A magyar szellemfalu, ahol egyetlen ember él, mégis csodát tett!

hirdetes

A magyar szellemfalu, ahol egyetlen ember él, mégis csodát tett!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Nagyecsér története

Az iskolabezárás, az elöregedés és az elköltözések, valamit a Mezőnagymihály és Nagyecsér közt soha el nem készült műút hiánya együttesen okozták a település végzetét. A település 2001-ben már csak 7 embernek adott otthont, ezután teljesen elnéptelenedett és az enyészetté lett….Egészen 2006-ig, ekkor költözött ide Tóth Rudolf!

Mindenhol a pusztulást láttam, először meg sem fordult a fejemben, hogy ide költözzek. A negyedik látogatásom után jöttem rá, hogy erre van szükségem. Elegem lett belőle, hogy rabszolgaként élek, hogy a munkámat nem fizetik meg rendesen. 350 ezer forintért 7200 négyzetméteres telket vásároltam, és önellátó gazdálkodásba fogtam – magyarázta Tóth Rudolf (57), aki 10 évvel ezelőtt még egy építőipari vállalkozást működtetett Budapesten. Csodabogárnak hittük.

Nem értettük, hogy egy fővárosi vállalkozó miért költözik egy gazzal benőtt, elhagyatott helyre. Sokan arról kezdtek pletykálni, hogy menekül a hatóságok elől, vagy drogtanyát hoz létre Nagyecséren. Mára már elültek ezek a találgatások, de az elején többször is rendőrök látogatták meg őt – mesélte Vályi László, a környező Mezőnagymihály polgármestere. Rudolf szinte a semmiből építette újra a telket, közel száz gyümölcsfát ültetett, és parcellákat hozott létre, többek között paradicsomot, paprikát, hagymát, kukoricát termeszt.

hirdetes

Áramot napelemmel generálok, a víz 17 méter mélyről jön. Főzni egy szabadtéri kályhán szoktam, a vizet is ezzel melegítem a mosogatáshoz és a fürdéshez. Utóbbihoz van egy kádam a kertben, és egy zuhanyozófülkét is tákoltam nádból, kavicsokkal az alján – vezetett minket körbe az egyébként családos férfi, aki több mint 30 év házasság után hagyta hátra feleségét és négy gyermekét, akikhez télen, néha hétvégente tér vissza a fővárosba.

hirdetes

Néha ők is meglátogatnak, ebben a 40 centi vastag falú vályogházban fogadom őket – mutatott a lakóhelyére a méhészkedésssel és pálinkafőzéssel is foglalkozó férfi. A költségeket festői munkákból állja, a megélhetés a tanyán heti ezer forint.

A nyugodt remetelétet csak keddenként zavarják meg a Rudolf feje fölött gyakorlatozó Gripenek, misztikus, szellemházakból érkező furcsa zajok nem bolygatják a vállalkozót. Bármi lesz is a falu sorsa, egy biztos: Rudolf már itt hagyta a nyomát. A székely kultúra iránti rajongásának köszönhetően a falutáblán már rovásírással is olvasható: „Nagyecsér”

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-05-02

Miért szagol a kutya az emberek lába közé? – Így szoktasd le róla kutyádat!

Miért szagolnak az ember lába közé a kutyák? Az állatorvosok és a kiképzők is egyetértenek ennek okaiban, tudd meg Te is miért szeretik ezt csinálni a kutyák!

2022-03-07

Mit jelentenek a különböző számok a tojáson? Melyiket ne vedd meg?

Vajon hogyan tudjuk a boltok polcai előtt állva eldönteni, hogy melyik tojást tegyük a kosarunkba? Olvassuk el a számokat, egyáltalán mit jelentenek a számok?

2022-08-08

Kardszárnyú delfinek támadtak meg és süllyesztettek el egy egész hajót

Hiába, a tenger nagyon veszélyes! Egy egész hajót süllyesztettek el kardszárnyú delfinek, azaz gyilkos bálnák, szerencsére a rajta utazók megmenekültek!

2022-08-15

A bor készítése életveszélyes- erre mindenki figyeljen oda!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). Mutatjuk pontosan mikor és mire kell figyelni a borkészítés közben!

2022-05-19

Megható videó: az elefántoknak nagyon mély érzelmeik vannak

Kutatások során készült YouTube videótkat mutatunk nektek, ami bemutatja hogyan gyászolnak az elefántok. Nagyon megható ahogyan az elefántok gyászolnak!

2022-08-18

15 igénytelen virág, amikre alig kell odafigyelni

Nem mindenkinek van elegendő ideje arra, hogy napi rendszerességgel ápolgassa virágait. Ha neked sincsen időd, akkor ezek az igénytelen virágok valók neked!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

További cikkek ebben a témában


humusz (televény)

a talaj jellegzetes, nagy molekulájú, kolloid tulajdonságú anyaga. Pontos kémiai szerkezeti... Tovább

bunda (juhbunda, gyapjúbunda)

a juhokról lenyírt, a nyírás után is egybemaradó, összefüggő szőrköntös elnevezése. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek