Új támogatási jogcímek a mezőgazdaságban

Új támogatási jogcímek a mezőgazdaságban

P.M.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Új támogatási jogcímeket hirdet a Vidékfejlesztési Minisztérium a juh, a nyúl, a cukorrépa, a fűszerpaprika és a szőlő- és gyümölcs ágazatokban tevékenykedő gazdák számára. A tárca célja a sokszínű mezőgazdasági termelés fenntartása, a vidéki foglalkoztatás erősítése és egyes jelentős értékkel bíró termékek versenyképességének segítése. A támogatások igénylésére napokon belül lehetőség nyílik.

Új támogatási jogcímek a mezőgazdaságban

Kiegészítő „de minimis” támogatás az anyajuhtartók részére

 

Azon mezőgazdasági termelők, akiknek a 2013. évi kérelem alapján a támogatásra jogosult juh állománya meghaladta a mezőgazdasági csekély összegű egyéni felső határ szabta kereteket, kiegészítő mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásra jogosultak. A támogatást az állomány eddig támogatásban nem részesülő részére igényelhetik. Mivel az egyéni de minimis keretek 2014. március 28-án duplájára emelkedtek (15 000 euró/3 év/termelő), lehetőséget biztosítunk a 2013. évi anyajuh de minimis támogatások egyéni felső határának 5000 euróra történő felemelésére, és a növekmény kiegészítő támogatás formájában történő igénylésére.

 

A kiegészítő mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatás igénybevételéhez a mezőgazdasági termelőnek – az MVH által rendszeresített nyomtatványon - 2014. április 30-ig nyilatkoznia kell, hogy más vállalkozásokkal tekinthető-e „egy és ugyanazon vállalkozásnak” vagy sem. A nyilatkozat megtételét a jogcím megnyílását követően részletes tájékoztató segíti. A nyilatkozat benyújtása a mezőgazdasági termelő részéről kiegészítő támogatási kérelemnek minősül. A kiegészítő támogatás kifizetésére legkésőbb 2014. szeptember 30-ig sor kerül.

Új támogatási jogcímek a mezőgazdaságban

Az állattenyésztési ágazat megsegítése keretében a VM 2014-ben 100 millió forint támogatást különített el az állattartók számára a tenyésznyulak tenyészetbe állítására.

 

A tenyésznyulak tenyésztésbe állítása esetén nyulanként 2000 forint támogatás igényelhető. A támogatás igénylésére az MVH-nál évente két alkalommal — januárban és júliusban —. van lehetőség. A támogatás igénybevételéhez igazolni kell a nyúl származását valamint a tenyésztésbe állítást.

 

A támogatást a termelők ’de minimis’ támogatásként igényelhetik azzal, hogy a támogatás összege állattartónként és évente nem haladhatja meg az 5000 eurót.

Új támogatási jogcímek a mezőgazdaságban

Igényelhetnek támogatást a gyakorított bevallással élő termelők és pótlólagos támogatási lehetőség a 2012-ben a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez felhasznált gázolaj jövedéki adóját gyakorított bevallással visszaigényelő termelőknek

 

A mai napon módosított 91/2012. (VIII. 29.) VM rendelet értelmében az a mezőgazdasági termelő, aki 2012. évre vonatkozóan gyakorított bevallás benyújtásával igényelte vissza a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adóját, pótlólagosan kérheti a 2012. évre vonatkozó csekély összegű (de minimis) támogatást. E támogatás igénybevételéhez a termelőnek az MVH honlapján közzétett nyomtatványt szükséges benyújtania az MVH részére papír alapon a 2014. április 14 - május 31. közötti időszakban.

 

A támogatás kedvezőbb feltételekkel történő igénylése érdekében a rendelet módosításának köszönhetően a mezőgazdasági termelők a de minimis támogatásra vonatkozó igényüket már nem csak éves, hanem a IV. negyedévre vonatkozó adóbevallási nyomtatványon (BEV_J04) is jelezhetik. Erre első alkalommal a 2014. évi IV. negyedéves bevallásban lesz lehetőség.

Új támogatási jogcímek a mezőgazdaságban

A VM nemzeti költségvetésből 600 millió forint támogatást biztosít annak érdekében, hogy biztosítva legyen Magyarország cukorkvótájához szükséges cukorrépa hazai megtermelése.

 

A támogatás mértéke a 2014/2015-ös gazdasági évre vonatkozóan a kvótacukor előállításához szükséges 16%-os cukortartalomra átszámított, leszerződött cukorrépa-tonnánként 3 eurónak megfelelő forintösszeg.

 

A támogatás igénybevételéhez igazolni szükséges a 2014/2015-ös gazdasági évre – akár saját jogán, integrátoron vagy termelői csoporton keresztül vagy egyéb jogcímen – a szállítási jog és szállítási szerződés meglétét.

 

A támogatási kérelmet a cukorrépa-termelőnek 2014. május 1. és május 31. között kell benyújtania az MVH-hoz.

 

Új támogatási jogcímek a mezőgazdaságban

A VM 2014-ben mintegy 170 millió forintnyi támogatást nyújt a kiváló minőségű vetőmagot használó fűszerpaprikát termelő gazdáknak.

 

A támogatási konstrukcióban azok a fűszerpaprika termelők vehetnek részt, akik idén igazolt származású fémzárolt vetőmagot vásároltak és ezt számlával és vetőmag minősítő bizonyítvánnyal igazolni is tudják. A támogatás a vetőmagköltségek 75 százalékáig igényelhető májusban az MVH-nál. A beérkezett kérelmek elbírálását követően várhatóan szeptemberben kerül sor a támogatások kifizetésére.

 

A fűszerpaprika kiemelkedő fontosságú, kézimunka-igényes fűszernövényünk, amelynek termésterülete azonban több kedvezőtlen piaci folyamat következtében jelentősen lecsökkent. Meggyőződésünk, hogy ez a támogatás nagyban hozzájárul a termelési kedv erősítéséhez.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

angolnacsapda

az ->angolnák összefogására szolgáló berendezés, amelyhez a zsilipnyílásokra szerelt... Tovább

Emma

Tavaszi bükköny Cél: zöldtakarmány, abraktakarmány és madáreleség Leírás:A... Tovább

Tovább a lexikonra