Soha nem szabadna nedvesen füvet nyírni! Még a fűnyíródat is tönkreteheti!

hirdetes

Ezért nem szabad a nedves füvet lenyírni! – Ilyen problémákat fog okozni, ha nedvesen vágjuk a füvet

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Tudd meg, hogy nyírhatod-e a füvet, ha az nedves, és milyen problémákat okozhat a pázsiton, ha nem várjuk ki a fű megszáradását.

nedves fű nyírása

Szabad-e a nedves füvet nyírni?

Ha azt kérdezik: "szabad-e nyírni nedves füvet?" akkor valószínűleg egy váratlan csapadék megakasztotta kertészeti terveinket. Ha büszke vagy a pázsitodra, akkor a vizes fűnyírás érdemes kihagyni, mivel akár károkat is okozhat a pázsitban.

Mindannyian szeretnénk tudni, hogyan lehet zöld és vastag pázsitot növeszteni, de ez egyre nehezebbé válik, ha nedves füvet próbálunk nyírni. Kiváló vágást érhetünk el, ha megvárjuk, amíg a fű megszárad, mielőtt megpróbálnánk nyírni, ami viszont egy zamatosabb pázsittal jutalmaz majd meg.

Nedves fű nyírása helyett mindig kihasználhatjuk a rossz időt arra, hogy fűnyírónkat rendbe tegyük. Ellenőrizzük, hogy a kaszák és a gépek jó állapotban vannak-e, hogy fel legyünk készülve a fűnyírásra és a sövénynyírásra, és tudjuk, ha valamelyik elemet ki kell-e cserélni.

Lehet nedvesen nyírni a füvet?

Bár technikailag le lehet nyírni a nedves füvet, ez nem tanácsos. Vannak, akiknek egyáltalán nem okoz gondot a nedves fű nyírása, szerencsés lesz a fűnyíró és a fű megfelelő kombinációja, míg másoknak a nedves fűnyírás tönkreteheti a fűnyírót és a füvet is.

A festői gyep eléréséhez elengedhetetlen, hogy a fűszálak felálljanak, és készen álljanak a nyírásra. A nedves fűvel van egy kis probléma, a gravitáció, a szálak nem állnak fel, hanem a víz súlya miatt a talajhoz tapadnak. Ez hihetetlenül egyenetlen fűnyírást eredményez, amit sajnos csak akkor veszünk észre, amíg a fű ki nem szárad.

Általában nem ajánlott nedves füvet nyírni, mivel az károsíthatja a pázsitot, és nem is biztonságos a számunkra. Ha a fű nedves, a szálak összetapadhatnak, ami megnehezíti a fűnyíró számára a fű egyenletes nyírását. Ez egyenetlen vágást eredményezhet, ami táptalajt teremthet a kártevőknek és a betegségeknek, valamint a pázsit egyenetlenné teszi, amitől nem lesz szép.

hirdetes

A nedves fű nyírása is károsíthatja a fűnyírót. Az eső kötést okoz az egyes szálak között, ami a fű összetapadását eredményezi, amit nehéz egyenletesen nyírni. Ezek a csomók beragadhatnak a fűnyíróba, ami túlmelegedhet és esetleg eltörhet. A csomók a pázsiton is összegyűlnek, ami nagy takarítási munkát eredményez, mivel a pázsiton maradt csomók elfojtják az alattuk lévő füvet, és elhalt foltokat okoznak.

Egy ideális helyzetben érdemes megvárni, amíg a fű megszárad, mielőtt nyírni kezdjük. Ez különösen fontos, ha a fű a hosszabb, mivel még néhány ipari fűnyíró is megküzd a hosszú, nedves fűvel.

Szó szerint semmi előnye, ha nedvesen nyírjuk a pázsitot, sokkal több munkát fogunk végezni az udvaron, hogy megoldjuk azokat a problémákat, amelyek abból fakadnak, hogy nincs türelmünk hagyni, hogy a nap tegye a dolgát.

A nedves fű nyírásával okozott problémák


Ha nagyon nedves füvet nyírunk, valószínűleg még a legjobb fűnyírók is megszenvedik. A füvet nehezebb lesz nyírni, a levágott darabok pedig összetapadnak, ami megterheli a fűnyírót, és akár eltömődhet és túlmelegedhet. Nedves időben a pázsiton sem lehet csíkokat nyírni.

Ha a pázsit különösen telített, akkor a fűnyíró kerekei sárnyomokat ásnak ki, ami a nyomvonalak károsodását okozza, amely akár új gyep lerakását is szükségessé teheti a lyukak kitöltéséhez. Ha már túl késő, és már szembesültünk ezzel a problémával, számos módszer létezik a fűben lévő foltok javítására, hogy a pázsit visszanyerje korábbi fényét.

hirdetes

Ha azonban rendszeresen nyírjuk a füvet, az nem nagy dolog. A legtöbb esetben nem teszi tönkre a pázsitot vagy nem sérti meg a füvet. Ügyelj azonban arra, hogy a fűcsomókat gereblyézd ki vagy törd fel, mert elpusztíthatják az alattuk lévő füvet.

Fűnyírás a reggeli harmatban

Vegyesek a vélemények arról, hogy lehet-e füvet nyírni reggeli harmat mellett. Kétségtelenül az a legjobb, ha megvárjuk, amíg a fű teljesen megszárad, mielőtt nyírnánk, és hajnali harmat esetén ez valószínűleg csak néhány órát vesz igénybe – azonban semmi sem akadályozza meg, hogy kihúzzuk a fűnyírót, amíg még kissé nedves a fű.

A nedves fű nyírása károsíthatja a fűnyírót és a kertet is. A nedves fű levágott részei könnyen eltömíthetik a fűnyírót, ami károkat okozhat, ha nem vigyázunk rá. Ezeket a nyesedéket nagy részekben is ki lehet dobni a fűnyíróból, ahol aztán ténylegesen megfojthatják az elültetett füvet, amitől a pázsit foltjai elhalnak vagy kiszáradnak. A nedves fű nem csak az utócsapadékra vonatkozik, hanem magában foglalja a kora reggeli harmatot is.

Meddig várjunk eső után, mielőtt füvet nyírnánk?


Eső után meg kell várni, amíg a pázsit megszárad a nyírás előtt – 2 és 5 óra között kell várnunk, ha egy enyhe zápor volt, vagy tovább, ha erősebb eső esett.

Jó teszt, hogy megtudd, száraz-e a fű, ha papucsban, szandálban sétálsz be a pázsitra, ha száraz marad a lábad, akkor érdemes elkezdeni a fűnyírást.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-27

Unod a megszokottat? Itt van 5 nagyon különleges árvácska fajta

Az árvácskák nyáron, tavasszal, és ősszel is ültethetőek. Tedd színessé a keretedet a legszebb, legkülönlegesebb árvácskákkal. Fekete, fehér, vagy piros?

2023-09-26

5 őszi virág a veranda, terasz tökéletes dekorációjához

Kiüríteni a nyári cserepeket, és elrakni a garázs mélyére az ősz beköszöntével? Na még mit nem! Vannak csodaszép őszi virágok is, amik feldobják a verandákat...

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-26

A tuja őszi ápolása - ezeket a lépéseket ki ne hagyd!

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tuja őszi gondozásának lépéseit, amiket nem hagyhatsz ki, ha azt szeretnéd, hogy csodás legyen egész évben tujád.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kiemelő automata

a vontatott munkagépek üzembe állításakor és szállítási helyzetbe emelésekor alkalmazott... Tovább

Gyomirtó Totril

Gyomirtó permetezőszer vöröshagyma gyomirtására.Hatóanyag: 225 g/l ioxinil... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás