Hogyan érdemes gondoznom bodzám? Mutatom, hogyan legyen Neked is dús bodzád

hirdetes

Rengetegféleképpen fel tudod majd használni – Így gondozd helyesen bodzád!

TK

A bodza (Sambucus) a pézsmaboglárfélék családjába tartozó növénynemzetség, Európa szerte elterjedt. Te is szeretnél kertedbe egyet, vagy talán már telepítettél is? Mostani cikkünkben segítünk – eláruljuk nem csak helyes ültetését, gondozását, de minden egyebet is, amit erről a hasznos növényről tudnod érdemes.

Bodza termése

Ez nagyobb méretű bokor vagy cserje csomókban növeszti kékes-feketés bogyós terméseit, melyeket sokféleképpen fel lehet használni – egyesek borokban, zselékben, lekvárokban profitálnak belőle, de vannak olyanok is, akik ételek tálalásához, egyéb fogások elkészítésében gondolkoznak vele kapcsolatban. A bogyókat saját magukban kevesen fogyasztják, mert eredendően kesernyés ízzel rendelkeznek. 

Hogyan termessz Te is bodzát?


A bodzabokrok nevelése egyáltalán nem nehéz dolog, nem igényel szinte semmilyen szaktudást. A legtöbb körülményt képesek tolerálni, mint például a szegényebb talajt, illetve a túlnedvesedést. Egyetlen dologra kell csak odafigyelni gondozásuk során – a szárazságra. Ez az, amit bodzánk már nem lesz képes túlélni.

hirdetes


A bodzapalánta ültetésekor jó, ha figyelembe veszed, hogy termései már az első évben, az ültetés után meg fognak rajta jelenni, azonban szüretelni csak a következő évben lesz majd érdemes őket.


hirdetes
A bodza szereti az olyan talajt, amely megfelelően ki van szárítva, jó a vízlevezetése, illetve enyhén agyagos. Emiatt amennyiben a terület homokosabb, érdemes azt feljavítanod egy kisebb mennyiségű (5 – 10 centiméternyi) szerves anyaggal.


Ültetése közben érdemes odafigyelned, hogy a későbbiekben lehetősége legyen a keresztporzásra. Ennek érdekében érdemes két vagy több fajtát is egymás mellé kell telepítened. Helyezd el őket nagyjából egy méterre egymástól.


Erre a megfelelő időszak kora tavasz, ugyanakkor arra érdemes figyelned, hogy már kevesebb esély legyen fagyokra. Ahogy elvégezted ültetését, mindenképpen locsold meg bőséggel, ezzel is biztosítva számára egy jó kezdetet megfelelő fejlődéséhez.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, és szeretnél még többet megtudni a bodzáról, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

2021-05-02

Ezt a 4 ötletet érdemes kerted kapcsán megfogadni idén

Jöttünk, láttunk, kertészkedtünk 2020-ban is. Mostani cikkemben elárulom, mi az a 4 dolog, amit érdemes megfontolnod idén kerted és növényeid kapcsán.

2021-04-30

Kert gyógyászati célokkal – ezt a 6 növényt érdemes nevelned benne

Mindenki tudja, hogy rendkívül sok növényt lehetne felhasználni gyógyászati szempontból, ráadásul a legtöbbet egyáltalán nem nehéz kertedben termeszteni.

2021-05-06

A kertészet sportnak számít? Most kiderül!

Te tudtad, hogy a kertészkedés sportnak is számíthat? Mostani cikkünkben eláruljuk milyen szempontból tekinthető sportnak a kertsézkedés, tudd meg Te is.

2021-04-30

Szeretsz kertészkedni? Próbálkozz meg a sztívia termesztésével!

Ismerd meg Te is ezt a különleges növényt, tudj meg mindent a sztívia termesztéséről, gondozásáról. Egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni nevelését!

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

További cikkek ebben a témában


martilapu (Tussilago farfara L.)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó évelő, kúszó gyöktörzsű,... Tovább

tenyészcsalád (méh)

Olyan kiváló tulajdonságú méhcsalád,amelyből az arra alkalmas fiasítással (petékből v.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet