Ezt érdemes tudnod a mustármagról

hirdetes

A mustármag szüretelése, tárolása és felhasználása

SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tudtad, hogy van olyan, hogy nemzeti mustárnap? Méghozzá augusztus 6-án ünneplik Amerika kedvenc hot dog-fűszerét, amiből az amerikai fogyasztók évente körülbelül 40 fontnyit vásárolnak. Ugye, hogy durva?

Mustármag

És azt tudtad, hogy ugyanazokat a növényeket, amelyeket a kertészek mustárfőzelékhez termesztenek, felhasználhatják ennek a fűszernek a előállításához is? Amint ezek a növények elszáradnak, a kertészek összegyűjthetik és hasznosíthatják a mustármagot. 


A mustárnövény sokszínűsége


Sok tavaszi leveles zöldséghez hasonlóan a mustár is hajlamos a meleg idő beköszöntével elszáradni. Az élénksárga virágok szaporodását nehéz ugyan megállítani és száradás után sem nyújtanak kifejezetten gyönyörű látványt, mégsem érdemes egyből arra gondolnunk, hogy hogyan szabadulhatnánk meg tőle. A mustármagnak ugyanis rengeteg felhasználási módja létezik.


Fehér mustár (Brassica alba/hirta)


A kereskedelmi forgalomban sárgamustár előállítására termesztett, enyhe ízű magvak világosbarna színűek. Ezek a mustármagok pácolt fűszerkeverékekben találhatók, és mustárporhoz használják őrölt formában. A por felhasználható majonézhez, salátaöntetekhez és száraz húsokhoz is. Ezt a fajt néha Sinapis albának, magvait pedig sárga mustárnak nevezik.


Keleti mustár (Brassica juncea)


Ezekből az élénksárga magokból csípős, fűszeres kínai mustárt készítenek tojástekercsekhez. Nekik van a legforróbb ízük. A keleti mustármag további felhasználási módjai közé tartozik a forró pácfűszer, az ízesített ecet és a fűszeres dörzsölő húsokhoz. 

hirdetes


Barna mustár (Brassica juncea) 


A sötétbarna maghéj megkülönbözteti ezeket a mustárfajtákat a keleti fajtáktól. A dijoni és angol stílusú mustárokban használt barna mustármag fűszeresebb, mint a fehér fajták. Pácolásra és csípős kolbászokhoz is használják. 


Mikor kell begyűjteni a mustármagot? 


A mustármag összegyűjtése nem nehéz. Ha leveles-zöld növényként termesztünk mustárt, hagyjuk, hogy a növények megnőjenek és maghüvelyeket termeljenek. Ebben az időszakban öntözzük rendszeresen a növényeket, hogy növeljük a magtermelést! Ha vetőmag-előállítás céljából mustárt ültetünk, arra érdemes számítanunk, hogy a fehér mustárnövények 80-85 napon belül érnek. A B. juncea fajták további 10 napot igényelnek. A mustármagot akkor szedjük, amikor a hüvelyek megbarnulnak, és a növények levelei sárgulni kezdenek! Ha túl sokáig várunk a betakarítással, azt megnehezíti majd, hogy a hüvelyek annyira törékennyé válnak, hogy a növényről eltávolítva könnyen összetörhetnek.


A hüvelyek betakarítása után a magvakat úgy lehet kivonni, hogy a hüvelyeket kesztyűs kézzel összetörjük, vagy papírzacskóba helyezzük és összerázzuk. Ha a hüvelyek nem törnek össze könnyen, hagyjuk még egy-két hétig száradni a papírzacskóban! Használjunk szitát vagy legyezőt a pelyva és a magvak elválasztására! 

hirdetes


A mustármag tárolása 


Az egész magvak frissen felhasználhatók a receptekben, de a mustármag tárolása vagy őrlése előtt további száradási időre lehet szükség. 


A szárazság teszteléséhez törjük össze a magokat mozsártörővel vagy kis kalapáccsal! Ha a magok könnyen összetörnek, akkor kellően szárazak.

 
Ha hosszabb száradási időre van szükség, terítsük ki a magokat egy papírral bélelt tálcára, és helyezzük zavartalan, száraz helyre. Miután a magok kellően megszáradtak, porított mustár készíthető úgy, hogy a magokat konyhai robotgéppel vagy mozsártörővel összetörjük. A legjobb íz érdekében hat hónapon belül használjuk fel az őrölt mustárt! Az egész mustármag körülbelül egy évig hatásos marad, ha szobahőmérsékleten, légmentesen záródó műanyag- vagy üvegedényekben tároljuk.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-30

Milyen növényekkel érdemes társítani a levendulát, és miért?

Kártevők elleni védelem, talaj javítás, esztétikai szempontok: ebben a cikkben felfedezheted, mely növényeket érdemes társítani a levendulával, és miért.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kanszag

az ivarérett kanok közelében, ill. a levágott állatok húsán, zsírján érezhető kellemetlen... Tovább

halkiemelő zsilip (halágyleürítő zsilip)

a ->halastóban a lehalászáshoz szükséges berendezés. Arra szolgál, hogy a víz... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert növény Növénytermesztés