A nadálytő termesztése, a nadálytő gondozása

hirdetes

A természet ajándéka – Mindent a nadálytőről

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A nadálytő (Symphytum) egy ritkán emlegetett gyógynövény, ami sokkal több figyelmet érdemel. Amellett, hogy gyógyító tulajdonságokkal bír, ez az évelő fehérjében is gazdag, ráadásul még a közelében növő növények számára is tápanyagokat hoz fel a talajból. Ha mindez nem lenne elég, a nadálytő kiváló takarmány a haszonállatok számára is.

Minden a nadálytőről

Ez az Európában őshonos gyógynövény nagy főgyökeret növeszt magának, virágai pedig aprók és harangformájúak. Ha másért nem is, csinos megjelenéséért érdemes ültetni belőle. Kedvet kaptál hozzá? Akkor íme minden, amit egy kertésznek a nadálytő termesztéséről tudnia kell!

A nadálytő fajtái

Fekete nadálytő (Symphytum officinale) – A fekete nadálytő a legismertebb fajta, amit a legtöbb faiskolában és mezőgazdasági boltban megtalál az ember. Ennek a nadálytőnek gyapjas, puha levelei vannak, és rózsaszín virágokat növeszt. Nagyjából 90 cm magasra nő meg.

Orosz nadálytő (Symphytum uplandicum) – Ennek a fajtának mélyzöld levelei és lila virágai vannak. A fekete nadálytőnél magasabbra nő meg, és hajlamos elterjedni a kertben, ha nem figyelnek oda rá. Ebben a nadálytőben több pirrolizidin alkaloid található, ami erősebb gyógyhatást kölcsönöz neki. Az orosznadálytőnek két fő kultúrfajtája van, ezek a „Bocking 14” és a „Blocking 4”. Nevüket az angliai „Blockingról” kapták, ahol kitenyésztették őket.

hirdetes

A Blocking 14 steril, és nem terem magokat, így csak szétválasztással és koronákkal lehet szaporítani. A korona a bokros, évelő és egynyári növények azon része, ahol a szárak a gyökerekkel találkoznak. A kutatások szerint a Blocking 14 nagy mennyiségű kálisót tartalmaz, így nagyszerű talajtakaró paradicsomok számára, és a komposzthalmot is gazdagíthatja.

A Blocking 4 mély gyökereket növeszt, amelyek akár 3 méter hosszúak is lehetnek. Ezek a gyökerek a talaj mélyebb rétegeiből is képesek tápanyagokat hozni a felszínre, és ezzel a környező talajt is gazdagítják. Kiváló takarmány sertések és tyúkok számára.

hirdetes

Nagyvirágú nadálytő – A nagyvirágú nadálytő egy törpe nadálytőfajta, ami inkább díszvirágként használatos. Kiválóan mutat sziklakertekben és lejtőkön, de vigyázni kell vele, mert nagyon agresszívan terjeszkedik.

A nadálytő ültetése

A nadálytő 3-9 USDA zónákban hidegtűrő. Az ennél hűvösebb területeken télen elhal, majd jövő tavasszal új életre kel. Jól nő mind teljesen napos és félárnyékos helyeken is, de fontos, hogy szerves anyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajba kerüljön, amelynek pH-értéke 6,0-7,0 között mozog.

A nadálytő ültetési távolsága

A nadálytő nem kompakt fajtái akár másfél méteresre, vagy annál is magasabbra képesek megnőni. Éppen ezért a palánták körül legalább 60 cm-es távolságot érdemes hagyni minden irányban. Ne feledd, hogy a nadálytők nagyon szaporán és agresszíven terjeszkedhetnek a kertben, ha nem figyelsz oda rájuk. Sarkokba ültetve például csak bizonyos irányokban indulhatnak meg, így könnyebb kordában tartani őket.

Az ültetés előtt érdemes figyelembe venni, hogy a nadálytők mélyre nyúló gyökerei hasznos tápanyagokat hoznak fel a talajból, amiket így a közelükben növő növények is felhasználhatnak. Éppen ezért érdemes néhány palántát olyan helyekre ültetni, ahol szeretnéd ezzel támogatni többi növényedet. A következő oldalon mindent elmondok a nadálytő termesztéséről, gondozásáról, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-24

Csodás kaktuszokat termeszthetsz akár a kertedben is: Tűpárnakaktusz gondozása

A Mammillaria vagy más néven tűpárnakaktusz, télálló, zömök növények, amelyek általában nem nőnek 15 cm-nél magasabbra. Csodásan mutatnak a te otthonodban is!

2023-01-24

Emiatt sárgul meg az orchidea levele- 7 dolog, amit érdemes elkerülni!

Számos tényező okozhatja az orchidea leveleinek elszíneződését, beleértve a napfényt, az alacsony hőmérsékletet és a gyökérrothadást. Nézzük részletesen!

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-24

Ez valami csodálatod: Így nevelj tulipánhagymát üvegvázában gyorsan és egyszerűen

A tulipánok annyira bolondbiztosak, hogy akár talaj nélkül is nőhetnek egy vázában vízben. Mutatjuk az extra gyors, és nagyon látványos titkos módszerünket!

2023-01-23

A Zichy Kastélyok nyomában – Az egykori nemesi család hagyatéka

Magyarországon számtalan a múltszázadokból fennmaradt kastélyokat fedezhetünk fel, mi most a Zichy család hátrahagyott csodálatos műremekeit gyűjtöttük össze.

2023-01-25

Hogyan neveljünk bőrápolásra alkalmas gyógynövényeket?

Tudtad, hogy te is tudsz gyógynövényeket termeszteni a kertedben könnyedén, de akár cserépben is? Segítünk neked a legegyszerűbb módon megvalósítani terveidet!

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Amandha (KX 2385)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva gyengén... Tovább

274/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

A Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal létrehozásáról és mûködésérõl szóló rendelet. ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek virág