Tényleg olcsóbb a mosogatógép a kézi mosogatásnál?

hirdetes

Mennyibe kerül egy mosogatógép üzemeltetése? A szakértők elárulják, valóban olcsóbb-e, mint a kézi mosogatás

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Szakértők elmagyarázzák, hogyan számíthatjuk ki a mosogatógép üzemeltetési költségeit, amivel mindannyian pénzt takarítunk meg otthon.

mosogatógép olcsóbb?

Tényleg olcsóbb lenne a mosogatógép?

A mosogatás valószínűleg a legunalmasabb munka, de mivel a mosogatógépek tízszeresen megkönnyítik ezt a feladatot, nehéz lehet életet látni a készülék nélkül. De mennyibe kerül egy mosogatógép üzemeltetése? és olcsóbb vagy drágább, mint egyszerűen kézzel mosogatni?

Ahogy egyre többen próbáljuk csökkenteni az energiaszámlákat, mindennapossá vált minden háztartási gépünk alapköltségének kiszámítása, és sok készülék sokkol minket energiafogyasztásával – a legrosszabb és jó irányba egyaránt.

Itt szakértők elmagyarázzák, hogyan számolhatjuk ki, mennyibe kerül egy mosogatógép üzemeltetése, és mennyibe kerül a kézi mosogatás, hogy otthoni megtakarítással a legjobb választást hozhassuk meg.

MENNYIBE KERÜL EGY MOSOGATÓGÉP ÜZEMELTETÉSE?

Ha kiszámoljuk, mennyibe kerül egy készülék üzemeltetése, az egyik legjobb módja annak, hogy energiatakarékos készülékeket válasszunk otthonunkba. A mosogatógép sem különbözik egymástól, azonban a mosogatógép hatékonyságának meghatározását befolyásolhatja a mosogatógép tisztításának gyakorisága, valamint a mosogatógép szűrőjének rendszeres eltávolítása a hatékonyság érdekében.

„A mosogatógépek átlagosan 1,2–1,5 kWh-t fogyasztanak töltetenként” – mondja Les Roberts, a Bionic energiaszámlákkal foglalkozó szakértője. „Van egy egyszerű számítás egy ciklus költségének kiszámításához. Miután megvan a mosogatógépe KwH-ja (ez fel lesz nyomtatva a készülék energiabesorolási címkéjére), egyszerűen szorozza meg ezt az elektromos áram kW-onkénti költségével.

hirdetes

„Például, ha a mosogatógépe 1,5 kWh-val működik, és egy órás cikluson keresztül működik, és az energia ára 35 Ft/kW, akkor ez 1,5 x 35 = 52,5 lesz, tehát a mosogatógép körülbelül 0,52 forintba kerül egy órán keresztül.

kWh x ciklusonkénti idő x költség centben = ciklusonkénti teljes költség

„Ne feledje, minél magasabb a gépe energiahatékonysági besorolása, annál olcsóbb lesz az üzemeltetése, és annál kevesebb vizet használ fel ciklusonként” – teszi hozzá a szakértő.

hirdetes

MENNYIBE KERÜL AZ EDÉNYEK KÉZI MOSÁSA?

Ellentétben annak kiszámításával, hogy mennyibe kerül egy mosogatógép üzemeltetése vagy mennyibe kerül egy szárítógép üzemeltetése, a kézi mosogatás költségének kiszámítása bonyolult lehet.

„A kézi mosogatás költségének kiszámítása a választott módszertől függ” – folytatja Les. „Ha folyamatosan nyitva hagyja a csapot mosás közben, vagy ha többször megtölti a mosogatót, az több vizet fog felhasználni, mint az átlagos mosogatási ciklus, így nagyobb hatással lesz a vízszámlájára.

„Érdekes módon a modern mosogatógépek nem használják a melegvizet, hanem belsőleg melegítik a hideg vizet” – töpreng Les. "Mivel a kézi mosás a kazánból származó melegvizet használja, kevésbé költséghatékony."

Becslések szerint egy átlagos ember akár 40 liter vizet is elhasznál, hogy ugyanolyan tisztaságot érjen el, mint egy mosogatógép, ami azt jelenti, hogy valószínűleg mindig a mosogató lesz a legrosszabb vízpazarló.

„Valójában a mosogatógép normál ciklusban történő használata csak a vízmennyiség hatodát használja fel egy tipikus piszkos edényhalom kézi mosásához” – mondja Sophie Beckett-Smith, az AO nagygép-szakértője. „A modern mosogatógépek többsége átlagosan 2-4 liter vizet használ fel ciklusonként. Ez egy folyó csaphoz képest, amely körülbelül két liter/perc sebességgel folyik.

A LEGFONTOSABB KÖLTSÉGHATÉKONY MÓDJA AZ EDÉNYEK MOSOGATÁSÁNAK

Noha a mosogatógépek nem a legolcsóbb készülékek, gyakran olcsóbbak az üzemeltetésük, mint az alternatíváik, és ami még jobb, időt takaríthatunk meg használatával. A mosogatógép kényelme és viszonylagos költséghatékonysága ideális eszközzé teszi az otthoni pénzmegtakarítást.

„A mosogatógép használata a kézi mosogatáshoz képest költséghatékonyabb megoldásnak bizonyulhat, különösen akkor, ha kézi mosogatás közben folyamatosan nyitva tartja a csapot” – mondja Les –, de ez csak akkor működik, ha a mosogatógépet csak egy teljes terhelés, és segít a gépet eco beállításon futtatni, ha van ilyen.

„Egy modern mosogatógép teljes töltetű használata valójában vízhatékonyabb, mint a kézi mosogatás, ami azt jelenti, hogy mindenki számára előnyös időt és pénzt takaríthat meg” – összegzi Sophie Beckett-Smith.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

nyelv

a szájüregben levő erős, izmos szerv, amely a taplékfelvételre (szm.), a táplálék... Tovább

Alcide (MAS 100089)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepes. Az elsõrendû címerelágazások száma... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek