Bár az uniós agrártámogatások részletei még nem dőltek el, van néhány olyan, a gazdák életét befolyásoló változás, ami már most biztosnak látszik – mondta Czerván György államtitkár.

hirdetes

Nem kedvez az uniós agrárreform

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Bár az uniós agrártámogatások részletei még nem dőltek el, van néhány olyan, a gazdák életét befolyásoló változás, ami már most biztosnak látszik – mondta Czerván György államtitkár. Nagy az esélye, hogy 2015-től megszűnik az egyes országra megszabott tejtermelési kvóták, vagyis szabad lesz a piac, bárki korlátozás nélkül termelhet bármennyi tejet. Magyarország versenyhátrányba kerül, de az esetleges problémákat a gazdákat segítő tejcsomag bevezetésével próbálják ellensúlyozni.

Bár az uniós agrártámogatások részletei még nem dőltek el, van néhány olyan, a gazdák életét befolyásoló változás, ami már most biztosnak látszik – mondta Czerván György államtitkár.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Hajnal-tájnak elmondta, a ciprusi EU-elnökség végére nem sikerült a KAP minden pontjában megegyezni, nem jutottak megállapodásra az EU 2014 utáni hétéves költségvetéséről, így a közös agrárpolitika részleteit sem lehet véglegesíteni. A magyar kormány bízik abban, hogy a támogatások a 2013-as nominálértéken maradnának. Már most tudni lehet, a közvetlen támogatások jelentősen változnak: aki 2014-ben földet használ, az jogosult lesz a támogatásra. Azoknak azonban, akik csak 2015-től kezdenek földet művelni, ezt a jogosultságot meg kell szerezniük – vagy a piacról, vagy az államnak kell őket segítenie a nemzeti tartalékból.

hirdetes
 
Nagy az esélye, hogy 2015-től megszűnik az egyes országra megszabott tejtermelési kvóták, vagyis szabad lesz a piac, bárki korlátozás nélkül termelhet bármennyi tejet. Magyarország versenyhátrányba kerül, de az esetleges problémákat a gazdákat segítő tejcsomag bevezetésével próbálják ellensúlyozni. A cukorkvóta kivezetése szintén napirenden van, ám a tagállamok többsége szerint úgy tűnik, hogy az európai répa és cukortermelőknek jobb lenne, ha 2020-ig megmaradna a kvótarendszer. Enélkül ugyanis nagyon kiszolgáltatottá válna az ágazat, mivel az európai répacukor nem versenyképes a nádcukorral.
hirdetes
Arra jó esély látszik, hogy megmaradjon a szőlőtelepítési jogok mostani szigorú intézménye is. Magyarország azon van, hogy ne kerüljünk tisztán piaci körülmények közé a telepítési jogok kivezetésével, ami hazánknak egyértelműen hátrányos lenne. Nagyon sok területen van tehát még vita – jelentette ki a Hajnal-tájban Czerván György.

Forrás: EU-Info, Szabad Föld

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

arzénmérgezés

főként arzéntartalmú növényvédő, esetleg rágcsálóirtó szerek felvételekor alakul ki.... Tovább

vályúpróba

egyszerű, gyak. fogás volt az állatok étvágyának, egészségi állapotának ellenőrzésére.... Tovább

Tovább a lexikonra