A magyar szellemfalu, ahol egyetlen ember él, mégis csodát tett!

hirdetes

A magyar szellemfalu, ahol egyetlen ember él, mégis csodát tett!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Nagyecsér története

Az iskolabezárás, az elöregedés és az elköltözések, valamit a Mezőnagymihály és Nagyecsér közt soha el nem készült műút hiánya együttesen okozták a település végzetét. A település 2001-ben már csak 7 embernek adott otthont, ezután teljesen elnéptelenedett és az enyészetté lett….Egészen 2006-ig, ekkor költözött ide Tóth Rudolf!

Mindenhol a pusztulást láttam, először meg sem fordult a fejemben, hogy ide költözzek. A negyedik látogatásom után jöttem rá, hogy erre van szükségem. Elegem lett belőle, hogy rabszolgaként élek, hogy a munkámat nem fizetik meg rendesen. 350 ezer forintért 7200 négyzetméteres telket vásároltam, és önellátó gazdálkodásba fogtam – magyarázta Tóth Rudolf (57), aki 10 évvel ezelőtt még egy építőipari vállalkozást működtetett Budapesten. Csodabogárnak hittük.

Nem értettük, hogy egy fővárosi vállalkozó miért költözik egy gazzal benőtt, elhagyatott helyre. Sokan arról kezdtek pletykálni, hogy menekül a hatóságok elől, vagy drogtanyát hoz létre Nagyecséren. Mára már elültek ezek a találgatások, de az elején többször is rendőrök látogatták meg őt – mesélte Vályi László, a környező Mezőnagymihály polgármestere. Rudolf szinte a semmiből építette újra a telket, közel száz gyümölcsfát ültetett, és parcellákat hozott létre, többek között paradicsomot, paprikát, hagymát, kukoricát termeszt.

hirdetes

Áramot napelemmel generálok, a víz 17 méter mélyről jön. Főzni egy szabadtéri kályhán szoktam, a vizet is ezzel melegítem a mosogatáshoz és a fürdéshez. Utóbbihoz van egy kádam a kertben, és egy zuhanyozófülkét is tákoltam nádból, kavicsokkal az alján – vezetett minket körbe az egyébként családos férfi, aki több mint 30 év házasság után hagyta hátra feleségét és négy gyermekét, akikhez télen, néha hétvégente tér vissza a fővárosba.

hirdetes

Néha ők is meglátogatnak, ebben a 40 centi vastag falú vályogházban fogadom őket – mutatott a lakóhelyére a méhészkedésssel és pálinkafőzéssel is foglalkozó férfi. A költségeket festői munkákból állja, a megélhetés a tanyán heti ezer forint.

A nyugodt remetelétet csak keddenként zavarják meg a Rudolf feje fölött gyakorlatozó Gripenek, misztikus, szellemházakból érkező furcsa zajok nem bolygatják a vállalkozót. Bármi lesz is a falu sorsa, egy biztos: Rudolf már itt hagyta a nyomát. A székely kultúra iránti rajongásának köszönhetően a falutáblán már rovásírással is olvasható: „Nagyecsér”

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-13

Így hosszabbítsd meg kutyád életének aranyéveit

Ha idős a kutyusunk mindig félünk, mikor hagy itt bennünket: ezek az utolsó évek azonban ne félelemmel, hanem szeretettel és sok foglalkozással teljenek!

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

2023-01-18

Nyulak gondozása a téli, hideg időben

Nyulainkra fokozottan érdemes figyelni a téli időjárás viszontagságai miatt, hisz hamar megfázhatnak: tippjeink segítenek őket megvédeni!

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

2022-08-20

5 igazán meglepő tény a csirkékről

Hogy a csirkéknek empátiájuk lenne és az alvási fázisaik még összetettebbek lennének, mint a miénk? Ezekről, és egyéb érdekességekről olvashatsz mostani cikkünkben!

2023-01-25

Hogyan neveljünk bőrápolásra alkalmas gyógynövényeket?

Tudtad, hogy te is tudsz gyógynövényeket termeszteni a kertedben könnyedén, de akár cserépben is? Segítünk neked a legegyszerűbb módon megvalósítani terveidet!

2023-01-23

A Zichy Kastélyok nyomában – Az egykori nemesi család hagyatéka

Magyarországon számtalan a múltszázadokból fennmaradt kastélyokat fedezhetünk fel, mi most a Zichy család hátrahagyott csodálatos műremekeit gyűjtöttük össze.

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

E-misszió

Állatvédõ szervezet Az E-misszió Egyesületet 30 fiatal alapította 1986-ban,... Tovább

baromfiborreliózis (borreliózis)

Borrelia anserina mikroorganizmus okozta bántalom, amely csak egyes háztáji tyúk- és... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek