Lila a paradicsom levele: Sok mindent jelezhetnek a paradicsomod levelei, ha lilák, akkor is több lehetséges okot meg kell vizsgálnod, hogy rájöjj, mik okozhatják a levelek elszíneződését!

Lilák a paradicsomod levelei? – ezek lehetnek az okai

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Egyes paradicsomfajták természetesen lilás lombozatúak, mint például az „Indigo Rose”, amely cseresznye méretű lila gyümölcsöket hoz létre és antioxidánsokban gazdagok. A paradicsomlevelek lilává válásának leggyakoribb oka azonban a káliumhiány. Más tápanyagproblémák, valamint a levelek égése és a vírusos kártevőfertőzések szintén okozhatják ezt a problémát. Olvass tovább, hogy megtudd ezeket a különféle okokat, a lehetséges kezeléseket és a megelőzés módjait.

Lila a paradicsom levele

Káliumhiány

A kálium fontos szerepet játszik a fotoszintézis (a növények napenergiát hasznosító folyamata) ösztönzésében. A fiatal paradicsom nem képes olyan könnyen felszívni a káliumot a hideg talajból, mint a meleg talajból. Éppen ezért hideg talajba ültetve leveleik egy ideig lilára vagy sárgára válhatnak. Ahogy a talaj felmelegszik, a levelek természetes zöldre válhatnak. De a növények a növekedési időszak hátralévő részében valószínűleg csökevényesek lesznek, és kevés virágot hoznak, vagy egyáltalán nem hoznak virágot, és ennek eredményeként csak kevés vagy semennyi gyümölcsöt nem hoznak.

Kezelés

A káliumhiány orvoslására takarmányozd a paradicsomnövényeket magas káliumtartalmú műtrágyával. Válassz műtrágyákat, például paradicsom takarmányt vagy bizonyos cukorrépa-feldolgozásból származó szerves káliumforrásokat. 

Foszfor hiány

A paradicsomnövények nehezen tudják felszívni a foszfort a hideg és nedves talajból. Míg a káliumhiányos paradicsomlevelek lilára vagy sárgára válhatnak, a foszforhiány miatt a levelek lilára vagy sötétzöldre változnak. A foszforhiányos paradicsomnövények növekedése visszamaradhat, a leveleken elhalásos foltok jelenhetnek meg és a levelek összenyomódhatnak. Mindezek a tünetek nagyobb valószínűséggel jelentkeznek az idősebb leveleken. Ez a probléma késleltetett virágzást és késleltetett érettséget okozhat. 

Kezelés

Tápláld a foszforhiányos növényeket műtrágyával, például szuperfoszfáttal vagy csontliszttel.

Fénytől égett

A választott termesztési fénytől és a magról termesztett paradicsom fajtájától függően a levelek pirosra vagy lilára válhatnak, sápadt, napégette beütést kelthetnek vagy göndör és ropogós megjelenésűek lehetnek. Ennek oka lehet, hogy a palánták közel kerülnek a fényhez, vagy általában túl sok fényt kapnak. 

Kezelés

Ennek megfelelően állítsd be a fényt, és ha szükséges, használj palántákra specializált permetező műtrágyát. Kövesd az üvegen található utasításokat. Ügyelj arra, hogy ne permetezz túl sokat, mert a túl sok műtrágya a palánták leégését is okozhatja.

Vírusos fertőzések

Egyes vírusfertőzések a paradicsomlevelek gördülését is okozzák. A fehérlegyek paradicsomsárga levélgöndörödést okozó vírust hordoznak, amitől a levelek halványzöld színűvé válnak. A leveleken sárga vagy lilás erek is megjelenhetnek az alsó oldalon. Emiatt a virág- és gyümölcstermesztés visszaeshet. 
Egy másik lehetséges probléma a paradicsom foltos hervadás /impatiens nekrotikus foltos tospovírus, amelyet a nyugati virágtripsz hordoz. Míg ezek a vírusok eleinte csak a kereskedelmi paradicsomtermesztésben fordultak elő, mára néhány házikertben is problémává váltak. A tünetek közé tartoznak a sötétbarnától a liláig terjedő foltok a leveleken, a sötét területek, amelyek a szárra terjednek. A levélszövet merev lesz, nem ernyed. Sárga karikák vagy foltok jelenhetnek meg a gyümölcsön. A gyümölcs is torznak tűnhet. 

Kezelés

Használj sorfedőt a paradicsomnövények védelmére. A paradicsom foltos hervadása esetén távolítsd el és semmisítsd meg az érintett növényeket. A betegséget terjesztő nyugati virágtripszeket még szappannal, olajjal és kénporral sem lehet visszaszorítani. 

Rovarfertőzés

A kerti rugófarkú (Bourletiella hortensis) néven ismert apró rovarok megsérthetik a kis paradicsompalántákat. A kerti rugófarok rendkívül kicsi, sötétlila, sárga foltokkal, szárnyatlan, de villás, farokszerű függelékekkel vetíti ki magát a levegőbe. Kis lyukakat rágnak a növények leveleiben a talaj felszínén. Általában nem szükséges kontrollálni őket vagy kezelni a paradicsomnövényeket rövid látogatásuk esetén. 

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a paradicsom levelei lilává váljanak?

A paradicsom konténerekbe ültetésével sok kártevő és betegség megelőzhető. Kerüld a paradicsom túl korai ültetését, mivel a késő tavaszi fagy elpusztíthatja, vagy nehezen veszi fel a tápanyagokat a hideg talajból. A kálium könnyebben lemosódhat könnyű, homokos vagy krétás talajban, míg a nehezebb agyagos talajok természetesen megtartják a káliumot. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kombinált hatóanyagú gombaölő szerek

a gombaölő hatóanyagok gyári kombinálásának fő célja a biol. hatássáv bővítése, a... Tovább

102/2008. (VIII. 8.) FVM rendelet

Az erdõk felújításának csekély összegû (de minimis) támogatásáról. A mezõgazdasági,... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom