Nebáncsvirág vagy Pistike

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A Nebáncsvirág vagy Pistike gondozása a kertben

SzSz

A Nebáncsvirág vagy Pistike az egyik legnépszerűbb egynyári virág, élénk színű virágai és árnyéktűrő képessége miatt. A leggyakrabban termesztett és otthon is ültetett fajtái alacsony növésűek. A Nebáncsvirág különböző színekben pompázhat, lehet fehér, piros, rózsaszín, lila, korall vagy sárga színű. 

A Nebáncsvirág vagy Pistike gondozása a kertben

A Nebáncsvirág (Impatiens) virág neve a latin nyelvből származik: impatiens, jelentése "türelmetlen".  Azért kapták ezt a nevet, mert érett viráguk néha még egy finom érintésre is „felrobban”, mintha türelmetlenül kinyitnák őket. Ez a tulajdonsága szemmel látható egy ékszerfűnek nevezett rokon esetében, amely Észak-Amerika keleti részén őshonos. A Nebáncsvirágból, mintegy 450 faj létezik, amelyek Afrikában és Indiában őshonosok. Legtöbb faját előszeretettel használjuk szobai vagy kerti dísznövényként. 

A Nebáncsvirág jellemzői

Növény típusa:   Egyéves virág
Érett méret: 30-90 centi magas
Nap expozíció: Teljes árnyékban

hirdetes
Talaj típusa: Gazdag, jól vízelvezető talaj
A talaj pH-ja: 6,0-6,5
Virágzási idő: Tavasztól nyárig
Virág szín: Pasztell és élénk színek, köztük a fehér, piros, rózsaszín, ibolya, korall, lila és sárga
Szilárdsági zónák: A 10. és 11. keménységi zónában az impatiens őszre ültethető téli és tavaszi színű. A 9–11. Zónában lévő árnyékos részeken a növények tovább szaporodhatnak. 

Talaj

A Nebáncsvirágot, ha száraz talajba szeretnénk ültetni, előtte dúsítsuk fel virágfölddel. Mivel a növény kedveli a nedves talajt, a talajnak jó vízelvezetés kell. A talaj pH-ját tartsuk semlegesen, de maximum 6,0-6,5 érték között, hogy a virág megfelelően növekedjen és jól érezze magát. 

hirdetes

Víz

Annak ellenére, hogy elegendő vízzel részleges napfényben is termeszthetőek, nagy erényük, hogy árnyékban virágzik a Nebáncsvirág. Valójában ezek a virágok egészen olcsón elérhetők bármely kertészetben, mégis az árnyékos helyeken is feltűnő, élénk színű virágokat hoznak, így nagyon jól feldobhatják a kertet. A növénynek a kertbe ültetve hetente két alkalommal kell bő vízzel meglocsolni.  
 

Milyen hőmérsékletben érzi jól magát? A következő oldalon erről is írtunk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes


döntéselmélet

a gazd. tevékenységek közül a legjobb megoldással, ill. annak kiválasztásával foglalkozik. A... Tovább

aranyzab (Trisetum flavescens R. et Sch.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, viszonylag alacsony növésű szálfű (->fűfélék). Jó... Tovább

Tovább a lexikonra