MOSZ-közgyűlés, unió, piac, magyar mezőgazdaság, depolitizálás, földtulajdon, agrárszabály, növénytermesztés, állattenyésztés, bérleti jogviszony, vidékfejlesztési program,Nagy Tamás, Gyurcsány Ferenc

MOSZ-közgyűlés

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Magyarország érdekeit határozottan védeni kell. Az unió a verseny terepe, a harc a piacokért folyik és ennek feltételei 2013 után lényegesen megváltoznak majd - hívta fel a figyelmet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a mezőgazdaság helyzetének várható változására pénteken Budapesten a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közgyűlésén.
MOSZ-közgyűlés, unió, piac, magyar mezőgazdaság, depolitizálás, földtulajdon, agrárszabály, növénytermesztés, állattenyésztés, bérleti jogviszony, vidékfejlesztési program,Nagy Tamás, Gyurcsány Ferenc
A miniszterelnök szerint a nemzeti érdekek természetes módon jelennek meg a verseny terepén, ám Magyarország érdekeit határozottan védeni kell ebben.
 
Gyurcsány Ferenc sikernek könyvelte el, hogy Magyarországnak sikerült az uniós támogatási források 47 százalékát a mezőgazdasági technológia fejlesztésre kijelöltetni.
 
A miniszterelnök határozottan kiállt a magyar mezőgazdaság depolitizálása mellett. Nem elfogadható, hogy gazdasági tevékenységükben a szövetkezeteket hátrány sújtsa - jelentette ki.
 
Beszélt arról is, hogy a földkérdést nyugodt párbeszéddel, vitával kell megoldani, mivel Magyarországon a földtulajdon kérdése évszázadok óta érzelmi alapú.
 
Leszögezte ugyanakkor azt is, hogy Magyarország és benne a mezőgazdaság is megérett a változásokra.
 
Gyurcsány Ferenc szerint a mezőgazdaságban meg kell teremteni a tradíció és a modernség okos termékeny egyensúlyát, és ebben a MOSZ nagy szerepet játszhat. Jelezte azt is, hogy a mezőgazdasági termelésben résztvevőknek össze kell fogniuk ahhoz, hogy érdekeiket érvényesíteni tudják. Ezért sem elfogadható szerinte, hogy a szövetkezeteket a piaci környezetben hátrány érje. A piacon csak a teljesítménynek van értéke - szögezte le Gyurcsány Ferenc.
 
"Magyarországon sűrű a levegő, sok a megoldandó kérdés és ez érvényes a mezőgazdaságra is" - fogalmazott a miniszterelnöki felszólalást megelőzően Nagy Tamás, a MOSZ elnöke. Szerinte ahhoz, hogy a napirenden lévő ügyeket meg lehessen oldani konstruktív magatartásra van szükség.
 
Nagy Tamás hangsúlyozta, hogy a magyar mezőgazdaságnak alkalmazkodnia kell az unió agrárszabályaihoz.
 
Ugyanakkor sikerként könyvelte el, hogy a mezőgazdaságban rendelkezésre álló 7 éves, 1.300 milliárd forintot kitevő forrás 47 százalékát, mintegy 630 milliárd forintot az agrárium technikai, technológiai fejlesztésére lehet költeni. Ezzel Nagy Tamás szerint jelentős lépés tehető a fejlettebb országokhoz viszonyított hátrány behozására.
 
A MOSZ első embere szerint a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyát helyre kell állítani. Tarthatatlan, hogy a növénytermesztés adja a mezőgazdasági termelés mintegy 60 százalékát, s csupán 40 százalék jut az állattenyésztésre. Ebben kormányzati segítséget kért és azt, hogy következetesen hajtsák végre az érintettek a kormányprogramot.
 
Nagy Tamás szerint birtokpolitika nélkül nem lehet agrárpolitikát csinálni. Szerinte tarthatatlan, hogy a társas vállalkozások nem vehetnek földet, ugyanakkor a külföldi gazdálkodók már földhöz juthatnak Magyarországon. Úgy vélte ezt a hosszú távú bérleti jogviszony oldatná meg.
 
Köszönetet mondott ugyanakkor a kormánynak azért, hogy a szövetkezeti üzletrészek visszakerültek a szövetkezetekhez.
Nagy Tamás szerint a jelenlegi vidékfejlesztési programot újra kellene írni, mivel abból szerinte nem hagyható ki az agrárium, pedig mint mondta sok vidékfejlesztési szakértő mezőgazdaság nélkül képzelné el a vidékfejlesztést.

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

endocitózis

az a jelenség, amikor élettani és kóros körülmények között az arra képes sejtek, a... Tovább

balin (fenekeszeg, kapókeszeg, őnhal, ragadozó őn, villámkeszeg)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó ragadozó hal. Teste megnyúlt, ezüstszínű;... Tovább

Tovább a lexikonra