Madarak etetése - ezekkel ne etesd őket semmiképp

Mivel NEM szabad vadmadarakat etetni télen?

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Minden lelkiismeretes kerttulajdonos igyekszik biztosítani a kertjébe érkező madarak biztonságát és jólétét. Leggyakrabban ezt madárházakkal, etetőkkel vagy fürdőhelyekkel oldják meg. Sokan azonban nem tudják, mivel lehet, illetve mivel nem lehet etetni a madarakat! 

Ezekkel ne etesd a madarakat

Télen különösen fontos az itthon maradt, nem elvándorló madarak etetése, hiszen ilyenkor lényegesen kevesebb tápanyagforrás áll a rendelkezésükre. Nem mindegy azonban, hogy mivel eteted szárnyas vendégeidet, ugyanis bizonyos ételek még kis mennyiségben is károsak lehetnek az egészségükre, és alultápláltságot, elhízást illetve különböző betegségeket okozhatnak náluk, nem is beszélve az időjárás elleni védekezésük gyengüléséről és lassabb reakciókról a ragadozókra.

1. Romlott magvak

A madáreledel könnyedén megromolhat, ha nem megfelelő körülmények között tárolod, és a romlott eledelben megjelenő rovarok, penész és baktériumok súlyosan károsíthatják a madarak egészségét. Mindig csak friss és száraz madáreledelt helyezz ki a szárnyas vendégeknek, és ellenőrizd, hogy nem-e penészes vagy nem áraszt-e kellemetlen szagokat magából. Ha a madáretető elázik egy esőben, azonnal cseréld ki a benne maradt nedves eledelt.

2. Kenyér

Kenyeret adni nem tilos a madaraknak, azonban nagyon fontos odafigyelni a mennyiségre. Egy nagyon kevés kenyér még elfogadható, azonban nagyobb mennyiségben egyáltalán nem egészséges a madarak számára, ráadásul csak minimális tápértékkel rendelkezik. Kenyeret tehát mindig csak kiegészítőként, kis mennyiségben adj a madaraknak, és igyekezz egészségesebb, teljes kiőrlésű változatokat használni.

3. Régi nektár

Nektárt készíteni egyszerű, ezért semmi okod nem lehet régi, romlott nektárral kínálni a kerti madarakat. A régi nektár ködös vagy színtelen, és néha még úszkáló szemcsék is láthatók benne. A romlott nektár baktériumokat és penészt tartalmazhat, ami halálos lehet a madarak számára. A nektárt tehát érdemes néhány naponta frissre cserélni, és a cserék alkalmával mindig alaposan kitisztítani az etetőket vagy itatókat.

4. Rovarirtóval kezelt ételek

A madaraknak nem szabad semmilyen rovarirtó, gombairtó, baktériumölő vagy növényirtó szerrel kezelt táplálékot (például magok, gyümölcsök) adni. Ezek még kis mennyiségben is veszélyesek a madarakra, és még ha nem is pusztulnak el tőlük azonnal, a méreganyagok lassan felhalmozódnak a szervezetükben, amiket akár az utódjaikra is átörökíthetnek. A kérdéses eredetű gyümölcsöket érdemes alaposan átmosni, vagy egész egyszerűen nem adni belőlük a madaraknak. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kultúrszántás

előhántós ekével végzett szántás, ki előhántó lemetszette felső 8-10 cm-es talajrétegre... Tovább

hiánybetegségek

1. (növénytermesztés) A kedvezőtlen tápanyagellátottságot a növények megjelenése... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok