notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Módosulhat a közraktározási törvény annak érdekében, hogy a közraktárakban tárolt évi 126 milliárd forint értékű áru megőrzése még biztonságosabb legyen. Egyebek mellett ezt tartalmazza a közraktározási törvény módosítási tervezetének indoklása.

Hirdetés

Módosítanák a közraktározási törvényt a biztonságosabb árutárolás érdekében

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Módosulhat a közraktározási törvény annak érdekében, hogy a közraktárakban tárolt évi 126 milliárd forint értékű áru megőrzése még biztonságosabb legyen. Egyebek mellett ezt tartalmazza a közraktározási törvény módosítási tervezetének indoklása, amely a kormány honlapján olvasható. A közraktározás a rendszerváltás után indult be Magyarországon, elsősorban a mezőgazdasági termelők használják. Fő előnye, hogy a közraktárba letett terményre hitel vehető fel, a tulajdonos pedig akkor adja el az árut, ha magasabb az ára, mint a betároláskor volt.

Módosulhat a közraktározási törvény annak érdekében, hogy a közraktárakban tárolt évi 126 milliárd forint értékű áru megőrzése még biztonságosabb legyen. Egyebek mellett ezt tartalmazza a közraktározási törvény módosítási tervezetének indoklása.

 A közraktár elsősorban a saját raktárában - például gabonasilójában - őrzi a terményt, de van példa művi tárolásra is. Ez utóbbi esetében a termény vagy termék előállítójának a telephelyén marad az áru. Miután ebből adódtak már problémák, a módosítási tervezet határt szabna a művi tárolásnak. Az így tárolt árukra kiadott közraktárjegy értéke nem lehetne több, mint a közraktár előző évi mérlegében szereplő saját tőke ötvenszerese.

 
A másik új előírás az, hogy ha a művi tárolásnál a közraktárba letett árut nem lehet más árutól elkülöníteni, vagy a tárolás nem zárt helyen történik, akkor csak abban az esetben bocsátható ki közraktárjegy az árura, ha nem férhet hozzá illetéktelen személy. A módosítás bevezetné a közraktári biztosítékot. Ez csak a közraktár megszüntetésekor, illetve felszámolásakor lenne felhasználható.
Hirdetés
 
Kiegészítésként kerülne be a törvénybe az az előírás, hogy ha az áru tulajdonosa kifizeti az áruja fedezetével felvett kölcsönt, akkor a hitelező köteles visszaadni a közraktárjegy mindkét szelvényét. Ez arra a gyakorlatra utal, hogy a magyar bankok nem elégszenek meg a hitelnyújtáshoz a közraktárjegy zálogszelvényével, hanem az áruszelvényt is elkérik. A zálogszelvény önmagában bizonyítja, hogy aki azt felmutatja, annak zálogjoga van a közraktárba letett árun. Az áruszelvény pedig a letétel tényét bizonyítja. A közraktár annak adja ki az árut, aki az áru- és a zálogszelvényt együtt mutatja be neki.
Hirdetés

Forrás: EU-Info, Agroinform

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
597 024
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
597 024
Közösség

Rovarölo Actara 25 WG

Hosszantartó megoldás burgonyabogár, levéltetvek és tripszek ellen.Hatóanyag: 25%... Tovább

Szarvasi Körzeti Földhivatal Gyomaendrõdi Kirendeltsége

Földhivatal Intézményvezetõ: Giricz Lukács Típus: Közszolgáltató Nyitvatartás: hétfõ,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 185

Átlagos értékelés: 4.9