Ilyen etetőt érdemes választanod

hirdetes

Milyen etetőt válasszak madaraim részére?

TK, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Madáretetőkből is rengeteg fajta létezik, attól függően milyen élelmet szeretnénk adni szárnyas barátainknak, illetve hogy milyen madarak élnek kertünkben. Váltogasd az etetőket, az abban kínált élelmet (magvakat, növényeket, azok keverékeit) - ebben az esetben mindenféle madár elégedett lesz környezetedben.

Madáretető

Függő etetők


Dekoratívak, elhelyezésük függvényében lehetőségünk nyílik általa megfigyelni a madarakat, ebbe bele értve a kisebb testű példányokat is: cinegéket, zöldikéket illetve meggyvágókat. A pazarlás elkerülése végett válassz elosztótölcsérrel rendelkezőt.


Etető tálca


Ezt a síkfelületet, egy vagy több oszlop tartja. Nyitott, így a legtöbb madár számára kényelmesen elérhető. Ebbe beletartoznak a nagyobbak is, mint a galamb, vadgerlék, feketerigók. Egy tálcán kínáljuk nekik az élelmet, mely lehet akár gyümölcs akár magvak.


Szelektív etetők


Mivel kisebb méretei vannak, hozzáférhetősége végett csak néhány madár tud az említett madáretetőből táplálkozni: cinkék, verebek, barátposzáta.


Csőadagolók


Gyakran dróthálóból készült, nagyobb magvakat tartalmaz; mogyorót, napraforgót. Vonzzák az olyan madarakat, melyek inkább kapaszkodva szeretnek enni; cinegéket, csuszkákat, csízeket. Ez a legakrobatikusabb madarak számára alkalmas, akik szívesen lógnak táplálkozás közben. Ilyenek a kék-, és széncinegék, és néhány verébalakú.

hirdetes


Nagy nyílású adagolók


Olyan madaraknak alkalmas, akik hozzá vannak szokva, hogy a földről, illetve valami síkfelületről táplálkoznak. Ilyen a vörösbegy, házi veréb, erdei pinty, feketerigó, seregély, galamb, és a szarka.


Értsük meg jobban madarainkat


Meg kell ismernünk őket, így képesek leszünk olyan madáretetőt választani, ami tökéletes les számukra, jobban alkalmazkodva táplálkozási igényeikhez. 


A legtöbb madárnak már kialakult egy táplálkozási szokásai, mint például a csuszkának, aki főleg a napraforgómagot szereti. Ezt magával véve, egy hasadékban (falban vagy kéregben) hámozza meg, majd úgy fogyasztja el.

hirdetes


Hogyan helyezzem el madáretetőimet?


Úgy helyezd el őket, hogy amellett, hogy ráláss, széltől védett helyen, nyílt területen legyen, így meg tudod figyelni madaraidat. Viszont a háztól legalább 5 méterre tartózkodjon, a félénkebb madarak érdekében.


Legyen a közelükben egy fa, melybe el tudnak majd rejtőzni, amennyiben szükséges, például macskák esetén. A fa segíteni fog nekik felmérni a területet is; akadnak-e ragadozók a környékén.


A betegség elkerülése végett, takarítsd ki az etetőt évente.


A földre helyezett példányait vidd biztonságba esténként, nehogy a patkányok is megtalálják.


Hogy elkerüld a madarak közötti konfliktust, érdemes többféle etetési pontot biztosítani nekik.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

4 Gyönyörű téli bogyós cserje – Beszínezik a szürke téli kertet

Ezek a mesés téli bogyókkal rendelkező cserjék nemcsak a hideg hónapokban hoznak színt és életet a kertedbe, hanem praktikus választások is kertedbe!

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-16

Fedezd fel Európa egyetlen hajóval megközelíthető adventi vásárát Bajorországban!

Bajorország mélyén, a Chiemsee tó kristálytiszta vizein rejtőzik egy különleges sziget, ahol Európa egyetlen hajóval megközelíthető különleges adventi vására

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-28

Pingvinekkel sétálhatunk a Jászberényi Állatkertben mindennap!

A Jászberényi Állatkertben elindult a pingvinséta, amely egyedülálló lehetőséget teremt a természet varázsának közvetlen megélésére és a madarak természetes viselkedésének megismerésére!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hát

az állat törzsének mar és az ágyék között levő szakasza, a mellkas felső része. Alapját... Tovább

Veszprémi Egyetem

Egyetem Georgikon Mezõgazdaságtudományi Kar A keszthelyi Georgikon... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok kert Kertészet