Nebáncsvirág vagy Pistike

hirdetes

A Nebáncsvirág vagy Pistike gondozása a kertben

SzSz, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Nebáncsvirág vagy Pistike az egyik legnépszerűbb egynyári virág, élénk színű virágai és árnyéktűrő képessége miatt. A leggyakrabban termesztett és otthon is ültetett fajtái alacsony növésűek. A Nebáncsvirág különböző színekben pompázhat, lehet fehér, piros, rózsaszín, lila, korall vagy sárga színű. 

A Nebáncsvirág vagy Pistike gondozása a kertben

A Nebáncsvirág (Impatiens) virág neve a latin nyelvből származik: impatiens, jelentése "türelmetlen".  Azért kapták ezt a nevet, mert érett viráguk néha még egy finom érintésre is „felrobban”, mintha türelmetlenül kinyitnák őket. Ez a tulajdonsága szemmel látható egy ékszerfűnek nevezett rokon esetében, amely Észak-Amerika keleti részén őshonos. A Nebáncsvirágból, mintegy 450 faj létezik, amelyek Afrikában és Indiában őshonosok. Legtöbb faját előszeretettel használjuk szobai vagy kerti dísznövényként. 

A Nebáncsvirág jellemzői

Növény típusa:   Egyéves virág
Érett méret: 30-90 centi magas
Nap expozíció: Teljes árnyékban

hirdetes
Talaj típusa: Gazdag, jól vízelvezető talaj
A talaj pH-ja: 6,0-6,5
Virágzási idő: Tavasztól nyárig
Virág szín: Pasztell és élénk színek, köztük a fehér, piros, rózsaszín, ibolya, korall, lila és sárga
Szilárdsági zónák: A 10. és 11. keménységi zónában az impatiens őszre ültethető téli és tavaszi színű. A 9–11. Zónában lévő árnyékos részeken a növények tovább szaporodhatnak. 

Talaj

A Nebáncsvirágot, ha száraz talajba szeretnénk ültetni, előtte dúsítsuk fel virágfölddel. Mivel a növény kedveli a nedves talajt, a talajnak jó vízelvezetés kell. A talaj pH-ját tartsuk semlegesen, de maximum 6,0-6,5 érték között, hogy a virág megfelelően növekedjen és jól érezze magát. 

hirdetes

Víz

Annak ellenére, hogy elegendő vízzel részleges napfényben is termeszthetőek, nagy erényük, hogy árnyékban virágzik a Nebáncsvirág. Valójában ezek a virágok egészen olcsón elérhetők bármely kertészetben, mégis az árnyékos helyeken is feltűnő, élénk színű virágokat hoznak, így nagyon jól feldobhatják a kertet. A növénynek a kertbe ültetve hetente két alkalommal kell bő vízzel meglocsolni.  
 

Milyen hőmérsékletben érzi jól magát? A következő oldalon erről is írtunk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

4 Gyönyörű téli bogyós cserje – Beszínezik a szürke téli kertet

Ezek a mesés téli bogyókkal rendelkező cserjék nemcsak a hideg hónapokban hoznak színt és életet a kertedbe, hanem praktikus választások is kertedbe!

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 hiba, amit a karácsonyi kaktusz gondozása során vétünk

A karácsonyi kaktusz a téli ünnepek elengedhetetlen dekoráció, de annak érdekében, hogy hosszú ideig élvezhessük, fontos elkerülni néhány gyakori gondozási hibát

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

16/2006. (II. 24.) FVM rendelet

a növény-egészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001.... Tovább

vérfestékvizelés (hemoglobinuria,haemoglobinuria)

Hemolízis és hemoglobinémia következménye,mikor a vérből a vesén (kiálasztószervek)... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet kertfenntartás virág virágtermesztés