Nebáncsvirág vagy Pistike

hirdetes

A Nebáncsvirág vagy Pistike gondozása a kertben

SzSz, ZH

A Nebáncsvirág vagy Pistike az egyik legnépszerűbb egynyári virág, élénk színű virágai és árnyéktűrő képessége miatt. A leggyakrabban termesztett és otthon is ültetett fajtái alacsony növésűek. A Nebáncsvirág különböző színekben pompázhat, lehet fehér, piros, rózsaszín, lila, korall vagy sárga színű. 

A Nebáncsvirág vagy Pistike gondozása a kertben

A Nebáncsvirág (Impatiens) virág neve a latin nyelvből származik: impatiens, jelentése "türelmetlen".  Azért kapták ezt a nevet, mert érett viráguk néha még egy finom érintésre is „felrobban”, mintha türelmetlenül kinyitnák őket. Ez a tulajdonsága szemmel látható egy ékszerfűnek nevezett rokon esetében, amely Észak-Amerika keleti részén őshonos. A Nebáncsvirágból, mintegy 450 faj létezik, amelyek Afrikában és Indiában őshonosok. Legtöbb faját előszeretettel használjuk szobai vagy kerti dísznövényként. 

A Nebáncsvirág jellemzői

Növény típusa:   Egyéves virág
Érett méret: 30-90 centi magas
Nap expozíció: Teljes árnyékban

hirdetes
Talaj típusa: Gazdag, jól vízelvezető talaj
A talaj pH-ja: 6,0-6,5
Virágzási idő: Tavasztól nyárig
Virág szín: Pasztell és élénk színek, köztük a fehér, piros, rózsaszín, ibolya, korall, lila és sárga
Szilárdsági zónák: A 10. és 11. keménységi zónában az impatiens őszre ültethető téli és tavaszi színű. A 9–11. Zónában lévő árnyékos részeken a növények tovább szaporodhatnak. 

Talaj

A Nebáncsvirágot, ha száraz talajba szeretnénk ültetni, előtte dúsítsuk fel virágfölddel. Mivel a növény kedveli a nedves talajt, a talajnak jó vízelvezetés kell. A talaj pH-ját tartsuk semlegesen, de maximum 6,0-6,5 érték között, hogy a virág megfelelően növekedjen és jól érezze magát. 

hirdetes

Víz

Annak ellenére, hogy elegendő vízzel részleges napfényben is termeszthetőek, nagy erényük, hogy árnyékban virágzik a Nebáncsvirág. Valójában ezek a virágok egészen olcsón elérhetők bármely kertészetben, mégis az árnyékos helyeken is feltűnő, élénk színű virágokat hoznak, így nagyon jól feldobhatják a kertet. A növénynek a kertbe ültetve hetente két alkalommal kell bő vízzel meglocsolni.  
 

Milyen hőmérsékletben érzi jól magát? A következő oldalon erről is írtunk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-22

10 nyári virág, ami nem hiányozhat kertedből

Habár sok virágot már kora tavasszal érdemes elültetni, akár a nyár elején is elhelyezhetsz néhány palántát vagy magot a kertedben. Ezek a legszebb nyári virágok.

2022-06-29

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

A szárazság még a gyökereket is megtámadhatja, amitől a növény végül teljesen kipusztul majd. De van megoldás a kiszáradt növények megmentésére, mutatjuk!

További cikkek ebben a témában


eszközhatékonyság

a termékre, a termelési értékre, a jövedelemre vetített eszközérték, amely lehet a... Tovább

elit mag

a szabványnak megfelelő vetőmag, a szuperelit vetőmag első szaporulata. Különös gonddal... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet kertfenntartás virág virágtermesztés