Mikor és hogyan kell szüretelni, illetve tárolni a napraforgómagokat?

Így gyűjtsd össze a napraforgómagokat

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A napraforgótermesztés igazán különleges élmény, hiszen az egész szezon során izgatottan várhatjuk, hogy végre leszüretelhessük a hatalmas virágfejekben sorakozó magokat. Fontos azonban felkészülnöd rá, hogy nem te leszel az egyetlen, aki szeretné „betakarítani” a kertedben ácsorgó napraforgók magvait. A madarak, őzek, mókusok és más rágcsálók előszeretettel járnak rá ezekre a hatalmas virágokra, és ha szeretnéd megelőzni őket, akkor tudnod kell, hogy mikor és hogyan gyűjtsd össze a napraforgómagokat.

Napraforgómagok szüretelése tippek

Mikor kell leszüretelni a napraforgókat?

A napraforgók leszüretelése valójában nagyon egyszerű, csak az nem mindegy, hogy mikor csinálod. Ha túl korán takarítod be a fejeket, akkor a magvak héja vastag lesz, minimális belső tartalommal. Ezzel szemben, ha túl sokáig vársz, akkor a magvak túlságosan kiszáradnak majd a sütéshez. Továbbá, ha megvárod, hogy az állatok szedjék le helyetted a termést, akkor neked nem sok marad majd belőle!

A napraforgókat akkor kell leszüretelni, amikor szirmaik elkezdenek száradni és lepotyogni. A fejek zöld töve sárga színűvé válik, majd végül bebarnul. A magvak ekkorra már jó vaskosok, színük pedig teljesen fekete, vagy legfeljebb néhány fehér csík húzódik meg rajtuk (ez a fajtától függ).
Ha az állatok problémát okoznak, akkor takard le a fejeket papírzacskókkal vagy aprószemű hálóval, amint a virágok elkezdenek hervadozni.

Hogyan kell összegyűjteni a napraforgómagokat?

Minden gazdának megvan a maga preferált módszere a napraforgómagok kinyerésére, és az az igazság, hogy egyik eljárás sem biztosít nagyobb hozamot, mint a többi.
Az egyik módszer megvárni, hogy a napraforgók magjai teljesen megérjenek a száron. Miután megértek, és kezdenek kilazulni a fejből, vágd el a szárat 2,5 cm-rel a fej alatt. Ez után óvatosan dörzsöld át a magokat a kezeddel, fújd le róla a pelyvát, és hagyd, hogy a magok kiszáradjanak, mielőtt eltennéd őket.

Egy másik módszer akkor kezdődik, amikor már a magvak kétharmada megérett. Vágd le a napraforgó fejét, de hosszabb szárat hagyj alatta, úgy 7,5-10 cm-eset. Ez után dugd a fejeket egy papírzacskóba, majd fejjel lefelé kösd fel őket egy jól szellőző helyen. Legyen ez a helység meleg, de ne forró.

Az Amerikában őshonos népek már jóval az előtt foglalkoztak a napraforgók termesztésével és feldolgozásával, hogy az európaiak megérkeztek volna a kontinensre. Kifőzték a napraforgók fejét, hogy kinyerjék belőle az olajat, a magokat pedig nyersen vagy kenyérbe sütve fogyasztották el. Ezen kívül gyógyászati célokra is felhasználták őket. A napraforgómagokban sok kalcium, foszfor és kálium található.

A napraforgómagok hosszútávú elraktározása

Miután sikerült eltávolítani a magokat a fejekből, fel lehet használni őket azonnal, vagy félre is lehet tenni belőlük későbbi ültetésre. Hosszútávú elraktározás előtt mindenképpen ki kell szárítanod őket. Minél szárazabbak, annál tovább maradnak felhasználhatók.
Tartsd a magokat egy légmentesen zárható tárolóban, pl. egy befőttesüvegben, és ne felejtsd el ráírni a dátumot sem.

Ha a magokat csak a szezon végéig szeretnéd megtartani, akkor helyezd a tárolót egy hűvös, sötét helyre – például egy hűtőbe. Hogy a magok biztosan szárazok maradjanak, egy tasak silica gélt, vagy két evőkanálnyi (kb. 30 ml), valamilyen szövetbe bugyolált tejport is az üveg aljára helyezhetsz.

Egy másik opció fagyasztóba helyezni a magokat, egy erre alkalmas tárolóban. A legtöbb napraforgómag akár egy évig is felhasználható marad, ha hűtőben vagy fagyasztóban tárolják őket, egy hűvös kamrában pedig legfeljebb 2-3 hónapig.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk: cukkini ültetés lépései

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

KWS 2360 (KX 2360)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje korai. A kalászkapelyvák alapja... Tovább

40/2006. (V. 24.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság virágtermesztés