Nebáncsvirág vagy Pistike

hirdetes

A Nebáncsvirág vagy Pistike gondozása a kertben

SzSz, ZH
A Nebáncsvirág vagy Pistike gondozása a kertben

Hőmérséklet és páratartalom

A Nebáncsvirág nagyon érzékeny a hőre. Ha hőmérséklet 30 C° fok fölé emelkedik a növénynek dupla annyi vízre lesz szüksége. A balkonládában vagy szobanövényként ültetett Nebáncsvirágoknak napi szintű öntözésre is szüksége lehet, sőt van, mikor napi kétszer is érdemes őket megöntözni. Ha sokáig nem öntöztük, akkor biztos, hogy kiszáradnak. Szerencsére, egy-egy alkalom kihagyása után a növény gyorsan életre kel. 
Mivel a Nebáncsvirág trópusi növény, így a párásabb helyeket kedveli. Fagy hatására elpusztulhatnak, így télen érdemes őket átültetni cserépbe és bevinni őket meleg helyre. 

hirdetes

Tápanyag

A Nebáncsvirág kedveli a tápanyagban gazdag közeget, így rendszeresen érdemes trágyázni. Vízben oldódó műtrágyát használjunk tavasszal és nyaranta is kéthetente a növényre. Ha lassan felszabaduló műtrágyát használnánk, akkor tavasz elején és újra a nyár közepén is alkalmazzuk. Ha a Nebáncsvirág nyár végére kezd elkókadni, akkor ollóval vágjuk le a növény felső harmadát. Ezzel elősegíthetjük az új virág megjelenését. 

A Nebáncsvirág fajtái

hirdetes

Mint említettük igen fajgazdag növény, több mint ezerféle Nebáncsvirág létezik, amelyből 450 faj ismert. A leggyakoribbak közé tartozik:

Évelő Nebáncsvirág (Impatiens walleriana): Észak-Amerikában a leggyakoribb, Észak-Amerika nagy részében évelő növényként termesztik.
Éves Nebáncsvirág (Impatiens balsamina): Gyakran kerti balzsamnak vagy rózsabalzsamnak hívják, lényegesen kisebbek, csésze alakú virágokkal. Ezek kevésbé váltak népszerűvé.
Új-Guinea Nebáncsvirág (Impatiens hawkeri): Ezek nagyobb virágai vannak, változatosabb színűek és képesek elviselni a napos helyeket is.
Impatiens capensis és Impatiens pallida: Két vadvirágfaj, szoros kapcsolatban állnak az éves és évelő Nebáncsvirágokkal. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-18

15 igénytelen virág, amikre alig kell odafigyelni

Nem mindenkinek van elegendő ideje arra, hogy napi rendszerességgel ápolgassa virágait. Ha neked sincsen időd, akkor ezek az igénytelen virágok valók neked!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-07-31

Miért nem virágzik a hortenziám? Válaszolunk!

Nem virágzik a hortenziád? Valószínűleg nem nagy a probléma, csak nem a hajtási időszaknak megfelelően kezeled a növényed. Segítünk megtalálni a problémát!

2022-08-02

Késő nyári virágok- Ültesd el nyáron, hogy ősszel tőlük pompázzon a kert!

Szeretnél csodaszép virágokat augusztusban is? Ha most elülteted ezeket a virágokat, akkor nemcsak augusztusban fog pompázni a ketted, hanem az őszi napokban is!

További cikkek ebben a témában


üszkösödés (gangrena, gangraena)

az a jelenség, amikor az —>elhalás területén másodlagosan jellegzetes elváltozások... Tovább

hát

az állat törzsének mar és az ágyék között levő szakasza, a mellkas felső része. Alapját... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet kertfenntartás virág virágtermesztés