Ilyen etetőt érdemes választanod

hirdetes

Milyen etetőt válasszak madaraim részére?

TK

Madáretetőkből is rengeteg fajta létezik, attól függően milyen élelmet szeretnénk adni szárnyas barátainknak, illetve hogy milyen madarak élnek kertünkben. Váltogasd az etetőket, az abban kínált élelmet (magvakat, növényeket, azok keverékeit) - ebben az esetben mindenféle madár elégedett lesz környezetedben.

Madáretető

Függő etetők


Dekoratívak, elhelyezésük függvényében lehetőségünk nyílik általa megfigyelni a madarakat, ebbe bele értve a kisebb testű példányokat is: cinegéket, zöldikéket illetve meggyvágókat. A pazarlás elkerülése végett válassz elosztótölcsérrel rendelkezőt.


Etető tálca


Ezt a síkfelületet, egy vagy több oszlop tartja. Nyitott, így a legtöbb madár számára kényelmesen elérhető. Ebbe beletartoznak a nagyobbak is, mint a galamb, vadgerlék, feketerigók. Egy tálcán kínáljuk nekik az élelmet, mely lehet akár gyümölcs akár magvak.


Szelektív etetők


Mivel kisebb méretei vannak, hozzáférhetősége végett csak néhány madár tud az említett madáretetőből táplálkozni: cinkék, verebek, barátposzáta.


Csőadagolók


Gyakran dróthálóból készült, nagyobb magvakat tartalmaz; mogyorót, napraforgót. Vonzzák az olyan madarakat, melyek inkább kapaszkodva szeretnek enni; cinegéket, csuszkákat, csízeket. Ez a legakrobatikusabb madarak számára alkalmas, akik szívesen lógnak táplálkozás közben. Ilyenek a kék-, és széncinegék, és néhány verébalakú.

hirdetes


Nagy nyílású adagolók


Olyan madaraknak alkalmas, akik hozzá vannak szokva, hogy a földről, illetve valami síkfelületről táplálkoznak. Ilyen a vörösbegy, házi veréb, erdei pinty, feketerigó, seregély, galamb, és a szarka.


Értsük meg jobban madarainkat


Meg kell ismernünk őket, így képesek leszünk olyan madáretetőt választani, ami tökéletes les számukra, jobban alkalmazkodva táplálkozási igényeikhez. 


A legtöbb madárnak már kialakult egy táplálkozási szokásai, mint például a csuszkának, aki főleg a napraforgómagot szereti. Ezt magával véve, egy hasadékban (falban vagy kéregben) hámozza meg, majd úgy fogyasztja el.

hirdetes


Hogyan helyezzem el madáretetőimet?


Úgy helyezd el őket, hogy amellett, hogy ráláss, széltől védett helyen, nyílt területen legyen, így meg tudod figyelni madaraidat. Viszont a háztól legalább 5 méterre tartózkodjon, a félénkebb madarak érdekében.


Legyen a közelükben egy fa, melybe el tudnak majd rejtőzni, amennyiben szükséges, például macskák esetén. A fa segíteni fog nekik felmérni a területet is; akadnak-e ragadozók a környékén.


A betegség elkerülése végett, takarítsd ki az etetőt évente.


A földre helyezett példányait vidd biztonságba esténként, nehogy a patkányok is megtalálják.


Hogy elkerüld a madarak közötti konfliktust, érdemes többféle etetési pontot biztosítani nekik.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

2021-07-17

A kerti szépecske – ismerd meg Te is a menyecskeszemet

A menyecskeszem vagy más néven szépecske közepes termetű, az egyik legváltozatosabb külsejű virág. Most tudj meg mindent erről a különleges dísznövényről.

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-17

A hónap szépsége – ismerd meg Te is a kasvirágokat

A kasvirágok szebbé tehetik a nyári hónapokat kertünkben, mégis júliusban a legszebbek - ismerd meg Te is ezeket a változatos virágokat mostani cikkünkből!

2021-07-17

Ismerd meg Te is ezt a karakteres megjelenésű évelőt – bemutatkozik a kék iringó

A kék iringó kisebb csoportokban nő, évelő növény. Virágzása nyárra tehető, könnyedén képes lesz majd színfoltokkal megajándékozni kertedet. Ismerd meg Te is.

2021-07-05

Miért rombolhat kedvenced? Okok, amivel meg lehet magyarázni kutyád viselkedését

Rengeteg gazda küzd kutyájának nevelésével, mégis vannak esetek, amikor kedvencünk képes feldúlni még jólneveltsége ellenére is lakásunkat. Nézzük, miért!

2021-06-23

Ártalmas lehet a halak számára a kánikula, akár meg is fulladhatnak – mégis van rá megoldás!

Nemrég a Velencei-tó környékéről sokkoló hírt kaptunk – a vízből tonnaszámra szedték ki a haltetemeket, ami több kérdést is felvethet. Nézzük meg ezt az esetet!

További cikkek ebben a témában


csikómozgásos hasfájás

előrehaladottan vemhes kancában a méh izomzatának görcsös összehúzódása folyamán... Tovább

varas szájfájás (fertőző hólyagos bőrgyulladás)

juhok és kecskék, főként az ajkak és az orrnyílások környékén, ritkábban a lábvégek... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok kert Kertészet