Ilyen etetőt érdemes választanod

hirdetes

Milyen etetőt válasszak madaraim részére?

TK, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Madáretetőkből is rengeteg fajta létezik, attól függően milyen élelmet szeretnénk adni szárnyas barátainknak, illetve hogy milyen madarak élnek kertünkben. Váltogasd az etetőket, az abban kínált élelmet (magvakat, növényeket, azok keverékeit) - ebben az esetben mindenféle madár elégedett lesz környezetedben.

Madáretető

Függő etetők


Dekoratívak, elhelyezésük függvényében lehetőségünk nyílik általa megfigyelni a madarakat, ebbe bele értve a kisebb testű példányokat is: cinegéket, zöldikéket illetve meggyvágókat. A pazarlás elkerülése végett válassz elosztótölcsérrel rendelkezőt.


Etető tálca


Ezt a síkfelületet, egy vagy több oszlop tartja. Nyitott, így a legtöbb madár számára kényelmesen elérhető. Ebbe beletartoznak a nagyobbak is, mint a galamb, vadgerlék, feketerigók. Egy tálcán kínáljuk nekik az élelmet, mely lehet akár gyümölcs akár magvak.


Szelektív etetők


Mivel kisebb méretei vannak, hozzáférhetősége végett csak néhány madár tud az említett madáretetőből táplálkozni: cinkék, verebek, barátposzáta.


Csőadagolók


Gyakran dróthálóból készült, nagyobb magvakat tartalmaz; mogyorót, napraforgót. Vonzzák az olyan madarakat, melyek inkább kapaszkodva szeretnek enni; cinegéket, csuszkákat, csízeket. Ez a legakrobatikusabb madarak számára alkalmas, akik szívesen lógnak táplálkozás közben. Ilyenek a kék-, és széncinegék, és néhány verébalakú.

hirdetes


Nagy nyílású adagolók


Olyan madaraknak alkalmas, akik hozzá vannak szokva, hogy a földről, illetve valami síkfelületről táplálkoznak. Ilyen a vörösbegy, házi veréb, erdei pinty, feketerigó, seregély, galamb, és a szarka.


Értsük meg jobban madarainkat


Meg kell ismernünk őket, így képesek leszünk olyan madáretetőt választani, ami tökéletes les számukra, jobban alkalmazkodva táplálkozási igényeikhez. 


A legtöbb madárnak már kialakult egy táplálkozási szokásai, mint például a csuszkának, aki főleg a napraforgómagot szereti. Ezt magával véve, egy hasadékban (falban vagy kéregben) hámozza meg, majd úgy fogyasztja el.

hirdetes


Hogyan helyezzem el madáretetőimet?


Úgy helyezd el őket, hogy amellett, hogy ráláss, széltől védett helyen, nyílt területen legyen, így meg tudod figyelni madaraidat. Viszont a háztól legalább 5 méterre tartózkodjon, a félénkebb madarak érdekében.


Legyen a közelükben egy fa, melybe el tudnak majd rejtőzni, amennyiben szükséges, például macskák esetén. A fa segíteni fog nekik felmérni a területet is; akadnak-e ragadozók a környékén.


A betegség elkerülése végett, takarítsd ki az etetőt évente.


A földre helyezett példányait vidd biztonságba esténként, nehogy a patkányok is megtalálják.


Hogy elkerüld a madarak közötti konfliktust, érdemes többféle etetési pontot biztosítani nekik.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-26

Konténerkertészet: ültetési útmutató és segítő tippek!

Ha régóta érdekel a konténerkertészet, vagy szeretnéd megtudni, mi is ez pontosan, akkor kövesd pontos útmutatási és karbantartási tippjeinket a cikkben!

2023-01-25

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

A kertészkedés sem tartozik mára a legolcsóbb hobbik közé, de vannak szuper költséghatékony tippjeink, amik segíthetnek pénztárcabarátabbá varázsolni!

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

2023-01-25

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

A késő téli időszak, azaz a február hónapja tökéletes alkalom az eperágyások megtisztítására és rendberakására, segítünk benne, hogyan érdemes nekiállni!

2023-01-23

Kemény vagy lágynyakú fokhagyma – melyiket termesszük a veteményesben?

A fokhagyma rendkívül népszerű növény, és különféle fajták széles választékát kínálja. A keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma közül melyik válasszuk?

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-24

Csodás kaktuszokat termeszthetsz akár a kertedben is: Tűpárnakaktusz gondozása

A Mammillaria vagy más néven tűpárnakaktusz, télálló, zömök növények, amelyek általában nem nőnek 15 cm-nél magasabbra. Csodásan mutatnak a te otthonodban is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

javítóhegesztés

a ->gépjavítás technológiájának egyik legfontosabb művelete, amely az üzemi igénybevétel... Tovább

.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból önálló, építéssel nem járó gépek,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok kert Kertészet