Mostantól végük a mezei tolvajoknak – Az állam megduplázza a mezőőri támogatást

Mostantól végük a mezei tolvajoknak – Az állam megduplázza a mezőőri támogatást

P.M.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A vidék közbiztonságának növelése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium közel a duplájára emeli a mezőőrök foglalkoztatásához az önkormányzatoknak nyújtott állami hozzájárulás mértékét. A tárca célja, hogy a mezőgazdasági területeket védő mezei őrszolgálatok létesítésére és működtetésére ösztönözze a települési önkormányzatokat. A települési önkormányzat a közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzéséről mezei őrszolgálat létesítésével gondoskodhat. A mezőőr a termőföldek őrzését, valamint a termőföldön lévő, illetve ahhoz tartozó termények, valamint az ott található különböző vagyontárgyak védelmét ellátó személy.

Mostantól végük a mezei tolvajoknak – Az állam megduplázza a mezőőri támogatást

A vidék közbiztonságának növelése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közel a duplájára emeli a mezőőrök foglalkoztatásához az önkormányzatoknak nyújtott állami hozzájárulás mértékét. A tárca célja, hogy a mezőgazdasági területeket védő mezei őrszolgálatok létesítésére és működtetésére ösztönözze a települési önkormányzatokat.

 

A települési önkormányzat a közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzéséről mezei őrszolgálat létesítésével gondoskodhat. A mezőőr a termőföldek őrzését, valamint a termőföldön lévő, illetve ahhoz tartozó termények, valamint az ott található különböző vagyontárgyak védelmét ellátó személy.

 

A 2014. január elseje után benyújtott kérelmek után mezőőrönként egy mezei őrszolgálat megalapítási költségeinek fedezetéhez 500 ezer forint/fő egyszeri, a működési költségek fedezetére pedig 90 ezer forint/fő/hó folyamatos hozzájárulás igényelhető az eddigi 300 ezer forint/fő, illetve 50 ezer forint/fő/hó helyett. Az őrszolgálatokhoz az önkormányzatok a támogatást negyedévente igényelhetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon keresztül, a kifizetéshez szükséges forrásokat a VM biztosítja.

Mostantól végük a mezei tolvajoknak – Az állam megduplázza a mezőőri támogatást

A mezőőrök foglalkoztatásának támogatására 2014-ben a VM 726 millió forintot kíván nyújtani. Az alapításra és működtetésre fordítható megemelt támogatástól azt várja a tárca, hogy az önkormányzatok képesek lesznek ezt a megemelt összeget lehívni, hiszen 2013-ban összesen csak 356 millió forint támogatást hívtak le a rendelkezésre álló 500 millió forintból.

 

Az elmúlt időszakban a rendészeti feladatokat ellátó személyek – így például a mezőőrök – tevékenységével összefüggő szabályozás jelentős fejlődésen ment keresztül, hiszen többletjogosultságokat kaptak az intézkedési és kényszerítő eszközök alkalmazása területén, és szakszerűbb képzési lehetőség is rendelkezésre áll számukra. Emellett 2012-ben vezették be az önkormányzati rendészeti szerv intézménye, melyben egyszerre több rendészeti feladatot ellátó személy együttesen is foglalkoztatható, így önkormányzati természetvédelmi őr, közterület-felügyelő, mezőőr, erdészeti szakszemélyzet és halászati őr is.

Mostantól végük a mezei tolvajoknak – Az állam megduplázza a mezőőri támogatást

2013-ban összesen 671 fő mezőőr tevékenykedett az országban 390 mezei őrszolgálat keretében.

 

A mezőőrök támogatásának megemelésén keresztül a tárca hatékonyan kívánja segíteni a települések közbiztonsági feladatainak ellátását, növelni kívánja a hazánkban működő mezei őrszolgálatok és mezőőrök számát és csökkenteni a mezőgazdasági területeken a lopások és károkozások számát.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

deszorpció

ált. hó hatására végbemenő folyamat; felületen (adszorbensen) kötött molekulák... Tovább

célcsoportos állami beruházás

egységes fejlesztési cél megvalósítását szolgáló állami beruházás, elsősorban... Tovább

Tovább a lexikonra