Nebáncsvirág vagy Pistike

A Nebáncsvirág vagy Pistike gondozása a kertben

SzSz, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A Nebáncsvirág vagy Pistike az egyik legnépszerűbb egynyári virág, élénk színű virágai és árnyéktűrő képessége miatt. A leggyakrabban termesztett és otthon is ültetett fajtái alacsony növésűek. A Nebáncsvirág különböző színekben pompázhat, lehet fehér, piros, rózsaszín, lila, korall vagy sárga színű. 

A Nebáncsvirág vagy Pistike gondozása a kertben

A Nebáncsvirág (Impatiens) virág neve a latin nyelvből származik: impatiens, jelentése "türelmetlen".  Azért kapták ezt a nevet, mert érett viráguk néha még egy finom érintésre is „felrobban”, mintha türelmetlenül kinyitnák őket. Ez a tulajdonsága szemmel látható egy ékszerfűnek nevezett rokon esetében, amely Észak-Amerika keleti részén őshonos. A Nebáncsvirágból, mintegy 450 faj létezik, amelyek Afrikában és Indiában őshonosok. Legtöbb faját előszeretettel használjuk szobai vagy kerti dísznövényként. 

A Nebáncsvirág jellemzői

Növény típusa:   Egyéves virág
Érett méret: 30-90 centi magas
Nap expozíció: Teljes árnyékban
Talaj típusa: Gazdag, jól vízelvezető talaj
A talaj pH-ja: 6,0-6,5
Virágzási idő: Tavasztól nyárig
Virág szín: Pasztell és élénk színek, köztük a fehér, piros, rózsaszín, ibolya, korall, lila és sárga
Szilárdsági zónák: A 10. és 11. keménységi zónában az impatiens őszre ültethető téli és tavaszi színű. A 9–11. Zónában lévő árnyékos részeken a növények tovább szaporodhatnak. 

Talaj

A Nebáncsvirágot, ha száraz talajba szeretnénk ültetni, előtte dúsítsuk fel virágfölddel. Mivel a növény kedveli a nedves talajt, a talajnak jó vízelvezetés kell. A talaj pH-ját tartsuk semlegesen, de maximum 6,0-6,5 érték között, hogy a virág megfelelően növekedjen és jól érezze magát. 

Víz

Annak ellenére, hogy elegendő vízzel részleges napfényben is termeszthetőek, nagy erényük, hogy árnyékban virágzik a Nebáncsvirág. Valójában ezek a virágok egészen olcsón elérhetők bármely kertészetben, mégis az árnyékos helyeken is feltűnő, élénk színű virágokat hoznak, így nagyon jól feldobhatják a kertet. A növénynek a kertbe ültetve hetente két alkalommal kell bő vízzel meglocsolni.  
 

Milyen hőmérsékletben érzi jól magát? A következő oldalon erről is írtunk!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

törzsnyáj

A legjobb termelésű juhokból áll; a tenyésztési céloknak legmegfelelőbb csládok és... Tovább

felszíni vizek

a felszínen levő valamennyi mozgó és állóvíz (folyók, tavak, tengerek). Jellemzőjük az... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet kertfenntartás virág virágtermesztés