Nagy kert, sok gond? - Tippek, hogy kis munkával legyen mesés kerted!

hirdetes

Így gondozz egy nagy kertet kis munkával

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN

A városi és külvárosi kertészek legnagyobb kihívása, hogy minimális helyből kénytelenek kihozni a legtöbbet. Meg kell tanulniuk kreatívan felhasználni a rendelkezésükre álló területet, ha azt szeretnék, hogy befektetett munkájuk érdemlegesen is megtérüljön. Ebbe belegondolva sokan nem is gondolnák, hogy a spektrum másik végén álló kertészeknek is megvannak a maguk küzdelmei. Ebben a cikkben ezt az utat szeretnénk végigkísérni!

Nagy kert fenntartása kis munkával

Bizony, ha az embernek van egy hatalmas kertje, az csak még több feladatot és munkát jelent rövid és hosszútávon is. Szóval mit tehetsz, ha a ebbe a csoportba tartozol? Ha van egy hatalmas kerted, de azt sem tudod, hogy hogyan kezdd el megművelni ezt az óriási területet? Mindenekelőtt érdemes kicsiben kezdeni, és megtapasztalni, hogy mégis mi fán terem a kertészkedés. Ha egy kisebb területet sikerül eredményesen megművelned, akkor onnantól már sokkal egyszerűbb lesz fokozatosan bővíteni kerted tényleges méretét.

Sajátítsd el a kertészkedés alapjait

Bármekkora méretű is kerted, a kertészkedés alapjaival mindenképpen tisztában kell lenned, hogy eredményesen művelhesd azt. Tudnod kell például, hogy hol alakítsd ki kertedet telkeden, illetve hogy hogyan oldd meg a védelmet a kártevők és behatolók ellen. Ezen kívül jó, ha tudod, hogy hogyan védekezhetsz a gyomok ellen is. Továbbá érdemes megismerkedned a trágyázás, a műtrágyázás és a komposztálás alapjaival.

Az helyes öntözés szintén alapvető tudás egy kertész számára. Kerted csak akkor lehet sikeres, ha olyan növényekkel ülteted tele, amelyek jól alkalmazkodnak a talajhoz és az adott éghajlathoz. Persze emelt ágyásokban is gondolkodhatsz, ami megint csak a kertészkedés egy külön tudományága.

hirdetes

Ha nem csak virágokat, hanem terméseket is szeretnél látni (és persze szüretelni) kertedben, akkor tudnod kell azt is, hogy hogyan csalogass több beporzó élőlényt telkedre. Jó tisztában lenni azzal is, hogy melyik kerti szerszám mire való, hogyan használd illetve hogy hogyan tartsd őket tisztán és jó állapotban.

hirdetes

Egy nagy kert megtervezése

Egy kis kertnek nem nehéz helyet találni – a legtöbben csak kijelölnek egy sík, napos területet telkükön és ennyivel le is tudják a dolgot. Azonban egy nagyobb kert esetében sokkal fontosabb, hogy mit jelölsz ki megművelendő területnek, hiszen ezen múlik majd, mennyit kell majd járkálnod vízért, komposztért, a szerszámokért és minden egyébért, amire szükséged lehet.

Jelölj ki egy jó helyet kertednek

Ahelyett tehát, hogy tetszőlegesen rámutatnál telked egy részére, érdemes némi időt szánni rá, hogy előkészíts egy ideális helyet méretes kerted számára. Ügyelj rá például, hogy a kert könnyedén megközelíthető legyen egy parkolóhelytől, hogy a nagy tételben szállított anyagokat (pl. trágyát) ne kelljen olyan sokat cipelni. Fontos továbbá, hogy legyen a közelben egy vízforrás is.

Emellett szempont az is, hogy milyen vízelvezető rendszert tudsz kialakítani kertedben – e célból kialakíthatsz emelt ágyásokat, felhúzhatsz támfalakat, stb. Összességében vedd figyelembe, hogy minden kritikus pont (fészer, egyéb szerkezetek) mind közel legyenek a kerthez, mert hosszútávon temérdek felesleges gyaloglást spórolhatsz meg így magadnak – egy nagy kert gondozása önmagában is elég fárasztó munka. A következő oldalon további részletek várnak, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


viaszok

Legnagyobb részük nagy szénatomszámú,egyértékű alkoholok és nagy szénatomszémú... Tovább

finom fésűsgyapjú

egyes merinói juhok 6 cm-nél hosszabb, erős, rugalmas, finom, 18—22 um vastagságú, A... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert