Ne késs el a napraforgó ültetésével! Mikor kell a napraforgót ültetni? Hogyan kell a napraforgó magokat elültetni

hirdetes

Ne késs el a napraforgó ültetésével! Ez a tavaszi hónap a legtökéletesebb időpont

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Szeretnéd, hogy a nyári napsütésben néhány napraforgó legyen a kerted igazi éke? Akkor még tavasszal cselekedned kell, ugyanis ez idő tájt van legtökéletesebb ideje a napraforgó ültetésének.

Napraforgó ültetés ideje

Tudnivalók a napraforgó ültetéséhez

Az egész nyáron tartó fényes virágzásnak köszönhetően a napraforgó hőtűrő, ellenáll a kártevőknek, és vonzó a beporzók és a madarak számára. Tökéletes választás kertedben is, már csak azért is, mert magja is értékes, és akár még vágott virágcsokrot is készíthetsz belőle. Tudományos neve a görög helios ("nap") és anthos ("virág") szavakból származik. A napraforgó heliotróp, ami azt jelenti, hogy virágaikat úgy fordítják, hogy kövessék a Nap mozgását az égen keletről nyugatra, majd éjszaka visszatérnek, hogy kelet felé nézzenek, és ismét készen álljanak a reggeli napsütésre. Manapság rengeteg napraforgófajta kapható, így biztosan lesz olyan, amelyik illik a kertedbe. A napraforgó a legjobban olyan helyen nő, ahol közvetlen napfény éri, naponta 6-8 órán át, ezért a napraforgót mindenképpen napos helyre kell ültetni, ezenkívül még jól vízelvezető talajt is igényel.

Milyen napraforgók vannak?

Méretéhez képest meglehetősen gyorsan növekvő virág, a legtöbb napraforgófajta mindössze 80-95 nap alatt érik. A legnagyobb napraforgófajták 16 láb magasra nőnek, míg a kisebb fajtákat kis helyekre és konténerekre fejlesztették ki, és ritkán nőnek meg egy lábnál magasabbra! A virágfejek átmérője elérheti a 12 hüvelyket is a nagy magvú fajtákon belül. Érdemes szélvédett helyet választani a napraforgóknak, még a nagyobb fajtáknak is. A nagyobb fajták csúcsnehézekké válhatnak, és az erős szél pusztító hatású lehet.

hirdetes

Mikor kell a napraforgót elültetni?

A legjobb, ha a napraforgómagot közvetlenül a kertbe vetjük. Na de mikor is pontosan? A legjobb idő erre a tavaszi időszak, amint elmúlt a fagyveszély, és miután a talaj legalább 10 °C-ra felmelegedett. A napraforgó nem szereti, ha megbolygatják a gyökereiket, ezért az átültetés helyett a közvetlen vetést javasoljuk.

Hogyan lehet elültetni a napraforgó magokat?

A napraforgót 2-3,5 cm mélyre és körülbelül 6 hüvelyk távolságra kell ültetni egymástól, miután a talaj alaposan felmelegedett. Vethetsz több magot is, majd megritkíthatod őket, csak a legerősebbeket hagyva, amikor már elég jól látszik az eredmény. Ügyelj arra, hogy hagyj elegendő helyet a növényeknek, különösen az alacsony növekedésű fajták esetében, amelyek elágazódnak. Készíts sorokat egymástól körülbelül 75 cm távolságra. A műtrágya elősegíti a növekedésüket. Ha azt látod, hogy madarak kapirgálnak a magok után, teríts le hálót az ültetett területre, amíg a magok ki nem csíráznak. Amíg a növény kicsi, öntözd a gyökerek körül, körülbelül 7-10 cm-re a növénytől. Mikor megnövekedett, már csak ritkább öntözésre szorul. Hacsak az időjárás nem rendkívül nedves vagy száraz, hetente egyszer öntözd meg. A magas fajok és fajták támogatást igényelnek. A bambusz karó jó választás minden olyan növényhez, amelynek erős, egyetlen szára van, és rövid ideig támasztást igényel.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-24

Túl árnyékos a kerted? - ezek a kültéri növények imádják az árnyékot

Ha túl árnyékos a kerted, akkor se búsulj, mert ezek a növények imádják az árnyékot, ezért érdemes a listából legalább egyet elültetned az árnyékos kertedbe!

2023-03-22

Húsvétozás Noszvajon – 2 napos ingyenes gyerekprogram a Noszvaji gazdaházban

Ha húsvétra keresel egy remek programot az egész családnak és a gyerekeknek, akkor nem is kell messzebb utaznotok 2023. húsvét hétvégéjén! Húsvét Noszvajon!

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2022-12-27

Tobozból fenyőfa: Hogy ültesd el a fenyőtobozt, hogy fenyőfa legyen belőle?

Egyetlen tobozok kell csak elültetni ahhoz, hogy csodaszép fenyőfák legyen belőle. Hogyan? Mutatjuk hogyan lehet tobozból fenyőfád, lépésekre lebontva.

2023-03-20

Mutatjuk, hogyan építs magaságyást lépésről lépésre

Az magaságyás építése a kertben nagyszerű módja annak, hogy javítsd a talaj vízelvezetését, növeld a hozamot, és hogy rendezett kerti teret alakíts ki.

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

17/2007. (IV. 4.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

42/2006. (V. 31.) FVM rendelet

a vad védelmérõl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság Talajművelés virágtermesztés