Nem érik a paradicsom? Nézzük, mit tehetsz!

Ezért nem érik be a paradicsomod – 6 ok, amire figyelned kell!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Paradicsom érésének megsegítése

Miért nem érik a paradicsom? - Csúcsrothadás

Paradicsomjaid időnként csúcsrothadástól is szenvedhetnek, és az ebből származó stressztől (nem meglepő módon) nem igazán érnek majd tovább. A csúcsrothadást könnyű észrevenni. Fekete sebek formájában jelentkezik terméseiden, általában azok alsó „csúcsán” (már amennyire a paradicsomoknak van csúcsuk).

A csúcsrothadást nem gombás betegség okozza, hanem azt jelenti, hogy paradicsomjaid nem kapnak elegendő kalciumot. Meglehet, hogy a talaj nem kínál elég kalciumot palántáidnak, de az esetek többségében inkább a nem megfelelő öntözés okozza. Ha a paradicsomok gyökerei nem kapnak elegendő vizet, akkor nem tudják mivel felvenni a tápanyagokat a talajból.

Miért nem érik a paradicsom? - Napfényhiány

A paradicsomok érését az is megnehezítheti, hogy nem kapnak elég napfényt. Könnyen lehet, hogy rossz helyre ültetted paradicsomjaidat. A paradicsomoknak rengeteg napfényre van szükségük, legalább napi 7 órányira. Ha ennél többet éri őket a nap, az csak előny. Figyeld meg, hogy nem-e kerülnek árnyékba délután, vagy délelőtt.

Ügyelj továbbá arra is, hogy ne ültesd őket túl közel egymáshoz. Ez egyrészt biztosítja, hogy ne árnyékolják egymást, másrészt több szellőzést kínál nekik, ami segít elkerülni a növénybetegségeket. A legtöbb paradicsomnak 60 cm helyre van szüksége maga körül, a nagyobbra növő palántáknak pedig ennél is többre.

A jó hír: A zöld paradicsomokat is megeheted

Ha nem jön össze az érés, akkor sincs minden veszve. Amennyiben paradicsomjaid nem valamilyen betegség miatt maradtak zöldek, ilyen „éretlen” állapotukban is megeheted őket. Még a zöld paradicsomok is lehetnek finomak. Egyedül arra kell odafigyelned, hogy valamilyen módon feldolgozd őket, mert éretlenül nehezebben emészthetők, és akár enyhén mérgezők is lehetnek. Nincs más dolgod, mint megsütni, megfőzni, vagy megsavanyítani őket – a lényeg, hogy ne nyersen fogyaszd zöld paradicsomjaidat!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

laposszárú perje (Poa compressa L.)

a —>pázsitfüvek családhoz tartozó, laza bokrú, tarackos gyökerű, alacsony növésű,... Tovább

leptospirózis (leptospirosis)

a fertőződés a kórokozó mikroorganizmusokat (a leptospirákat) vizeletükkel ürítő... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom