Mit ültessek júniusban? Itt a tökéletes idő kertészkedni, mutatjuk mit ültess júniusban

Mit ültessek júniusban?

VN
Frissítve: 2024.06.06
Frissítette: NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A június egy nagyszerű hónap a magok és fiatal palánták elültetésére, hiszen ekkorra már mind a levegő, mind pedig a talaj hőmérséklete biztonságos számukra. Fontos azonban észben tartani, hogy a nyárra jellemző száraz időszakok akadályozhatják a palánták fejlődését, így ilyenkor sokkal jobban oda kell figyelni a rendszeres öntözésre.

Júniusi ültetési terv

Többféle növényt is ültethetsz júniusban, amelyek vagy néhány héten belül, vagy a következő nyáron kezdenek majd el teremni vagy virágzani. A júniusban talajba kerülő egynyári virágok már a nyár végén és tavasz elején tündökölnek majd, miután a többiek már elvirágoztak. Íme néhány haszonnövény és virág, amiket júniusban érdemes elültetni!

Júniusban ültethető zöldségek

Bordáskel

A bordáskel egy leveles zöldség, ami ropogós textúrát és friss ízeket kölcsönöz bármilyen salátának, és dobva-rázva pirított fogásnak. Íze valahol a káposzta és a spenót közé esik, így akár ezeket is megpróbálhatod helyettesíteni vele egyes receptekben. A bordáskel magvait sekély gödrökbe vagy cserepekbe ültesd el.

Zöldhagyma

A zöldhagymát márciustól augusztusig bármikor el lehet ültetni, és érdemes is elnyújtani az ültetgetésüket egy hosszabb időszakra, hiszen így folyamatosan lehet is majd szüretelni őket frissen a kertből. Érdemes sekély gödrökbe ültetni őket, de növénytartókban is termeszthetők, csak ügyelj rá, hogy sok folyadékot igényelnek.

Brokkoli

A később csírázó brokkolifajták júniusban is ültethetők. Közvetlenül a kerti, előkészített talajba, vagy kisebb növénytartókba is el lehet ültetni őket, későbbi kiültetés céljából. Ha májusban is ültettél brokkolit, akkor lassan ideje lesz leszüretelni azokat!

Édeskömény

Az édesköményt közvetlenül a kertben ajánlott elültetni júniusban. Májustól egészen júliusig ajánlott rendszeresen új adagokat ültetni, hogy augusztustól októberig frissen lehessen betakarítani az új palántákat.

Sütőtök

A sütőtököket legkésőbb kora júniusban lehet elültetni, hogy elegendő meleg napjuk legyen méretes, ízletes terméseket hozni. Ügyelj rá, hogy milyen magokat használsz – a nagyobb sütőtököket általában csak méretük miatt szokás ültetni, de ha fogyasztásra szánod őket, akkor kisebb, ízletesebb kultúrfajtákat válassz. A sütőtököket közvetlenül a talajba, vagy növénytartókba is elültetheted, de ezeket később ki kell majd költöztetni az ágyásokba.
 

Nemcsak zöldségeket lehet ültetni júniusban, hanem csodaszép virágokat is! Mutatjuk milyen virágot ültess júniusban, csak lapozz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szolnoki Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Szolnok Ostor u. 1/a 5000 Magyarország Tovább

87/2006. (XII. 28.) FVM rendelet

a szõlõ szaporítóanyagok elõállításáról, minõsítésérõl és forgalomba hozataláról ... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Kertészet Zöldség