Rengeteg műanyag van a hazai vizekben

hirdetes

Elképesztő mennyiségű műanyag van a Balatonban – Még a szakértők is meglepődtek!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Tele vannak a hazai vizek műanyaggal

Mik azok a mikroműanyagok? 

Mikroműanyagnak, vagy mikroplasztiknak nevezzük az öt milliméternél kisebb műanyagdarabokat. Ezek a miniatűr darabkák a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek, a műanyagok szerkezetének szétesésével, melyet elsősorban az ultraviola sugarak okoznak, a napsugárzáson keresztül. A műanyag szerkezeti változásának másik okozója az anyag elöregedése.

A műanyag fizikai, illetve kémiai folyamatok végeredményeként is aprózódhatnak, előfordulhatnak a környezetben ugyanúgy, mint az emberek, vagy az állatok szervezetében. A természetes vizek, az eső, a levegő, de még a talaj is tartalmazhat mikroműanyagokat, akárcsak az, amit megeszünk – ebből is látható, hogy mekkora veszélyt jelent ránk nézve a mikroműanyag.

hirdetes

A mikroműanyag keletkezése

A mikroműanyagok egy része a mindennapi használati tárgyaink kopásából erednek, mely során a különböző műanyag tárgyaink apró méretű darabkákat veszítenek a tömegükből. A személygépjárművek abroncsai például a használat során elvékonyodnak, a menet során apró darabkák válnak ki belőlük, de hasonló a helyzet a műszálas textíliákkal is, mosás során apró műanyagszálak húzódnak ki a szövetekből, amik természetesen a környezetbe kerülnek. Sajnos a keletkezett mikroműanyagok egy része már a keletkezéstől kezdve súlyosan szennyezik a környezetet, mivel közvetlenül oda jutnak ki, míg más részük „csak” közvetett módon jut el a környezetig. 

hirdetes

A mikroműanyagok veszélyei

A mikroműanyagok nagyon ellenállók a környezeti hatásokkal szemben, ezért halmozódhat fel nagy mennyiségű mikrohulladék a szárazföldön, valamint a vizek közelében. A mikroműanyagok által hordozott környezeti, humánegészségügyi kockázatok felméréséhez meg kell ismernünk a pontos elterjedésüket, majd fel kell mérnünk az általuk okozott káros hatásokat.

Veszélyességük pontos felmérése kezdeti stádiumban van, de több esetben is bizonyítást nyert, hogy káros élettani hatásokkal bírnak (gyulladásos folyamatok indukálása, tápcsatorna eltömítése, stb.). Ideje lenne, ha sokkal jobban odafigyelnénk környezetünkre, és igen, te magad is tehetsz a változásokért! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-25

Készíts házi mosogatógép tablettát!

Hogy ha te is használsz mosogatógépet, akkor ez a cikk hasznos lesz számodra, mivel olyan módszert mutatok be, amivel sokat tudsz spórolni és környezetbarát is!

2022-04-12

5 dolog, amiről azt hitted, nem komposztálható, de mégis az

Te is újrahasznosítanál mindent, amit csak lehet? Akkor mostani cikkünket imádni fogod! Mutatunk 5 dolgot, amiről azt hitted nem komposztálható, mégis az!

2022-07-22

5 szobanövény, amivel lehűtheted otthonodat a nyári hőségben

Sokan nem is tudják, de egyes szobanövények nem csak szebbé teszik az otthon helységeit, hanem képesek le is hűteni azokat (ráadásul a levegőt is tisztítják).

2022-04-11

Amerika legújabb dobása: Ezzel forradalmasíthatják a növénytermesztést!

Az Amerikában és Kanadában működő a Growmark és a Solinftec együttműködési megállapodást írtak alá. Ezzel a dobással forradalmasítják a növénytermesztést!

További cikkek ebben a témában


pajzsmirigy

a nyaktájékon, a gége pajzsporcán levő —>belső elválasztású mirigy. —>... Tovább

beszerzési ár

a vállalatok, gazd.-ok termelőeszközeinek ára, amely a beszerzési forrástól függően lehet... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem