notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bár az uniós agrártámogatások részletei még nem dőltek el, van néhány olyan, a gazdák életét befolyásoló változás, ami már most biztosnak látszik – mondta Czerván György államtitkár.

Hirdetés

Nem kedvez az uniós agrárreform

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Bár az uniós agrártámogatások részletei még nem dőltek el, van néhány olyan, a gazdák életét befolyásoló változás, ami már most biztosnak látszik – mondta Czerván György államtitkár. Nagy az esélye, hogy 2015-től megszűnik az egyes országra megszabott tejtermelési kvóták, vagyis szabad lesz a piac, bárki korlátozás nélkül termelhet bármennyi tejet. Magyarország versenyhátrányba kerül, de az esetleges problémákat a gazdákat segítő tejcsomag bevezetésével próbálják ellensúlyozni.

Bár az uniós agrártámogatások részletei még nem dőltek el, van néhány olyan, a gazdák életét befolyásoló változás, ami már most biztosnak látszik – mondta Czerván György államtitkár.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Hajnal-tájnak elmondta, a ciprusi EU-elnökség végére nem sikerült a KAP minden pontjában megegyezni, nem jutottak megállapodásra az EU 2014 utáni hétéves költségvetéséről, így a közös agrárpolitika részleteit sem lehet véglegesíteni. A magyar kormány bízik abban, hogy a támogatások a 2013-as nominálértéken maradnának. Már most tudni lehet, a közvetlen támogatások jelentősen változnak: aki 2014-ben földet használ, az jogosult lesz a támogatásra. Azoknak azonban, akik csak 2015-től kezdenek földet művelni, ezt a jogosultságot meg kell szerezniük – vagy a piacról, vagy az államnak kell őket segítenie a nemzeti tartalékból.

Hirdetés
 
Nagy az esélye, hogy 2015-től megszűnik az egyes országra megszabott tejtermelési kvóták, vagyis szabad lesz a piac, bárki korlátozás nélkül termelhet bármennyi tejet. Magyarország versenyhátrányba kerül, de az esetleges problémákat a gazdákat segítő tejcsomag bevezetésével próbálják ellensúlyozni. A cukorkvóta kivezetése szintén napirenden van, ám a tagállamok többsége szerint úgy tűnik, hogy az európai répa és cukortermelőknek jobb lenne, ha 2020-ig megmaradna a kvótarendszer. Enélkül ugyanis nagyon kiszolgáltatottá válna az ágazat, mivel az európai répacukor nem versenyképes a nádcukorral.
Hirdetés
Arra jó esély látszik, hogy megmaradjon a szőlőtelepítési jogok mostani szigorú intézménye is. Magyarország azon van, hogy ne kerüljünk tisztán piaci körülmények közé a telepítési jogok kivezetésével, ami hazánknak egyértelműen hátrányos lenne. Nagyon sok területen van tehát még vita – jelentette ki a Hajnal-tájban Czerván György.

Forrás: EU-Info, Szabad Föld

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
163 792
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 747 967
Közösség

9/2007. (II. 20.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

Rovarölo Basudin 5 G

Jól ismert talajfertőtlenítő szer pajorok, drótférgek és egyéb talajlakó kártevők... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 138

Átlagos értékelés: 5.0