Hogyan érdemes gondoznom bodzám? Mutatom, hogyan legyen Neked is dús bodzád

hirdetes

Rengetegféleképpen fel tudod majd használni – Így gondozd helyesen bodzád!

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Bodza termése

Hogyan gondozd megfelelően bodzád?


Miután kiválasztottad növényed számára a megfelelő helyet, és el is ültetted azt, érdemes végiggondolnod, hogy hogyan fogod majd gondozni. Figyelj oda, hogy ezt a növényt nem érdemes átültetni, hiszen ez gyökerezésében problémákat okozhat. Amennyiben szeretnéd felgyorsítani fejlődését, helyezz rá mulcsot. 


Amennyiben megfelelően gondozod bodzádat, illetve a tökéletes környezet is adatott számára, a bokor képes hetente 2,5 – 5 centimétert is nőni. Amennyiben beköszönt a száraz, nyári meleg, figyelj oda, hogy növényed semmiképpen se száradjon ki – locsold gyakrabban, ha nem kap elegendő csapadékot.


A cserje első évében meg kell engedned bodzádnak, hogy magától, szabadon nőjön, fejlődjön, ahogy csak szeretne. Ne metszd meg, és termését se szüreteld le. Az utána következő, kora tavaszi időszakban viszont már gondozhatod, ráadásul kifejezetten igényli is majd a metszést, és hogy visszavágd az össze olyan ágát, ami már elhalt, vagy éppen nem egészséges. Mindezzel hozzásegíted majd, hogy az ezt követő időszakban bőséggel teremjen.

hirdetes


Terméseit tekintve augusztus közepétől egészen szeptember közepéig tart a beérési időszak – itt az ideje betakarítani gyümölcseit. Légy résen, nehogy a madarak ezt hamarabb megtegyék! Ebben az is segíthet, ha egy hálót teszel rá, ezzel is távol tartva szárnyas barátainkat. 

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogyan használhatod fel a bodzát, azt itt megteheted.

További tippek növényünk neveléséhez


hirdetes
Mint már említettem a bodza első évében csak kevés termést hoz, a második évben azonban már sokkal termékenyebb lesz. Az első szezonban a vesszői elérik teljes magasságukat, és a másodikban jelennek meg az oldalhajtások – ezekre fogják majd a legtöbb virágot, termést növeszteni a második év során. A harmadik szezonra, amennyiben nem metszed meg bodzádat, ez a termelés csökkenni fog.


Ezen okból kifolyólag érdemes elvégezni az éves metszését, így is fenntartva a növény lendületét. Távolítsd el tavasszal a már elhalt ágakat, igyekezz figyelni arra, hogy egyenlő számban legyenek cserjéden megtalálhatóak az egy, kettő, illetve hároméves ágai.

 

Neked megtalálható már a bodza kertedben?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-27

5 módszer, amivel megvédheted növényeidet a tavaszi fagytól- ideje felkészülni!

A növényeinkre nem adhatunk téli kabátot, de mégis van néhány módszer, amikkel segíthetünk nekik, hogy ne fagyjanak el- ezek a legjobb módszerek tavszi fagy ellen.

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

2023-03-24

Így termeszd a húsvét hivatalos virágát, a káprázatos húsvéti liliomot

A húsvétnak is van hivatalos virága, ami a megújulást szimbolizálja, ez pedig a húsvéti liliom. Így termeszd te is a kertedben a csodálatos húsvéti liliomot!

2023-03-21

8 veteményeskerti hiba, amelyet még a gyakorlott kertészek is elkövetnek

A saját zöldségeskert szórakoztató és kifizetődő, de a dolgok rosszul is elsülhetnek. A cikkben felsoroljuk azokat a gyakori hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Hardy-Weinberg-szabály

az ún. ideális v. zárt populációkra vonatkozó törvényszerűség, amely kimondja, hogy az... Tovább

okula

szm.-n a szemet fehér alapon körkörösen körülvevő, színes folt. Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet