Hogyan érdemes gondoznom bodzám? Mutatom, hogyan legyen Neked is dús bodzád

hirdetes

Rengetegféleképpen fel tudod majd használni – Így gondozd helyesen bodzád!

TK

A bodza (Sambucus) a pézsmaboglárfélék családjába tartozó növénynemzetség, Európa szerte elterjedt. Te is szeretnél kertedbe egyet, vagy talán már telepítettél is? Mostani cikkünkben segítünk – eláruljuk nem csak helyes ültetését, gondozását, de minden egyebet is, amit erről a hasznos növényről tudnod érdemes.

Bodza termése

Ez nagyobb méretű bokor vagy cserje csomókban növeszti kékes-feketés bogyós terméseit, melyeket sokféleképpen fel lehet használni – egyesek borokban, zselékben, lekvárokban profitálnak belőle, de vannak olyanok is, akik ételek tálalásához, egyéb fogások elkészítésében gondolkoznak vele kapcsolatban. A bogyókat saját magukban kevesen fogyasztják, mert eredendően kesernyés ízzel rendelkeznek. 

Hogyan termessz Te is bodzát?


A bodzabokrok nevelése egyáltalán nem nehéz dolog, nem igényel szinte semmilyen szaktudást. A legtöbb körülményt képesek tolerálni, mint például a szegényebb talajt, illetve a túlnedvesedést. Egyetlen dologra kell csak odafigyelni gondozásuk során – a szárazságra. Ez az, amit bodzánk már nem lesz képes túlélni.

hirdetes


A bodzapalánta ültetésekor jó, ha figyelembe veszed, hogy termései már az első évben, az ültetés után meg fognak rajta jelenni, azonban szüretelni csak a következő évben lesz majd érdemes őket.


hirdetes
A bodza szereti az olyan talajt, amely megfelelően ki van szárítva, jó a vízlevezetése, illetve enyhén agyagos. Emiatt amennyiben a terület homokosabb, érdemes azt feljavítanod egy kisebb mennyiségű (5 – 10 centiméternyi) szerves anyaggal.


Ültetése közben érdemes odafigyelned, hogy a későbbiekben lehetősége legyen a keresztporzásra. Ennek érdekében érdemes két vagy több fajtát is egymás mellé kell telepítened. Helyezd el őket nagyjából egy méterre egymástól.


Erre a megfelelő időszak kora tavasz, ugyanakkor arra érdemes figyelned, hogy már kevesebb esély legyen fagyokra. Ahogy elvégezted ültetését, mindenképpen locsold meg bőséggel, ezzel is biztosítva számára egy jó kezdetet megfelelő fejlődéséhez.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, és szeretnél még többet megtudni a bodzáról, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-27

Milyenek is a rövid nappalos növények? Ismerd meg őket Te is

A növények, mint már korábbi cikkemben említettem, három nagyobb kategóriába oszthatóak be fejlődésük kapcsán - most nézzük meg a rövid nappalos növényeket.

2021-07-27

Ismerjétek meg Ti is a 2021-es év rovarát!

A 2021-es év rovara címet egy apró lepke kapta, melyet akár a magyar „kolibri”-ként is emlegethetnénk - igazi légi akrobatának számít. Ismerjétek meg most.

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-27

Ezzel a növénnyel garantált a mediterrán hangulat kertedben – bemutatkozik az üstökliliom

Az üstökliliom rendkívül különleges megjelenéssel bír, általa garantált lesz majd a mediterrán hangulat kertedben. Ismerd meg most Te is ezt a növényt.

2021-07-27

Aggódsz, hogy elhervadnak növényeid a nyaralás alatt? Most 3 szuper önlocsoló ötletet mutatok Nektek!

Sokaknak megfordulhat a fejében, hogy ki fogja majd öntözni kertjét a nyári időszakban, amennyiben egy hosszabb nyaralásra tervez elutazni. Most segítünk!

További cikkek ebben a témában


zsíralkoholok

a nagy szénatomszámú (C10 — C18), egyenes szénláncú alkoholok gyűjtőneve. Ált.... Tovább

ujraképződés (regeneráció)

az elpusztult v. —>sérülés következtében elvesztett sejteknek, szöveteknek az eredetivel... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet