A cukkini betegsége - Fehér foltok a cukkini levelein

hirdetes

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

ZH

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Ismerd meg a kifehéredett levelek okát és tudd meg mit tehetsz ellene!

cukkini lisztharmat

Miért fehéredik ki a cukkini levele?


A cukkini enyhe ízének és ebből következően sokoldalú főzési lehetőségének köszönhetően a házi kertben megszokott alapanyag. Bár lehet, hogy tudod, hogyan kell cukkinit termeszteni, azt is tudod, hogyan kell kezelni a gyakori problémáikat, például a cukkini leveleinek kifehéredését? A cukkini növények számos kártevőre és gombára hajlamosak, mint például a lisztharmat, a rovarok és a vírusok, amelyek fehér maradványokat hagynak maguk után.


Szakértőkkel megvizsgáltuk a cukkini levelek elszíneződésének három leggyakoribb okát, és megtudtuk, mit tehetsz ezek megoldására.

Mi okozza a cukkini leveleinek elszíneződését?


Számos oka lehet annak, hogy a cukkini levelei kifehérednek, a súlyos betegségektől az egyszerű természetes folyamatokig.
"Ha a fehér foltokat nem penész vagy rovarok okozzák, akkor csak a növény öregedésének természetes folyamata lehet, amely esetben nincs orvosság, és összességében a növényt nem szabad érinteni" - magyarázza Angela Slater, a Hayes kertészeti szakértője. 


Nehéz lehet megállapítani, hogy mi a valódi ok, ezért összegyűjtöttük a cukkini levelei károsító elszíneződésének árulkodó jeleit és kezelési módjait.

1.    Lisztharmat

"Valószínűleg a lisztharmat a leggyakoribb oka a fehér foltok megjelenésének a cukkini levelein" - mondja Angela. "Ez egy gomba, amely megtámadja a leveleket, amikor a levegő száraz és a növény stresszes, ezért ügyeljen arra, hogy jól öntözze őket."

A lisztharmat nevét megjelenéséről kapta. A porszerű, ragadós anyag a levelekhez tapad, és könnyen megkülönböztethető az egészséges zöld színtől.

hirdetes

"Ha az ujjad és a hüvelykujjad között dörzsölöd, akkor biztos lehetsz benne, hogy penész" - teszi hozzá Angela.

Megoldás a cukkini lisztharmatosságára:


Van néhány módszer a lisztharmat elleni küzdelemre, miután észrevettük a növényén!
 „Szedd le az összes fertőzött levelet, és égesd el, vagy dobd a szemetesbe – ne tedd a komposztkupacra” – figyelmeztet Angela.

Mielőtt a probléma megragadhatná a növény többi részét, „permetezd be kifejezetten ehető növények számára kifejlesztett gombaölő szerrel”. Jó példa erre a neemolaj, mivel ez biztonságos és hatékony a gombák kezelésére.


2.    Rovarok

A cukkini növények fehér maradványainak másik gyakori, de könnyen kezelhető oka a rovarok.

„Egyes nedvet szívó rovarok ezüstös foltokat is okozhatnak a leveleken, mivel kivonják a zöld klorofillt” – magyarázza Angela. Az ilyen kártevők hegesedést okoznak, amely idővel maradandó károsodást okozhat az egészséges növényben.

Megkülönböztethetjük a rovarkárosítást a fehér elszíneződés egyéb okaitól, mivel a hegesedés nem törlődik el, és lassan és véletlenszerűen terjed a növényen.

Megoldás a rovarok által okozott cukkini betegségére:

Le kell írtanod a növényről a bogarakat, hogy esélyt adhass neki a túlélésre!
„Nézd meg alaposan a rovarokat, és permetezd be fokhagymás és vizes oldattal, mosogatószerrel vízben vagy növényvédő szerrel, különösen ehető növények esetében” – javasolja Angela.

hirdetes

Lehetőség van házi bogárspray-k használatára is, de ügyeljünk arra, hogy csak olyan összetevőket tartalmazzanak, amelyek fogyasztása biztonságos.

A kártevők visszaszorításának másik módja, ha kipróbálod a cukkini társültetését, amely nemcsak a káros rovarok kivédésére szolgál, hanem a veteményeskert választékát is fellendíti.


3.    Mozaikvírus

A cukkini leveleinek kifehéredésének legsúlyosabb oka a mozaikvírus.

„A cukkini mozaikvírusát egy bogár terjeszti, és a levelek ezüstösödését is okozhatja” – írja Angela. "Erre viszont sajnos nincs gyógymód."

A mozaikvírus gyorsan terjedő hegesedése és egységes megjelenése alapján azonosítható.

A megelőzés az egyik egyetlen módja annak, hogy kivédjük a mozaikvírust a kertben. „Próbáld meg megelőzni a következő évben úgy, hogy a növényeket más helyen növeszted, és gyapjúalagúttal feded le őket, amíg még fiatalok, és még virágzás előtt.” Az újak ültetése előtt el kell távolítani az összes fertőzött növényt is.

Így néz ki a túlöntöntözött cukkini


A túlöntözött cukkini növények olyan jeleket mutatnak, mint a lassult növekedés, a szőlő rothadó gyümölcs, a penészgombák növekedése és a sárga levelek – nem fehérek.

A fehér levelek a fertőzés, a betegségek vagy a kártevők jelei, ezért másképpen kell bánni velük, mint a túlöntözött cukkinivel!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-28

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

Sokan alábecsülik az egyik legnagyobb kincsét a világnak: a diónak rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amit tudományosan is bizonyítottak. Nézzük!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-08-26

Melyek a legjobb növények a sárgarépa mellé?

Sokan nyúlnak vegyszerekhez a kertükben, viszont nincs erre mindig szükség! Van hogy az is megteszi a dolgát, ha a megfelelő növényeket ültetjük egymás mellé.

További cikkek ebben a témában


fej

az állat testének egyik legkifejezőbb része, rajta koponyái és arci rész különböztethető... Tovább

veszteséges és pénzügyi hiányos vállalatok pénzügyi rendezése

Veszteség akkor következik be, ha a költségek meghaladják a bevételeket. Pénzügyi hiány... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem Zöldség Zöldségtermesztés