A nadálytő termesztése, a nadálytő gondozása

A természet ajándéka – Mindent a nadálytőről

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A nadálytő (Symphytum) egy ritkán emlegetett gyógynövény, ami sokkal több figyelmet érdemel. Amellett, hogy gyógyító tulajdonságokkal bír, ez az évelő fehérjében is gazdag, ráadásul még a közelében növő növények számára is tápanyagokat hoz fel a talajból. Ha mindez nem lenne elég, a nadálytő kiváló takarmány a haszonállatok számára is.

Minden a nadálytőről

Ez az Európában őshonos gyógynövény nagy főgyökeret növeszt magának, virágai pedig aprók és harangformájúak. Ha másért nem is, csinos megjelenéséért érdemes ültetni belőle. Kedvet kaptál hozzá? Akkor íme minden, amit egy kertésznek a nadálytő termesztéséről tudnia kell!

A nadálytő fajtái

Fekete nadálytő (Symphytum officinale) – A fekete nadálytő a legismertebb fajta, amit a legtöbb faiskolában és mezőgazdasági boltban megtalál az ember. Ennek a nadálytőnek gyapjas, puha levelei vannak, és rózsaszín virágokat növeszt. Nagyjából 90 cm magasra nő meg.

Orosz nadálytő (Symphytum uplandicum) – Ennek a fajtának mélyzöld levelei és lila virágai vannak. A fekete nadálytőnél magasabbra nő meg, és hajlamos elterjedni a kertben, ha nem figyelnek oda rá. Ebben a nadálytőben több pirrolizidin alkaloid található, ami erősebb gyógyhatást kölcsönöz neki. Az orosznadálytőnek két fő kultúrfajtája van, ezek a „Bocking 14” és a „Blocking 4”. Nevüket az angliai „Blockingról” kapták, ahol kitenyésztették őket.

A Blocking 14 steril, és nem terem magokat, így csak szétválasztással és koronákkal lehet szaporítani. A korona a bokros, évelő és egynyári növények azon része, ahol a szárak a gyökerekkel találkoznak. A kutatások szerint a Blocking 14 nagy mennyiségű kálisót tartalmaz, így nagyszerű talajtakaró paradicsomok számára, és a komposzthalmot is gazdagíthatja.

A Blocking 4 mély gyökereket növeszt, amelyek akár 3 méter hosszúak is lehetnek. Ezek a gyökerek a talaj mélyebb rétegeiből is képesek tápanyagokat hozni a felszínre, és ezzel a környező talajt is gazdagítják. Kiváló takarmány sertések és tyúkok számára.

Nagyvirágú nadálytő – A nagyvirágú nadálytő egy törpe nadálytőfajta, ami inkább díszvirágként használatos. Kiválóan mutat sziklakertekben és lejtőkön, de vigyázni kell vele, mert nagyon agresszívan terjeszkedik.

A nadálytő ültetése

A nadálytő 3-9 USDA zónákban hidegtűrő. Az ennél hűvösebb területeken télen elhal, majd jövő tavasszal új életre kel. Jól nő mind teljesen napos és félárnyékos helyeken is, de fontos, hogy szerves anyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajba kerüljön, amelynek pH-értéke 6,0-7,0 között mozog.

A nadálytő ültetési távolsága

A nadálytő nem kompakt fajtái akár másfél méteresre, vagy annál is magasabbra képesek megnőni. Éppen ezért a palánták körül legalább 60 cm-es távolságot érdemes hagyni minden irányban. Ne feledd, hogy a nadálytők nagyon szaporán és agresszíven terjeszkedhetnek a kertben, ha nem figyelsz oda rájuk. Sarkokba ültetve például csak bizonyos irányokban indulhatnak meg, így könnyebb kordában tartani őket.

Az ültetés előtt érdemes figyelembe venni, hogy a nadálytők mélyre nyúló gyökerei hasznos tápanyagokat hoznak fel a talajból, amiket így a közelükben növő növények is felhasználhatnak. Éppen ezért érdemes néhány palántát olyan helyekre ültetni, ahol szeretnéd ezzel támogatni többi növényedet. A következő oldalon mindent elmondok a nadálytő termesztéséről, gondozásáról, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

légzés

a szervezet nyomáskülönbségen alapuló gázcseréje, az oxigénfelvételt és a... Tovább

Gyomirtó Puma Extra

Gyomirtó permetezőszer őszi búza, őszi és tavaszi árpa, rozs és tritikále... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek virág