Lila a paradicsom levele: Sok mindent jelezhetnek a paradicsomod levelei, ha lilák, akkor is több lehetséges okot meg kell vizsgálnod, hogy rájöjj, mik okozhatják a levelek elszíneződését!

hirdetes

Lilák a paradicsomod levelei? – ezek lehetnek az okai

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egyes paradicsomfajták természetesen lilás lombozatúak, mint például az „Indigo Rose”, amely cseresznye méretű lila gyümölcsöket hoz létre és antioxidánsokban gazdagok. A paradicsomlevelek lilává válásának leggyakoribb oka azonban a káliumhiány. Más tápanyagproblémák, valamint a levelek égése és a vírusos kártevőfertőzések szintén okozhatják ezt a problémát. Olvass tovább, hogy megtudd ezeket a különféle okokat, a lehetséges kezeléseket és a megelőzés módjait.

Lila a paradicsom levele

Káliumhiány

A kálium fontos szerepet játszik a fotoszintézis (a növények napenergiát hasznosító folyamata) ösztönzésében. A fiatal paradicsom nem képes olyan könnyen felszívni a káliumot a hideg talajból, mint a meleg talajból. Éppen ezért hideg talajba ültetve leveleik egy ideig lilára vagy sárgára válhatnak. Ahogy a talaj felmelegszik, a levelek természetes zöldre válhatnak. De a növények a növekedési időszak hátralévő részében valószínűleg csökevényesek lesznek, és kevés virágot hoznak, vagy egyáltalán nem hoznak virágot, és ennek eredményeként csak kevés vagy semennyi gyümölcsöt nem hoznak.

Kezelés

A káliumhiány orvoslására takarmányozd a paradicsomnövényeket magas káliumtartalmú műtrágyával. Válassz műtrágyákat, például paradicsom takarmányt vagy bizonyos cukorrépa-feldolgozásból származó szerves káliumforrásokat. 

Foszfor hiány

A paradicsomnövények nehezen tudják felszívni a foszfort a hideg és nedves talajból. Míg a káliumhiányos paradicsomlevelek lilára vagy sárgára válhatnak, a foszforhiány miatt a levelek lilára vagy sötétzöldre változnak. A foszforhiányos paradicsomnövények növekedése visszamaradhat, a leveleken elhalásos foltok jelenhetnek meg és a levelek összenyomódhatnak. Mindezek a tünetek nagyobb valószínűséggel jelentkeznek az idősebb leveleken. Ez a probléma késleltetett virágzást és késleltetett érettséget okozhat. 

Kezelés

hirdetes

Tápláld a foszforhiányos növényeket műtrágyával, például szuperfoszfáttal vagy csontliszttel.

Fénytől égett

A választott termesztési fénytől és a magról termesztett paradicsom fajtájától függően a levelek pirosra vagy lilára válhatnak, sápadt, napégette beütést kelthetnek vagy göndör és ropogós megjelenésűek lehetnek. Ennek oka lehet, hogy a palánták közel kerülnek a fényhez, vagy általában túl sok fényt kapnak. 

Kezelés

hirdetes

Ennek megfelelően állítsd be a fényt, és ha szükséges, használj palántákra specializált permetező műtrágyát. Kövesd az üvegen található utasításokat. Ügyelj arra, hogy ne permetezz túl sokat, mert a túl sok műtrágya a palánták leégését is okozhatja.

Vírusos fertőzések

Egyes vírusfertőzések a paradicsomlevelek gördülését is okozzák. A fehérlegyek paradicsomsárga levélgöndörödést okozó vírust hordoznak, amitől a levelek halványzöld színűvé válnak. A leveleken sárga vagy lilás erek is megjelenhetnek az alsó oldalon. Emiatt a virág- és gyümölcstermesztés visszaeshet. 
Egy másik lehetséges probléma a paradicsom foltos hervadás /impatiens nekrotikus foltos tospovírus, amelyet a nyugati virágtripsz hordoz. Míg ezek a vírusok eleinte csak a kereskedelmi paradicsomtermesztésben fordultak elő, mára néhány házikertben is problémává váltak. A tünetek közé tartoznak a sötétbarnától a liláig terjedő foltok a leveleken, a sötét területek, amelyek a szárra terjednek. A levélszövet merev lesz, nem ernyed. Sárga karikák vagy foltok jelenhetnek meg a gyümölcsön. A gyümölcs is torznak tűnhet. 

Kezelés

Használj sorfedőt a paradicsomnövények védelmére. A paradicsom foltos hervadása esetén távolítsd el és semmisítsd meg az érintett növényeket. A betegséget terjesztő nyugati virágtripszeket még szappannal, olajjal és kénporral sem lehet visszaszorítani. 

Rovarfertőzés

A kerti rugófarkú (Bourletiella hortensis) néven ismert apró rovarok megsérthetik a kis paradicsompalántákat. A kerti rugófarok rendkívül kicsi, sötétlila, sárga foltokkal, szárnyatlan, de villás, farokszerű függelékekkel vetíti ki magát a levegőbe. Kis lyukakat rágnak a növények leveleiben a talaj felszínén. Általában nem szükséges kontrollálni őket vagy kezelni a paradicsomnövényeket rövid látogatásuk esetén. 

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a paradicsom levelei lilává váljanak?

A paradicsom konténerekbe ültetésével sok kártevő és betegség megelőzhető. Kerüld a paradicsom túl korai ültetését, mivel a késő tavaszi fagy elpusztíthatja, vagy nehezen veszi fel a tápanyagokat a hideg talajból. A kálium könnyebben lemosódhat könnyű, homokos vagy krétás talajban, míg a nehezebb agyagos talajok természetesen megtartják a káliumot. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hernyópázsit (Beckmannia eruciformis [L.] Hőst.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, laza bokrú, középmagas növésű, bojtos gyökerű,... Tovább

Libaételek

A libából készült ételek igazi ínyencségek és nagy odafigyelést igényel az... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom