Metszés

hirdetes

Mikor kell metszeni a növényeket?

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kerti növények metszése nem egy bonyolult mutatvány, és bár sok kertész nem kifejezetten szereti ezt a folyamatot, kertünket kordában kell tartani, és segíteni kell a növényeknek, hogy erős hajtásokat, nagy leveleket, gyönyörű virágokat és lédús gyümölcsöket hozzanak. Tanuld meg a metszés szabályait a szezonra vonatkozóan – tudd meg, mit, hogyan és mikor kell metszeni! Válaszd ki a megfelelő szerszámokat is a metódushoz!

Metszés

Miért kell metszeni?

Ha a kerti növényeket nem metsszük, hajtásaik folyamatosan szaporodnak, ez túlzott árnyékoláshoz vezet, ami negatívan hat az új levél- és virágrügyek kialakulására. A vágás intenzív növekedésre serkenti a növényeket. Fokozza a bőségesebb virágzást és termést, javítja a formát, és megtartja a kívánt méretet. Kertjeink növényei többnyire sokéves szelekció eredményeként létrejött fajták, amelyek optimális tulajdonságaik miatt kerültek kiválasztásra, és emberi felügyeletet igényelnek, különös tekintettel a szisztematikus metszésre. Metszést végzünk, hogy a növények megfelelő formát kapjanak, valamint szabályozzuk a növekedést és a virágzást. Fás hajtású növényeket metszünk: gyümölcscserjéket és fákat, valamint lombos és tűlevelű díszcserjéket. A kezelés során elsősorban a betegség kitöréseit, a kártevők által megrongált hajtásokat, az alaktalan, száraz, öreg és túlzottan megvastagodott koronát távolítjuk el. Részletes szelekciót is végzünk, a növényeket rendszeresen megfiatalítjuk, és csak azokat a szerveket (rügyek vagy egész hajtások) hagyjuk meg, amelyek számunkra hasznossági értékkel bírnak - azaz szép hajtásokat „hoznak”, biztosítva ezzel a bőséges virágzást vagy a jó termést. Sok kertész számára a metszés fekete mágiának tűnik, de szükség van rá, ha azt szeretnénk, hogy a növény a legtöbbet hozza ki magából. Várjuk meg az időszerű pillanatot, metsszük a megfelelő hosszra, és persze használjunk jó eszközöket: mutatjuk az Euronics metszőolló kínálatát. Mindezek nemcsak a kert megjelenését javítják, hanem növelik a termelékenységét is.

hirdetes
hirdetes

Mikor kell metszeni?

Ha rossz időpontot választunk, az összes virág- és termésbimbó károsodást szenvedhet, és ha rossz helyen vágunk bele, betegségeknek tehetjük ki a növényeket. Ha viszont megtanuljuk, hogyan nőnek a növények, és hogyan reagálnak a metszésre, megérthetjük, hogy tulajdonképpen mi is a folyamat célja, és hamarosan profi metszést végezhetünk! A legtöbb fás szárú növény (gyümölcs- és dísznövény fajok egyaránt) a megfelelő fejlődéshez metszést igényelnek, de az időzítés és a metszéstechnika fajonként nagyon eltérő. Egyeseket teljesen nyugalmi állapotban, másokat már a vegetációs időszakban metszenek. A helyes dátum ismerete a siker kulcsa. Minden növényt csak napsütéses és száraz napon vágjunk, hogy minimálisra csökkentsük a kórokozók sebbe jutásának kockázatát. Fontos, hogy mindig tartsuk be a metszés szabályait! Ha rosszkor időzítünk, előfordulhat, hogy egy darab virágot vagy termést sem fogunk látni. Annak érdekében, hogy a növényt a megfelelő időben metsszük, mindig ellenőrizzük a virágzási időt. Ha nyáron virágzik, kora tavasszal metsszük meg, ha pedig késő tavasszal fejezi be a virágzást, akkor közvetlenül a virágzás után. A hajtások tavaszi metszése serkenti az elágazásokat, a nyári metszés gátolja a növekedést és serkenti a virágrügyek kialakulását, a téli metszés pedig serkenti a buja növekedést.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

genetikai kód

a fehérjékben levő aminosavak sorrendjét meghatározó jelrendszer, a dezoxiribonukleinsav... Tovább

ínhüvelypók

ló lábának kóros elváltozásai injekció (befecskendezés): folyékony gyógyszerek és a... Tovább

Tovább a lexikonra