Madarak etetése - ezekkel ne etesd őket semmiképp

hirdetes

Mivel NEM szabad vadmadarakat etetni télen?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ezekkel ne etesd a madarakat

5. Krumpliszirom

A chipsek, krumpliszirmok és más sült zacskós ételek az emberek számára sem éppen egészségesek, és ez a madarakra is vonatkozik. Egyrészt nagyon kevés tápértékük van, másrészt olyan tartósítószerekkel kezelték őket, amelyek nagy részét sosem tesztelték madarakon. Ha valami hasonlóval szeretnél kedveskedni kerti vendégeidnek, akkor pattogtass nekik natúr, sómentes pattogatott kukoricát.

6. Nyers hús

Habár sok madár számít húsevőnek, nem javasolt nyers hússal kínálni őket. A nyers húsok könnyedén megromlanak és a bennük elterjedő baktériumok veszélyesek lehetnek a madarak számára, ráadásul számos kártevőt is odavonzhatnak az etetőkhöz. A szalonnabőr és faggyú sokkal biztonságosabban kínálható a madaraknak.

hirdetes

7. Bolti sütemények 

A süteményekkel, fánkokkal és egyéb tésztaalapú étellel az a probléma, hogy a bolti termékhez rengeteg tartósítószert és egyéb adalékanyagot adnak hozzá, amik a chipsekhez hasonlóan nem éppen ideálisak a madarak számára. Ha azonban saját magad készíted el őket természetes alapanyagokból, akkor egy nagyon kevéssel kiegészítheted az etetők tartalmát. 

hirdetes

8. Méz

A méz egy rendkívül egészséges természetes készítmény, azonban a madarak esetén más a helyzet. Még a legkiválóbb minőségű mézekben is lehetnek olyan baktériumok, amelyek halálos veszélyt jelentenek a madarak számára. Semmilyen madáreledelhez ne adj hozzá mézet.

9. Só

Ahogyan az embereknek, úgy a madaraknak sem ajánlott túl sok sót fogyasztani. Habár egy minimális mennyiséget az ő szervezetük is képes gond nélkül feldolgozni, a nagyobb dózisok nagyon veszélyesek lehetnek. Óvakodj tehát a magas sótartalmú ételek kiszórásától, bármilyen ételről vagy eledelről is legyen szó.

10. Tej

A madarak nem emlősök, ezért többségük erősen tejérzékeny. A sóhoz hasonlóan ugyan képesek megbirkózni kisebb mennyiségekkel, de a tejben gazdag ételek komoly veszélyforrásoknak számítanak. Éppen ezért nem szabad például krémsajtot kínálni nekik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


erjedés

elsősorban szénhidrátoknak, főként a ->glükóznak energiafelszabadulással járó lebontása;... Tovább

édesfüvek

a —>gyep értékes összetevői; több a tápértékük, mint a ->savanyúfüveké. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok