Mulcsozási útmutató házi kertészeknek

Hogyan mulcsozzunk helyesen? – Hálás lesz a kerted, hogyha így csinálod!

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kerti ágyás talajtakarása fontos lépés annak biztosításában, hogy a növények a lehető legjobban növekedhessenek. A talajtakaró segít megtartani a nedvességet a talajban, megakadályozza az eróziót, távol tartja a gyomokat, és megvédi a növényeket a szélsőséges hőmérsékletektől. Fontos a mulcsozás, de csak ha helyesen teszed, különben több kárt okozhat, mint hasznot! Tehát olvasd el a tippeket, hogyan takarhatsz be egy kerti ágyat profi módon!

mulcsozás

Hogyan mulcsozzunk helyesen? A mulcsozás lépései


1.    Válasszunk megfelelő anyagot

A kerti ágy talajtakarása elengedhetetlen a növényeink számára. Azonban nem minden talajtakaró egyforma.

Íme néhány tipp, amelyek segítenek kiválasztani a kerti ágy talajtakarásához megfelelő anyagot:

•    A különféle talajtakaró típusok eltérően teljesítenek a különböző éghajlati viszonyok között. Például forró éghajlaton vagy nyáron a világosabb színű talajtakarók visszaverik a hőt a talajról, segítve a hűvösebb tartást. Hidegebb éghajlaton a sötétebb színű talajtakarók felszívják a nap hőjét, és elősegítik a talaj felmelegedését.

•    A talajtakaró ára a nagyon olcsótól (például levágott fű) a meglehetősen drágáig (például fenyőtűkig) változhat. Válassz olyan talajtakarót, amely megfelel a költségvetésednek, és akkor is elvégzi a munkát!

•    Gondold át, mennyi ideig kell a talajtakaró kitartásához. Egyes talajtakarók gyorsan lebomlanak, míg mások évekig kitartanak. Ha nem vagy biztos abban, hogy mennyi ideig kell kitartania a talajtakarónak, a legjobb, ha hosszabb élettartamú opciót választasz.


2.    A legjobb idő mulcsozáshoz

A tavaszi talajtakarás számos előnnyel jár a növények és virágok számára. Egyrészt segít megvédeni őket a napsütéstől. A nap kiszáríthatja a talajt, és megnehezítheti a növények számára a szükséges nedvesség elérését. A tavaszi talajtakarással segíthetsz megőrizni a talaj nedvességét, és esélyt adsz a növényeknek a kiszáradás elleni küzdelemre.

A tavaszi mulcsozás másik előnye, hogy megakadályozhatjuk, hogy a gyomok eluralkodjanak a kertben. A gyomok nagyobb valószínűséggel nőnek a kitett talajban. Ha a talajt talajtakaróval borítjuk be, olyan gátat hozhatunk létre, amely megakadályozza a gyomok növekedését.

Ezen túlmenően a talajtakarás segíthet elszigetelni a növényeket a tavasszal olykor előforduló hideg időjárástól. Ezzel elkerülhető, hogy a fagy károsítsa a növényeket.


3.    A mulcs egyenletes eloszlatása

Miután kiválasztottad a talajtakarót, ügyelj arra, hogy egyenletesen vidd fel a kerti ágy felületére. Ez segít megelőzni a gyomok megtapadását, és biztosítja, hogy növényeid a talajtakarás teljes előnyeit élvezzék.

Íme, hogyan kell helyesen csinálni:

•    Először távolíts el minden gyomot és a meglévő talajtakarót az ágyásról. Ez segít abban, hogy tiszta felülettel kezdj.

•    Ezután mérd meg az ágy területét, amelyet talajtakarni fogsz. Ez segít meghatározni, hogy mennyi talajtakaróra lesz szükséged.

•    Miután beültetted a kerti ágyat és megvásároltad a megfelelő mennyiségű talajtakarót, egyenletesen terítsd el az ágyáson. A kiegyenlítéshez feltétlenül használj gereblyét vagy kapát.

Fontos megjegyzés a növény körüli talajtakaráshoz: Húzd vissza a talajtakarót a növény tövéből, hogy a szárak ne érintkezzenek a talajtakaróval – Nem akarjuk megfojtani a növényeinket! Ez oxigénhiányt okozhat, vagy túl sok nedvességet tarthat vissza a talajban.

A növény gyökere körüli túl sok nedvesség gyökérrothadást okozhat, ami akkor fordulhat elő, ha a talajtakaró a nedvességet a növény gyökereihez köti. Ez gombásodáshoz vezethet, és végül elpusztíthatja a növényt. Alkalmazd a talajtakarót bölcsen, és csak a növény széle körül, ne közvetlenül a száron. Ez segít csökkenteni a gyökérrothadás kockázatát, miközben előnyöket biztosít a növény számára.

•    Végül alaposan öntözzük meg az ágyat. Ez segít a talajtakarónak a helyére kerülni.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

baromfiipari állatifehérje-liszt

a ->baromfifélék vágási melléktermékeiből főzéssel, zsírtalanítással, derítéssel és... Tovább

csukafogazat

fejlődési rendellenesség; a felső metszőfogakat hordozó csontok túlságosan rövidre v. az... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert