Ilyen etetőt érdemes választanod

hirdetes

Milyen etetőt válasszak madaraim részére?

TK

Madáretetőkből is rengeteg fajta létezik, attól függően milyen élelmet szeretnénk adni szárnyas barátainknak, illetve hogy milyen madarak élnek kertünkben. Váltogasd az etetőket, az abban kínált élelmet (magvakat, növényeket, azok keverékeit) - ebben az esetben mindenféle madár elégedett lesz környezetedben.

Madáretető

Függő etetők


Dekoratívak, elhelyezésük függvényében lehetőségünk nyílik általa megfigyelni a madarakat, ebbe bele értve a kisebb testű példányokat is: cinegéket, zöldikéket illetve meggyvágókat. A pazarlás elkerülése végett válassz elosztótölcsérrel rendelkezőt.


Etető tálca


Ezt a síkfelületet, egy vagy több oszlop tartja. Nyitott, így a legtöbb madár számára kényelmesen elérhető. Ebbe beletartoznak a nagyobbak is, mint a galamb, vadgerlék, feketerigók. Egy tálcán kínáljuk nekik az élelmet, mely lehet akár gyümölcs akár magvak.


Szelektív etetők


Mivel kisebb méretei vannak, hozzáférhetősége végett csak néhány madár tud az említett madáretetőből táplálkozni: cinkék, verebek, barátposzáta.


Csőadagolók


Gyakran dróthálóból készült, nagyobb magvakat tartalmaz; mogyorót, napraforgót. Vonzzák az olyan madarakat, melyek inkább kapaszkodva szeretnek enni; cinegéket, csuszkákat, csízeket. Ez a legakrobatikusabb madarak számára alkalmas, akik szívesen lógnak táplálkozás közben. Ilyenek a kék-, és széncinegék, és néhány verébalakú.

hirdetes


Nagy nyílású adagolók


Olyan madaraknak alkalmas, akik hozzá vannak szokva, hogy a földről, illetve valami síkfelületről táplálkoznak. Ilyen a vörösbegy, házi veréb, erdei pinty, feketerigó, seregély, galamb, és a szarka.


Értsük meg jobban madarainkat


Meg kell ismernünk őket, így képesek leszünk olyan madáretetőt választani, ami tökéletes les számukra, jobban alkalmazkodva táplálkozási igényeikhez. 


A legtöbb madárnak már kialakult egy táplálkozási szokásai, mint például a csuszkának, aki főleg a napraforgómagot szereti. Ezt magával véve, egy hasadékban (falban vagy kéregben) hámozza meg, majd úgy fogyasztja el.

hirdetes


Hogyan helyezzem el madáretetőimet?


Úgy helyezd el őket, hogy amellett, hogy ráláss, széltől védett helyen, nyílt területen legyen, így meg tudod figyelni madaraidat. Viszont a háztól legalább 5 méterre tartózkodjon, a félénkebb madarak érdekében.


Legyen a közelükben egy fa, melybe el tudnak majd rejtőzni, amennyiben szükséges, például macskák esetén. A fa segíteni fog nekik felmérni a területet is; akadnak-e ragadozók a környékén.


A betegség elkerülése végett, takarítsd ki az etetőt évente.


A földre helyezett példányait vidd biztonságba esténként, nehogy a patkányok is megtalálják.


Hogy elkerüld a madarak közötti konfliktust, érdemes többféle etetési pontot biztosítani nekik.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

További cikkek ebben a témában


nyírási seb

a juhok nyírásakor a nyíróollóval okozott sérülés. A mélyre terjedő sebzés helyén a... Tovább

heterogén állat

aránytalan alkatú állat. Értéke csökkent, pl. a durva fejű, túlnőtt, fejletlen első... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok kert Kertészet