Hogyan kell metszeni a könnyezőpálmát, azaz a Monstera-t?

hirdetes

Hogyan kell metszeni a könnyezőpálmát, azaz a Monstera-t?

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A Monstera (Monstera deliciosa) gyakran előfordul otthonainkban. A nagy, kézzel bemetszett levelei és látványos megjelenése miatt népszerű dísznövénynek számít. De hogyan marad egész évben olyan gyönyörű és egzotikus?

monstera

A Monstera gondozása és metszése


Ahhoz, hogy a Monstera egészséges és szép maradjon, időről időre szükség lehet metszésre. A megfelelő metszési eljárások és technikák segítenek fenntartani a növény formáját, megakadályozzák a túlzott növekedést és elősegítik a megfelelő ágazást. Íme néhány lépés, amelyek segítenek metszeni a Monstera-t.

1.    Válaszd ki a megfelelő időt


A Monstera metszésére általában a kora tavasz a legjobb időpont, amikor a növény aktív növekedésben van. Ekkor a vágások gyorsabban gyógyulnak, és a növény könnyebben regenerálódik.

2.    Tisztítsd meg a vágóeszközöket


Mielőtt nekilátnál a metszésnek, győződj meg róla, hogy a vágóeszközök tiszták és élesek legyenek. Használj steril vágóollót vagy metszőollót, hogy megakadályozd a fertőzések terjedését a növényben.

hirdetes

3.    Határozd meg a vágási területeket


hirdetes
Először is, határozd meg, hogy mely részeket szeretnéd levágni. A Monstera leveleket és hajtásokat hoz létre, amelyek elágazóvá válnak. Kiválaszthatod azokat a hajtásokat, amelyek túl hosszúak vagy túl gyengék, vagy eltávolíthatod a sérült vagy beteg részeket.


4.    Vágás és formázás


A Monstera-t lehet metszeni egyszerűen a levél szárának levágásával, vagy az egész hajtás lecsípésével a szár alatt. A vágásokat a levelek találkozásánál, a levél nyélénél végezd, hogy minél természetesebb megjelenést érj el. Ha szeretnél egy bizonyos formát elérni, akkor vágd vissza a hajtásokat azokon a pontokon, ahol azt szeretnéd.


5.    Gondoskodj a megfelelő ápolásról


A metszés után fontos gondoskodni a megfelelő ápolásról. Az újonnan metszett területeket permetezheted egy kis kerti viasz vagy más tápanyag fokozó szerrel, hogy megakadályozd a fertőzéseket és elősegítsd a gyógyulást. Ezután folytasd a rendes növényápolási rutinnal, amely magában foglalja a megfelelő öntözést, tápanyagok biztosítását és a megfelelő fényviszonyokat.

Fontos megjegyezni, hogy a Monstera lassan nő, és nem igényel gyakori metszést. A túlzott metszés vagy a nagyobb mennyiségű levél levágása gyengítheti a növényt. Figyeld a növényt, és csak akkor végezz metszést, amelyeket szükségesnek tartasz.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-11

Dekorálj kedvenc karácsonyi virágunkkal: A Mikulásvirág préselése

A mikulásvirág préselése különleges módja a növények hasznosításának és egyedi dekorációk létrehozásának, amelyekkel idilli hangulatot varázsolhatsz otthonodba.

2023-12-11

Mennyi fény kell a karácsonyi kaktusznak? A karácsonyi kaktusz gondozása

Annak érdekében, hogy a karácsonyi kaktusz igazán jól érezze magát, és látványos virágokat hozzon létre, fontos megfelelő fényviszonyokat biztosítani. Hogyan?

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

állatorvos

olyan tudományos ismeretekkel rendelkező, az Állatorvostudományi Egyetemet elvégzett szakember,... Tovább

fej

az állat testének egyik legkifejezőbb része, rajta koponyái és arci rész különböztethető... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés