notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rengeteg műanyag van a hazai vizekben

hirdetes

Elképesztő mennyiségű műanyag van a Balatonban – Még a szakértők is meglepődtek!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Tele vannak a hazai vizek műanyaggal

Mik azok a mikroműanyagok? 

Mikroműanyagnak, vagy mikroplasztiknak nevezzük az öt milliméternél kisebb műanyagdarabokat. Ezek a miniatűr darabkák a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek, a műanyagok szerkezetének szétesésével, melyet elsősorban az ultraviola sugarak okoznak, a napsugárzáson keresztül. A műanyag szerkezeti változásának másik okozója az anyag elöregedése.

A műanyag fizikai, illetve kémiai folyamatok végeredményeként is aprózódhatnak, előfordulhatnak a környezetben ugyanúgy, mint az emberek, vagy az állatok szervezetében. A természetes vizek, az eső, a levegő, de még a talaj is tartalmazhat mikroműanyagokat, akárcsak az, amit megeszünk – ebből is látható, hogy mekkora veszélyt jelent ránk nézve a mikroműanyag.

hirdetes

A mikroműanyag keletkezése

A mikroműanyagok egy része a mindennapi használati tárgyaink kopásából erednek, mely során a különböző műanyag tárgyaink apró méretű darabkákat veszítenek a tömegükből. A személygépjárművek abroncsai például a használat során elvékonyodnak, a menet során apró darabkák válnak ki belőlük, de hasonló a helyzet a műszálas textíliákkal is, mosás során apró műanyagszálak húzódnak ki a szövetekből, amik természetesen a környezetbe kerülnek. Sajnos a keletkezett mikroműanyagok egy része már a keletkezéstől kezdve súlyosan szennyezik a környezetet, mivel közvetlenül oda jutnak ki, míg más részük „csak” közvetett módon jut el a környezetig. 

hirdetes

A mikroműanyagok veszélyei

A mikroműanyagok nagyon ellenállók a környezeti hatásokkal szemben, ezért halmozódhat fel nagy mennyiségű mikrohulladék a szárazföldön, valamint a vizek közelében. A mikroműanyagok által hordozott környezeti, humánegészségügyi kockázatok felméréséhez meg kell ismernünk a pontos elterjedésüket, majd fel kell mérnünk az általuk okozott káros hatásokat.

Veszélyességük pontos felmérése kezdeti stádiumban van, de több esetben is bizonyítást nyert, hogy káros élettani hatásokkal bírnak (gyulladásos folyamatok indukálása, tápcsatorna eltömítése, stb.). Ideje lenne, ha sokkal jobban odafigyelnénk környezetünkre, és igen, te magad is tehetsz a változásokért! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-01-31

A koronavírus tünetei - Erre érdemes odafigyelni!

Sajnos javában zajlik az új évtized járványa, mi nem más, mint a koronavírus. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a koronavírus tüneteiről, tartsatok velem!

2020-02-20

Szomorú, hogy valaki képes erre - Gázolajjal öntözték meg az Újszülöttek ligetét

Elképesztő, hogy mire képesek az emberek, csak azért, mert őket zavarja valami. Most az újszülöttek tiszteletére ültetett fákat locsolták le gázolajjal.

2020-02-20

2000 tonna betegségeket terjesztő rovar marad életben, ha nem segítünk a fecskéknek!

Hatalmas bajban vagyunk, és ha így marad, akkor még nagyobb bajban leszünk. A fecskék száma az utóbbi két évtizedben a felére esett vissza. Védjük meg együtt a fecskéket!

2020-02-27

Megszűnik a kiskerti gyomirtás? – Betiltják a glifozátot!

Betiltják a glifozátot, hamarosan nem lehet használni a kiskertekben. Nézzük, miért döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból a glifozátot, a legismertebb gyomirtót.

2020-01-31

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a koronavírus miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kihirdette a globális egészségügyi vészhelyzetet a Kínában tomboló koronavírus miatt, nézzük a részleteket!

2020-03-27

Tisztul a Föld a koronavírusnak köszönhetően

A koronavírus miatti intézkedéseknek köszönhetően hatalmas változások következtek be a Föld életében. Egyre jobban tisztul a levegő, ennek eredményeképpen egyre tisztább a Föld.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
224 251
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 730 097

kemolitotróf szervezetek

azok az alacsonyabb rendű, főleg a mikroorganizmusok csoportjába tartozó élőlények, amelyek a... Tovább

hipoxémia (hypoxaemia)

a vérnek oxigénnel való hiányos telítődése. Akkor következik be, ha a hemoglobin... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem