Soha nem szabadna nedvesen füvet nyírni! Még a fűnyíródat is tönkreteheti!

Ezért nem szabad a nedves füvet lenyírni! – Ilyen problémákat fog okozni, ha nedvesen vágjuk a füvet

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tudd meg, hogy nyírhatod-e a füvet, ha az nedves, és milyen problémákat okozhat a pázsiton, ha nem várjuk ki a fű megszáradását.

nedves fű nyírása

Szabad-e a nedves füvet nyírni?

Ha azt kérdezik: "szabad-e nyírni nedves füvet?" akkor valószínűleg egy váratlan csapadék megakasztotta kertészeti terveinket. Ha büszke vagy a pázsitodra, akkor a vizes fűnyírás érdemes kihagyni, mivel akár károkat is okozhat a pázsitban.

Mindannyian szeretnénk tudni, hogyan lehet zöld és vastag pázsitot növeszteni, de ez egyre nehezebbé válik, ha nedves füvet próbálunk nyírni. Kiváló vágást érhetünk el, ha megvárjuk, amíg a fű megszárad, mielőtt megpróbálnánk nyírni, ami viszont egy zamatosabb pázsittal jutalmaz majd meg.

Nedves fű nyírása helyett mindig kihasználhatjuk a rossz időt arra, hogy fűnyírónkat rendbe tegyük. Ellenőrizzük, hogy a kaszák és a gépek jó állapotban vannak-e, hogy fel legyünk készülve a fűnyírásra és a sövénynyírásra, és tudjuk, ha valamelyik elemet ki kell-e cserélni.

Lehet nedvesen nyírni a füvet?

Bár technikailag le lehet nyírni a nedves füvet, ez nem tanácsos. Vannak, akiknek egyáltalán nem okoz gondot a nedves fű nyírása, szerencsés lesz a fűnyíró és a fű megfelelő kombinációja, míg másoknak a nedves fűnyírás tönkreteheti a fűnyírót és a füvet is.

A festői gyep eléréséhez elengedhetetlen, hogy a fűszálak felálljanak, és készen álljanak a nyírásra. A nedves fűvel van egy kis probléma, a gravitáció, a szálak nem állnak fel, hanem a víz súlya miatt a talajhoz tapadnak. Ez hihetetlenül egyenetlen fűnyírást eredményez, amit sajnos csak akkor veszünk észre, amíg a fű ki nem szárad.

Általában nem ajánlott nedves füvet nyírni, mivel az károsíthatja a pázsitot, és nem is biztonságos a számunkra. Ha a fű nedves, a szálak összetapadhatnak, ami megnehezíti a fűnyíró számára a fű egyenletes nyírását. Ez egyenetlen vágást eredményezhet, ami táptalajt teremthet a kártevőknek és a betegségeknek, valamint a pázsit egyenetlenné teszi, amitől nem lesz szép.

A nedves fű nyírása is károsíthatja a fűnyírót. Az eső kötést okoz az egyes szálak között, ami a fű összetapadását eredményezi, amit nehéz egyenletesen nyírni. Ezek a csomók beragadhatnak a fűnyíróba, ami túlmelegedhet és esetleg eltörhet. A csomók a pázsiton is összegyűlnek, ami nagy takarítási munkát eredményez, mivel a pázsiton maradt csomók elfojtják az alattuk lévő füvet, és elhalt foltokat okoznak.

Egy ideális helyzetben érdemes megvárni, amíg a fű megszárad, mielőtt nyírni kezdjük. Ez különösen fontos, ha a fű a hosszabb, mivel még néhány ipari fűnyíró is megküzd a hosszú, nedves fűvel.

Szó szerint semmi előnye, ha nedvesen nyírjuk a pázsitot, sokkal több munkát fogunk végezni az udvaron, hogy megoldjuk azokat a problémákat, amelyek abból fakadnak, hogy nincs türelmünk hagyni, hogy a nap tegye a dolgát.

A nedves fű nyírásával okozott problémák


Ha nagyon nedves füvet nyírunk, valószínűleg még a legjobb fűnyírók is megszenvedik. A füvet nehezebb lesz nyírni, a levágott darabok pedig összetapadnak, ami megterheli a fűnyírót, és akár eltömődhet és túlmelegedhet. Nedves időben a pázsiton sem lehet csíkokat nyírni.

Ha a pázsit különösen telített, akkor a fűnyíró kerekei sárnyomokat ásnak ki, ami a nyomvonalak károsodását okozza, amely akár új gyep lerakását is szükségessé teheti a lyukak kitöltéséhez. Ha már túl késő, és már szembesültünk ezzel a problémával, számos módszer létezik a fűben lévő foltok javítására, hogy a pázsit visszanyerje korábbi fényét.

Ha azonban rendszeresen nyírjuk a füvet, az nem nagy dolog. A legtöbb esetben nem teszi tönkre a pázsitot vagy nem sérti meg a füvet. Ügyelj azonban arra, hogy a fűcsomókat gereblyézd ki vagy törd fel, mert elpusztíthatják az alattuk lévő füvet.

Fűnyírás a reggeli harmatban

Vegyesek a vélemények arról, hogy lehet-e füvet nyírni reggeli harmat mellett. Kétségtelenül az a legjobb, ha megvárjuk, amíg a fű teljesen megszárad, mielőtt nyírnánk, és hajnali harmat esetén ez valószínűleg csak néhány órát vesz igénybe – azonban semmi sem akadályozza meg, hogy kihúzzuk a fűnyírót, amíg még kissé nedves a fű.

A nedves fű nyírása károsíthatja a fűnyírót és a kertet is. A nedves fű levágott részei könnyen eltömíthetik a fűnyírót, ami károkat okozhat, ha nem vigyázunk rá. Ezeket a nyesedéket nagy részekben is ki lehet dobni a fűnyíróból, ahol aztán ténylegesen megfojthatják az elültetett füvet, amitől a pázsit foltjai elhalnak vagy kiszáradnak. A nedves fű nem csak az utócsapadékra vonatkozik, hanem magában foglalja a kora reggeli harmatot is.

Meddig várjunk eső után, mielőtt füvet nyírnánk?


Eső után meg kell várni, amíg a pázsit megszárad a nyírás előtt – 2 és 5 óra között kell várnunk, ha egy enyhe zápor volt, vagy tovább, ha erősebb eső esett.

Jó teszt, hogy megtudd, száraz-e a fű, ha papucsban, szandálban sétálsz be a pázsitra, ha száraz marad a lábad, akkor érdemes elkezdeni a fűnyírást.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Nemathorin 10 G

Talajfertőtlenítő szer fonálférgek ellen.Hatóanyag: fosztiazat 10%Felhasználható: - burgonya... Tovább

tenyészidő

Az a z időtartam,amely a vetés (ültetés) napjától a gazd.-lag hasznosítható termés... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás