hígtrágya (német elnevezéssel gülle), híg ürülék, sertéstelep, trágya, híg ürülék

hígtrágya (német elnevezéssel gülle)

hirdetes

az alommentes tartási rendszerben, főleg sertéstelepeken, öblítővízzel kevert szilárd és híg ürülék. Átlag 0,5% N-t, 0,2% P205-ot, 0,6% K20-ot tartalmaz. Egy hízó sertés után évente kb. 5 m3 hígtrágyával kell számolni. Az eredeti elképzelések szerint a hígtrágya csővezetéken közvetlenül kijuttatva (v. locsolókocsikkal kihordva) öntözésre, egyúttal tápanyagpótlásra használható. A tapasztalatok szerint azonban a talajok tűrőképessége ilyen tekintetben korlátozott; a tetemes mennyiségű konyhasót (NaCl) is tartalmazó hígtrágya folyamatos adagolása savanyodást, esetleg másodlagos szikesedést (szikes talaj) idézhet elő, amellett bűzével szennyezi a környezetet. Megoldást jelent a hígtrágya előkezelése, besűrítése, fermentálása, esetleg biogáz-előállítással egybekötött hasznosítása, de mindez tekintélyes beruházást tételez fel. Ezért újabban az almos tartás bizonyos előnyhöz jut az öblítéseshez képest.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Házilag készített füstölő

Megmutatom, hogyan készíthetsz házilag füstölőt!

Itt az ideje, hogy házilag elkészítsük a világ legszuperebb füstölőjét, ami nem csak praktikus, de költséghatékony is! A most következő cikkben megmutatom, hogyan készítheted...

A kajszi metszése szakszerűen

A kajszi tavaszi metszése – Miért, mikor, hogyan? Szakértőnk válaszol!

Mostani cikkemben a kajszi metszéséről fogok nektek beszélni, szeretnék mindent elmondani nektek arról, hogy mikor és hogyan kell elvégezni a kajszi szakszerű metszését ahhoz,...

Csírázási hőmérséklet mindenkinek

Amiről sehol nem hallhatsz - A növények ideális vetési hőmérséklete

A növények ültetésekor az egyik legfontosabb szempont a csírázási hőmérséklet – ha nem a megfelelő időben ültetjük el őket, a magok könnyedén megfagyhatnak a hidegben....

Fejlődő zöldségek

Vitaminok és tápanyagok tavasszal - milyen zöldségekben gondolkozz?

A zöldségeket, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jussunk, s legjobban fel tudja használni azokat szervezetünk, érdemes szezonhoz kötötten fogyasztani. De mégis miket érdemes...

Ismerjétek meg a különböző hagymafajtákat

Amit sokan nem tudnak – Ebben különböznek a hagymafajták egymástól!

El tudnád képzelni a világot hagymák nélkül? Ezek a zöldségek számtalan étel nélkülözhetetlen hozzávalói, és kellemesen édeskés, földes ízt kölcsönöznek nekik, akár...

A retek bemutatása

Minden, amit a retekről tudni kell

A retek a káposztafélék családjába tartozik, így törvényes rokona a káposztának, holott ez sokkal kisebb, és a föld alatt nő, gyökérzöldség. 

Gyümölcstermesztés gyorsan

6 szuper tanács a gyorsabb gyümölcstermesztéshez!

Az utóbbi időben egyre többen igyekeznek egy saját gyümölcskertet kialakítani birtokukon. Egyesek a kihívás miatt csinálják, míg mások szeretnének eltávolodni a vegyszerrel...

Gyöngyike

Gyöngyike – termesztése és gondozása

Élénk kék színével a gyöngyike biztos, hogy fel fogja villanyozni kertedet a tavasz megérkeztével, amennyiben nagy mennyiségben ülteted. Igénytelen, nagyon jól alkalmazkodik, és...

Minden, ami aranyvessző

Érdemes elvégezni az aranyvessző metszését – Itt a teljes útmutató

A tavasz hírnöke, az egyik legszebb látvány nyújtó növény, üde színfoltja a tél utáni időszaknak, éppen ezért ott a helye mindenkinek a kertjében. Mostani cikkemben nagyon...

Hogyan kell mákot vetni?

Hogyan ültess mákot?

Kerti mákot szeretnél ültetni, hogy csodálhasd a gyönyörű virágait? Vagy egyszerűen csak szeretnéd, ha a mákostésztádra kerülő apró fekete szemcsék a saját kertedből...

Ibolya, az ehető szépség

Ehető virágok? Lássuk, mit készíthetsz az ibolyából!

Az ibolyák a tavaszi kertek rendkívül népszerű, pici, kékes virágai. A napokban már mindenki biztosan észrevette, ahogy elöntötték a kerteket, utcákat illatos bimbóikkal. Azt...

Ezt tedd a bundásbogarak ellen

Végzetes károkat okoznak a bundásbogarak – Így védekezz ellenük!

A tavaszi virágzással együtt megérkeztek a bundásbogarak is, amik ellen nagyon nehéz védekeznünk, viszont mindent meg kell tennünk azért, hogy sikeresen felvegyük velük a harcot,...