Ezt érdemes tudnod a mustármagról

A mustármag szüretelése, tárolása és felhasználása

SFV, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Tudtad, hogy van olyan, hogy nemzeti mustárnap? Méghozzá augusztus 6-án ünneplik Amerika kedvenc hot dog-fűszerét, amiből az amerikai fogyasztók évente körülbelül 40 fontnyit vásárolnak. Ugye, hogy durva?

Mustármag

És azt tudtad, hogy ugyanazokat a növényeket, amelyeket a kertészek mustárfőzelékhez termesztenek, felhasználhatják ennek a fűszernek a előállításához is? Amint ezek a növények elszáradnak, a kertészek összegyűjthetik és hasznosíthatják a mustármagot. 


A mustárnövény sokszínűsége


Sok tavaszi leveles zöldséghez hasonlóan a mustár is hajlamos a meleg idő beköszöntével elszáradni. Az élénksárga virágok szaporodását nehéz ugyan megállítani és száradás után sem nyújtanak kifejezetten gyönyörű látványt, mégsem érdemes egyből arra gondolnunk, hogy hogyan szabadulhatnánk meg tőle. A mustármagnak ugyanis rengeteg felhasználási módja létezik.


Fehér mustár (Brassica alba/hirta)


A kereskedelmi forgalomban sárgamustár előállítására termesztett, enyhe ízű magvak világosbarna színűek. Ezek a mustármagok pácolt fűszerkeverékekben találhatók, és mustárporhoz használják őrölt formában. A por felhasználható majonézhez, salátaöntetekhez és száraz húsokhoz is. Ezt a fajt néha Sinapis albának, magvait pedig sárga mustárnak nevezik.


Keleti mustár (Brassica juncea)


Ezekből az élénksárga magokból csípős, fűszeres kínai mustárt készítenek tojástekercsekhez. Nekik van a legforróbb ízük. A keleti mustármag további felhasználási módjai közé tartozik a forró pácfűszer, az ízesített ecet és a fűszeres dörzsölő húsokhoz. 


Barna mustár (Brassica juncea) 


A sötétbarna maghéj megkülönbözteti ezeket a mustárfajtákat a keleti fajtáktól. A dijoni és angol stílusú mustárokban használt barna mustármag fűszeresebb, mint a fehér fajták. Pácolásra és csípős kolbászokhoz is használják. 


Mikor kell begyűjteni a mustármagot? 


A mustármag összegyűjtése nem nehéz. Ha leveles-zöld növényként termesztünk mustárt, hagyjuk, hogy a növények megnőjenek és maghüvelyeket termeljenek. Ebben az időszakban öntözzük rendszeresen a növényeket, hogy növeljük a magtermelést! Ha vetőmag-előállítás céljából mustárt ültetünk, arra érdemes számítanunk, hogy a fehér mustárnövények 80-85 napon belül érnek. A B. juncea fajták további 10 napot igényelnek. A mustármagot akkor szedjük, amikor a hüvelyek megbarnulnak, és a növények levelei sárgulni kezdenek! Ha túl sokáig várunk a betakarítással, azt megnehezíti majd, hogy a hüvelyek annyira törékennyé válnak, hogy a növényről eltávolítva könnyen összetörhetnek.


A hüvelyek betakarítása után a magvakat úgy lehet kivonni, hogy a hüvelyeket kesztyűs kézzel összetörjük, vagy papírzacskóba helyezzük és összerázzuk. Ha a hüvelyek nem törnek össze könnyen, hagyjuk még egy-két hétig száradni a papírzacskóban! Használjunk szitát vagy legyezőt a pelyva és a magvak elválasztására! 


A mustármag tárolása 


Az egész magvak frissen felhasználhatók a receptekben, de a mustármag tárolása vagy őrlése előtt további száradási időre lehet szükség. 


A szárazság teszteléséhez törjük össze a magokat mozsártörővel vagy kis kalapáccsal! Ha a magok könnyen összetörnek, akkor kellően szárazak.

 
Ha hosszabb száradási időre van szükség, terítsük ki a magokat egy papírral bélelt tálcára, és helyezzük zavartalan, száraz helyre. Miután a magok kellően megszáradtak, porított mustár készíthető úgy, hogy a magokat konyhai robotgéppel vagy mozsártörővel összetörjük. A legjobb íz érdekében hat hónapon belül használjuk fel az őrölt mustárt! Az egész mustármag körülbelül egy évig hatásos marad, ha szobahőmérsékleten, légmentesen záródó műanyag- vagy üvegedényekben tároljuk.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

afrikai tarka méh

az Afrikában legelterjedtebb méh-fajta. Sokféle színváltozata ismert. Viasztermelése... Tovább

zöldbab-betakarító gép

a forgalomban levő gépek kétféle rendszerűek. Az egyik típusúnál a szedőujjak... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés