Nem érik a paradicsom? Nézzük, mit tehetsz!

Ezért nem érik be a paradicsomod – 6 ok, amire figyelned kell!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Nincs is kellemetlenebb annál, mint amikor heteken keresztül gondoskodsz paradicsomjaidról, de valahogy mégsem hajlandók zöld színüket pirosra cserélni. Rengeteg kertész találkozott már ezzel a problémával, ugyanis több oka is lehet, hogy nem érnek a paradicsomok. Ha ez megnyugtat, az esetek többségében nem a te hibád, hogy paradicsomjaid nem érnek rendesen, ugyanis több olyan tényező is közrejátszik ebben, amit nem tudsz befolyásolni. Sajnos ez azt is jelenti, hogy gyakran nem is igazán tudsz mit csinálni annak érdekében, hogy paradicsomjaid pirosodni kezdjenek. Szóval mi az oka annak, hogy nem érnek a paradicsomok? A következőkben erről lesz szó, de előbb válaszoljunk meg egy fontos kérdést…

Paradicsom érésének megsegítése

Miért érnek a paradicsomok?

A paradicsomok érése valójában egy nagyon összetett, ámde érdekes kémiai folyamat, de elég, ha csak leegyszerűsítve említjük meg. Kezdjük máris azzal, hogy nem minden paradicsom érik piros színűre. Fontos, hogy tisztában légy vele, hogy milyen színű paradicsomokat ültettél, hiszen csak így fogod tudni, hogy mikor érik el érett színüket. A piros paradicsomokon kívül léteznek például citromsárga, narancssárga, lila, fekete, csíkos és zöld fajták is.

A fiatal paradicsomok eleinte zöld színűek, amiért a klorofill nevű vegyület felelős – ettől zöldek például a növények levelei is. Ahogy aztán a paradicsom termései érni kezdenek, egy természetesen előforduló hormont kezdenek termelni – ez a hormon az etén, ami beindítja az érést. Az eténnek köszönhetően kezd el megváltozni a paradicsomok színe, és ettől is puhulnak meg.

A paradicsomokban egy likopin nevű természetes színanyag is termelődik, ami a termések vörös színét adja, és szintén részt vesz az érési folyamatban. Ez a színanyag számos más zöldségben és gyümölcsben is megtalálható. A paradicsomok éréséről tehát az etén és a likopin gondoskodnak. Most, hogy túl vagyunk a kémiaórán, térjünk rá arra, hogy konkrétan miért nem érnek a paradicsomok a kertben.

Miért nem érik a paradicsom? - Túl meleg van

A paradicsomokról köztudott, hogy kifejezetten élvezik a nyári meleget – nem csoda, hogy ilyenkor kapni a legfinomabb friss terméseket a piacon. Azonban a jóból is megárt a sok, és a paradicsomok ugyan úgy érzékenyek a melegre, mint minden más zöldség. A helyzet az, hogy a hőmérséklet határozza meg, hogy mikor érik be a likopin a paradicsomokban, ami a piros színükért felelős.

A paradicsom éréséhez és színváltásához szükséges ideális hőmérséklet valójában 20-25°C között mozog, ami jóval hűvösebb, mint egy átlagos nyári nap. Persze a paradicsomok ennél magasabb hőmérsékleteket is túlélnek, azonban amint a hőmérő megüti a 29-30°C-ot, a termések érése jelentősen lelassul, vagy teljesen félbe is szakad.

Mivel a nap termosztátját nem te irányítod, ilyenkor nincs mit tenni, csak várni, hogy kicsit lehűljön a levegő. Szerencsére nem minden nyári napra jellemző a kánikula, így paradicsomjaid idővel tovább érnek majd. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

nyálzás (nyálfolyás)

a normális v. fokozott mennyiségben termelődött nyál az állat szájából a külvilágra... Tovább

nyakalt lábtő

oldalról nézve a hirtelen elvékonyodó szárban folytatódó láhtó. Hibás lábalakulás. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom