Ilyen etetőt érdemes választanod

Milyen etetőt válasszak madaraim részére?

TK, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Madáretetőkből is rengeteg fajta létezik, attól függően milyen élelmet szeretnénk adni szárnyas barátainknak, illetve hogy milyen madarak élnek kertünkben. Váltogasd az etetőket, az abban kínált élelmet (magvakat, növényeket, azok keverékeit) - ebben az esetben mindenféle madár elégedett lesz környezetedben.

Madáretető

Függő etetők


Dekoratívak, elhelyezésük függvényében lehetőségünk nyílik általa megfigyelni a madarakat, ebbe bele értve a kisebb testű példányokat is: cinegéket, zöldikéket illetve meggyvágókat. A pazarlás elkerülése végett válassz elosztótölcsérrel rendelkezőt.


Etető tálca


Ezt a síkfelületet, egy vagy több oszlop tartja. Nyitott, így a legtöbb madár számára kényelmesen elérhető. Ebbe beletartoznak a nagyobbak is, mint a galamb, vadgerlék, feketerigók. Egy tálcán kínáljuk nekik az élelmet, mely lehet akár gyümölcs akár magvak.


Szelektív etetők


Mivel kisebb méretei vannak, hozzáférhetősége végett csak néhány madár tud az említett madáretetőből táplálkozni: cinkék, verebek, barátposzáta.


Csőadagolók


Gyakran dróthálóból készült, nagyobb magvakat tartalmaz; mogyorót, napraforgót. Vonzzák az olyan madarakat, melyek inkább kapaszkodva szeretnek enni; cinegéket, csuszkákat, csízeket. Ez a legakrobatikusabb madarak számára alkalmas, akik szívesen lógnak táplálkozás közben. Ilyenek a kék-, és széncinegék, és néhány verébalakú.


Nagy nyílású adagolók


Olyan madaraknak alkalmas, akik hozzá vannak szokva, hogy a földről, illetve valami síkfelületről táplálkoznak. Ilyen a vörösbegy, házi veréb, erdei pinty, feketerigó, seregély, galamb, és a szarka.


Értsük meg jobban madarainkat


Meg kell ismernünk őket, így képesek leszünk olyan madáretetőt választani, ami tökéletes les számukra, jobban alkalmazkodva táplálkozási igényeikhez. 


A legtöbb madárnak már kialakult egy táplálkozási szokásai, mint például a csuszkának, aki főleg a napraforgómagot szereti. Ezt magával véve, egy hasadékban (falban vagy kéregben) hámozza meg, majd úgy fogyasztja el.


Hogyan helyezzem el madáretetőimet?


Úgy helyezd el őket, hogy amellett, hogy ráláss, széltől védett helyen, nyílt területen legyen, így meg tudod figyelni madaraidat. Viszont a háztól legalább 5 méterre tartózkodjon, a félénkebb madarak érdekében.


Legyen a közelükben egy fa, melybe el tudnak majd rejtőzni, amennyiben szükséges, például macskák esetén. A fa segíteni fog nekik felmérni a területet is; akadnak-e ragadozók a környékén.


A betegség elkerülése végett, takarítsd ki az etetőt évente.


A földre helyezett példányait vidd biztonságba esténként, nehogy a patkányok is megtalálják.


Hogy elkerüld a madarak közötti konfliktust, érdemes többféle etetési pontot biztosítani nekik.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-06-25

Ez a legjobb vakondriasztó növény kertész nagyapám szerint

Fedezd fel a kertész nagypapám szerint legjobb vakondriasztó növényt, a kutyatejet. Ismerd meg, hogyan ültetheted és gondozhatod ezt a hasznos növényt!

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Pihenés

A pihenés   A pihenés fizikai és szellemi erők teljes értékű... Tovább

árvacsalán (Lamium)

a kajakosok családjának egyik nemzetsége. Gyomtársulásokban gyakori a négyszögletes, gyakran... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok kert Kertészet