Nebáncsvirág vagy Pistike

hirdetes

A Nebáncsvirág vagy Pistike gondozása a kertben

SzSz, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Nebáncsvirág vagy Pistike az egyik legnépszerűbb egynyári virág, élénk színű virágai és árnyéktűrő képessége miatt. A leggyakrabban termesztett és otthon is ültetett fajtái alacsony növésűek. A Nebáncsvirág különböző színekben pompázhat, lehet fehér, piros, rózsaszín, lila, korall vagy sárga színű. 

A Nebáncsvirág vagy Pistike gondozása a kertben

A Nebáncsvirág (Impatiens) virág neve a latin nyelvből származik: impatiens, jelentése "türelmetlen".  Azért kapták ezt a nevet, mert érett viráguk néha még egy finom érintésre is „felrobban”, mintha türelmetlenül kinyitnák őket. Ez a tulajdonsága szemmel látható egy ékszerfűnek nevezett rokon esetében, amely Észak-Amerika keleti részén őshonos. A Nebáncsvirágból, mintegy 450 faj létezik, amelyek Afrikában és Indiában őshonosok. Legtöbb faját előszeretettel használjuk szobai vagy kerti dísznövényként. 

A Nebáncsvirág jellemzői

Növény típusa:   Egyéves virág
Érett méret: 30-90 centi magas
Nap expozíció: Teljes árnyékban

hirdetes
Talaj típusa: Gazdag, jól vízelvezető talaj
A talaj pH-ja: 6,0-6,5
Virágzási idő: Tavasztól nyárig
Virág szín: Pasztell és élénk színek, köztük a fehér, piros, rózsaszín, ibolya, korall, lila és sárga
Szilárdsági zónák: A 10. és 11. keménységi zónában az impatiens őszre ültethető téli és tavaszi színű. A 9–11. Zónában lévő árnyékos részeken a növények tovább szaporodhatnak. 

Talaj

A Nebáncsvirágot, ha száraz talajba szeretnénk ültetni, előtte dúsítsuk fel virágfölddel. Mivel a növény kedveli a nedves talajt, a talajnak jó vízelvezetés kell. A talaj pH-ját tartsuk semlegesen, de maximum 6,0-6,5 érték között, hogy a virág megfelelően növekedjen és jól érezze magát. 

hirdetes

Víz

Annak ellenére, hogy elegendő vízzel részleges napfényben is termeszthetőek, nagy erényük, hogy árnyékban virágzik a Nebáncsvirág. Valójában ezek a virágok egészen olcsón elérhetők bármely kertészetben, mégis az árnyékos helyeken is feltűnő, élénk színű virágokat hoznak, így nagyon jól feldobhatják a kertet. A növénynek a kertbe ültetve hetente két alkalommal kell bő vízzel meglocsolni.  
 

Milyen hőmérsékletben érzi jól magát? A következő oldalon erről is írtunk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

2023-02-09

A húsvét legszebb éke: csüngő barkafűz ültetése, és gondozása- egyszerűbb, mint hinnéd

A csodás barkánál tökéletesebb növényt keresve sem lehetne találni, ami ennyire tökéletesen passzol a húsvéthoz. Hova, mikor ültess, hogyan gondozd? Mutatjuk!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyapjú minősítése

a gyapjú értékmérő tulajdonságai alapján végzik; a minősítés alkalmával vizsgálják a... Tovább

fedőszőrök

1. (bot.) Növényi szőrök. 2. (zool.) Az állat fel-, korona- és nemezszőrének az... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet kertfenntartás virág virágtermesztés