Hogyan érdemes gondoznom bodzám? Mutatom, hogyan legyen Neked is dús bodzád

Rengetegféleképpen fel tudod majd használni – Így gondozd helyesen bodzád!

TK, SFV, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A bodza (Sambucus) a pézsmaboglárfélék családjába tartozó növénynemzetség, Európa szerte elterjedt. Te is szeretnél kertedbe egyet, vagy talán már telepítettél is? Mostani cikkünkben segítünk – eláruljuk nem csak helyes ültetését, gondozását, de minden egyebet is, amit erről a hasznos növényről tudnod érdemes.

Bodza termése

Ez nagyobb méretű bokor vagy cserje csomókban növeszti kékes-feketés bogyós terméseit, melyeket sokféleképpen fel lehet használni – egyesek borokban, zselékben, lekvárokban profitálnak belőle, de vannak olyanok is, akik ételek tálalásához, egyéb fogások elkészítésében gondolkoznak vele kapcsolatban. A bogyókat saját magukban kevesen fogyasztják, mert eredendően kesernyés ízzel rendelkeznek. 

Hogyan termessz Te is bodzát?


A bodzabokrok nevelése egyáltalán nem nehéz dolog, nem igényel szinte semmilyen szaktudást. A legtöbb körülményt képesek tolerálni, mint például a szegényebb talajt, illetve a túlnedvesedést. Egyetlen dologra kell csak odafigyelni gondozásuk során – a szárazságra. Ez az, amit bodzánk már nem lesz képes túlélni.


A bodzapalánta ültetésekor jó, ha figyelembe veszed, hogy termései már az első évben, az ültetés után meg fognak rajta jelenni, azonban szüretelni csak a következő évben lesz majd érdemes őket.


A bodza szereti az olyan talajt, amely megfelelően ki van szárítva, jó a vízlevezetése, illetve enyhén agyagos. Emiatt amennyiben a terület homokosabb, érdemes azt feljavítanod egy kisebb mennyiségű (5 – 10 centiméternyi) szerves anyaggal.


Ültetése közben érdemes odafigyelned, hogy a későbbiekben lehetősége legyen a keresztporzásra. Ennek érdekében érdemes két vagy több fajtát is egymás mellé kell telepítened. Helyezd el őket nagyjából egy méterre egymástól.


Erre a megfelelő időszak kora tavasz, ugyanakkor arra érdemes figyelned, hogy már kevesebb esély legyen fagyokra. Ahogy elvégezted ültetését, mindenképpen locsold meg bőséggel, ezzel is biztosítva számára egy jó kezdetet megfelelő fejlődéséhez.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, és szeretnél még többet megtudni a bodzáról, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-10

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal. Fogadjátok meg kertészünk tanácsait a sarkantyúka ültetésével és gondozásával kapcsolatban!

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-08

Sokan itt rontják el: Ezért nem szabad visszametszeni az elnyílt tulipánokat!

Sokan elrontják, és levágják az elnyílott tulipánok levelét, ezzel pedig súlyos hibát követnek el, mutatjuk miért. Így gondozd a tulipánokat elnyílásuk után!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

törzsnyáj

A legjobb termelésű juhokból áll; a tenyésztési céloknak legmegfelelőbb csládok és... Tovább

takarmánymályva (Malva verticillata L.)

a mályvafélék (Malvaceae) családjához tartozó, fehérjedús takarmánynövény. Sima és... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet