Milyen fából legyen a kertibútor? – Ezek a faanyagok a legszebbek és a legstrapabíróak

hirdetes

Milyen fából legyen a kertibútor? – Ezek a faanyagok a legszebbek és a legstrapabíróak

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Felfrissítenéd a terasz megjelenését új kertibútorokkal? A fa kertibútorok csodás esztétikája minden kertben és teraszon jól mutatnak, azonban kényesebb a takarításuk és a karbantartásuk, mint egyes műanyag kertibútoroknak. Éppen ezért összegyűjtöttük azokat a faanyagokat, amelyekből érdemes kertibútort vásárolni, mert nagyon strapabíróak és még jól is néznek ki!

kerti fa bútor

Milyen fából legyen a kertibútor?


A kertibútorok számára legmegfelelőbb fa megtalálása egy nagyon fontos kiindulópont vásárlás során. Ha sok a választási lehetőség, a kertibútorok számára legmegfelelőbb fa megtalálása óriási változást hozhat a pénzünk helyes elköltésében. Az, hogy milyen anyagot választunk, gyakran személyes preferencia kérdése lehet, de igaz, hogy bizonyos fafajták jobban teljesítenek a szabadban, mint mások.

A különböző fafajták minden időjárási és öregedési szempontból eltérőek lehetnek, és egyesek több karbantartást igényelnek, mint mások. Ezeket mind figyelembe kell venni, hogy biztosan az igényeinknek, a rendelkezésre álló helynek és pénztárcánknak megfelelő kertibútort válasszuk.

Meghívtuk kedvenc szakértőinket – a szabadtéri életmód specialistáitól kezdve a tájtervezőkön át a bútorkereskedőkig. Mindannyian több éves tapasztalatot szereztek az ügyfelekkel való együttműködésben, és lépést tartanak az iparági fejleményekkel, így jó helyzetben vannak ahhoz, hogy betekintést nyújtsanak abba, hogy melyik fa a legmegfelelőbb kertibútorokhoz.

A legjobb fa kiválasztása kertibútorokhoz


Tanácstalan vagy, melyik fabútor illik leginkább az otthonodhoz? Vezető szakértők megosztják a legfontosabb tippjeiket, hogy pontosan megtudd, miért alkalmasak az egyes faanyagok fából készült kertibútorok készítésére és hogy melyiket mért válaszd!

TIKFA


Ezt az évszázadok óta nagyra értékelt, szoros szemű keményfát régóta elismerik erejéről, szépségéről és víztaszító tulajdonságairól. A Dél- és Délkelet-Ázsiában őshonos, egyes fajok Afrikában és a Karib-térségben nőnek, a tikfák, vagy teakfák akár 25 év alatt is beérnek, és körülbelül egy évszázadig fennmaradnak. Kivételes kültéri teljesítményének köszönhetően az egyik legdrágább faanyag.

hirdetes


IPE

Lehet, hogy még nem hallottál erről a fáról, de az ipe-t régóta használják a belsőépítészetben. Véleményünk szerint a kertibútorokhoz a legjobb fa az ipe (ejtsd: EEEE-PAY). Ez a fa Dél-Amerika esőerdőiben őshonos. Ez egy nagyon sűrű fa. Nagyon jól tartja a színét és simaságát az időjárás és a nap ellen. Ez egy nagyon víztaszító faanyag is egyben, ezért tökéletes kertbútorokhoz.


Ezek a fák akár egy évszázadot is igénybe vehetnek, és sűrű faanyagot adnak, amely kétszer olyan erős, mint a teak, és rendkívül stabil a változó éghajlaton. Repedésnek ellenálló, ideális kültéri bútorok készítéséhez.

Természetesen mély csokoládé színű, a fa éveken keresztül kecsesen ezüstösödik a szabadban, vagy finom csiszolással és simító olajjal visszaállíthatja eredeti gazdag árnyalatát. Nagyon alacsony karbantartási igényű fabútorokhoz, ezért erősen ajánlott teraszbútorokhoz.

hirdetes

EUKALIPTUSZ


Ausztrália őshonos fája, amelyet a koalák annyira imádnak, sokoldalú és gyönyörű faanyaga miatt gyorsan megbecsülik. Sima, közel szemcsés, de gyorsan növő, természetesen magas olajtartalma miatt ellenáll a rothadásnak és a bomlásnak, és ideális kültéri bútorokhoz.

MAHAGÓNI


A szoros, függőleges szemcséjéről és gazdag arany-piros színezéséről ismert mahagóni csábító varázsa. Dél- és Közép-Amerikában őshonos keményfa, sok fajt ma Ázsiában, Indonéziában és Új-Zélandon termesztenek, gyakran szigorúan szabályozott és ellenőrzött ültetvényeken. Ez a gyakorlat segít a helyi vadon élő állatok támogatásában és védelmében, valamint az ökológiai stabilitás fenntartásában. A mindössze 25 év alatt érlelő – keményfa esetében viszonylag rövid idő – ez a fa befektetésnek számít, de általában megfizethetőbb, mint a legtöbb teak termék.

VÖRÖSFA ÉS CÉDRUS


Mindkét puhafa faanyag „természetesen ellenáll a bomlásnak és a rovaroknak, így kiváló választás kültéri használatra. Könnyű, erős és tartós, ezek a faanyagok vonzó vörös színűek, kifejezett, egyenes erezetűek.

A cédrus nem csak megjelenéséről, hanem jellegzetes fűszeres illatáról is azonnal felismerhető. Ennek oka a faanyagban található természetes olajok magas szintje, amelyek segítenek megőrizni és megóvni ezt a tűlevelű fát a rovaroktól és a nedvességtől. Az olaj mennyisége a felhasznált fajtól függően változik, és attól függően, hogy a kivágott farészen sűrű geszt vagy nyílt szemű szijács található.

A vörösfa fűrészáru sok hasonló tulajdonsággal rendelkezik, mint a cédrus. Puhafa, gyönyörű, dús erezetű, védő természetes olajokkal terhelt, és kiválóan alkalmas kültéri bútorok készítésére.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajtajelleg (fajtastandard)

a fajtára jellemző tulajdonságok és bélyegek összessége. Azokat a tulajdonságokat, amelyek... Tovább

Veszprém Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Veszprém Vörösmarty tér 9. 8200 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert