nem sárgulnak és el nem száradnak.
  • Víz és tápanyag: Az elvirágzás után a tulipánok még mindig igényelnek némi gondozást, így biztosíts számukra elegendő vizet, különösen száraz időszakokban, és egy enyhe tápanyag-utánpótlást, hogy támogasd az energia felhalmozódást a hagymában.
  • Levelek eltávolítása: Csak akkor távolítsd el a leveleket, amikor azok teljesen elszáradtak és sárgává váltak. Ekkor a növény már befejezte az energiaraktározást a hagymában, és biztonságosan eltávolíthatók.

Elszáradt tulipán gondozása

Hogyan távolítsd el a tulipán leveleit és szárait?

A hagymás növényeknél, mint például a tulipánoknál vagy a nárciszoknál, hagyd a leveleket a helyükön, amíg azok teljesen el nem sárgulnak és el nem száradnak. Amint a levelek elszáradtak, óvatosan távolítsd el őket. Sok esetben egyszerűen kézzel eltávolíthatók az elszáradt levelek és szárak, különösen ha könnyen elválnak a növénytől. Éles és tiszta metszőollót vagy ágvágót használj a vastagabb szárak vagy nehezen hozzáférhető részek eltávolításához. Győződj meg róla, hogy az eszközök élesek és tiszták, hogy elkerüld a növények megsérülését és a betegségek terjedését. Mindig távolítsd el a beteg vagy fertőzött növényi részeket a kertből, hogy megakadályozd a kórokozók terjedését.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-05-02

Most kell elültetned ezt az ízletes zöldséget: Padlizsán ültetés lépései

A padlizsán egyre népszerűbb hazánkban is, ami nem is véletlen, hiszen megannyi étel remek alapanyaga. Mikor és hogyan kell a padlizsánt elültetni?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

felfagyás

a nappali magas és éjjeli alacsony hőmérsékleti ingadozások nyomán fordul elő, amikor éjjel... Tovább

takarmányzsír

az állatok zsírszöveteiből (—>kötőszövet) száraz v. nedves olvasztással... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek virág