Mutatom, hogyan gyűjtsd be a napraforgómagokat a madarak számára

Így gyűjtsük össze a napraforgómagokat a madarak etetésére

TK, SFV, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Napraforgó madarak számára

Mikor lehet betakarítani a magokat?


Habár a madarak vígan elcsipegetik az éretlen napraforgómagokat, a teljesen megérett magok nagyobbak és több kalóriát is kínálnak, ami fontos a madarak téli étrendjében. Többféleképpen is megállapíthatjuk, hogy egy napraforgó megérett-e már:


•    A fej hátulja halványsárga színt vesz fel, szélei pedig barnulni kezdenek.
•    Az eleinte fehér magok sokkal sötétebb színűvé válnak.
•    A magok puha vége leszárad, és így azok teljesen láthatókká válnak.


Na persze, ha a madarak sűrűbben járnak rá a napraforgókra, mint korábban, akkor valószínű, hogy a magok kellően megérettek számukra, és ideje betakarítani őket.


Ehhez először vágjuk le a napraforgófejeket, mindössze 5-10 centit meghagyva a szárukból. Amíg nem szeretnénk elkezdeni a madarak etetését, tartsuk ezeket a fejeket egy száraz, sötét helyen (például a garázsban) egy jól zárható tárolóban, ahol a kártevők nem férhetnek hozzájuk. Minél szárazabbak a napraforgófejek, annál könnyebb lesz eltávolítani belőlük a magokat.


A magokat nem muszáj eltávolítanunk a fejekből – ezt a madarakra is rábízhatjuk.


A madarak etetése


Sokan bele sem mernek gondolni, hogy mekkora munka sajátkezűleg eltávolítani a több száz, vagy akár több ezer magot a napraforgófejekből. Szerencsére erre nincs szükség, hiszen a madarak csőre bőven pontosan erre a célra fejlődött ki. Nincs tehát más dolgunk, mint kihelyezni a napraforgófejeket a szabadba, ahol a madarak könnyedén hozzájuk férhetnek.


A fejek szárát továbbá felszűrhatjuk egy kerítésre vagy lugasra is, illetve betűzhetjük valahová, ahol rászállhatnak a madarak. Az igazán nagy napraforgófejeket úgy is felköthetjük minden oldalon, hogy magos oldalukkal felfelé lelógjanak – függőasztal! Ez a megoldás azért is praktikus, mert miután a magok elfogytak a fejekből, újabb magokat szórhatunk rájuk, így tovább funkcionálhatnak madáretetőkként.


Ha szeretnénk meglazítani a magokat a fejben, akkor dörzsöljük azokat körkörösen jobbra és balra a kezünkkel (lehetőleg vastag kesztyűben, úgy nem olyan kellemetlen érzés).


Néhány mag ki is pottyanhat eközben, de ezeket rögtön el is lehet tenni jövőre az újbóli ültetéshez – tároljuk őket száraz, hűvös helyen egy befőttesüvegben vagy papírban. Ne lepődjünk meg, ha a következő évben elültetett magokból másfajta napraforgók hajtanak ki – ez jellemző a keresztezett fajták magjaira, illetve közbeszólhat a keresztbeporzás is.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-04-29

Nem szabad bántani a lopódarázsat, elmondom miért

Meglepődsz! A lopódarázs nem ellenség - olvasd el, miért! Mutatjuk, miért tilos bántani a lopódarazsat, Boros Tibor méhraj befogó tippjeivel és tanácsaival!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dodine hatóanyagú gombaölő szerek

speciálisan varasodás elleni készítményekként hozták forgalomba. A dodine gyógyító... Tovább

vegetatív idegrendszer (autonóm idegrendszer)

A szervezet önfenntartását,növekedését,fejl.-ét és szaporodását befolyásoló... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Érdekességek