notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Mi lesz veled, paprika?

Gazdakör
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A kalocsai Paprika-kísérleti és Vegyvizsgáló Állomást 1917-ben hozta létre a magyar állam. Az intézmény azóta egyedülálló a világon, hiszen kizárólag fűszerpaprika-kutatással foglalkoznak. Az időközben eltelt majd’ 100 év alatt a feladatok bővültek, a pénzügyi mozgástér viszont szűkült, miközben a paprikaterület is jelentősen csökkent.
Mi lesz veled, paprika?
Az állomás jelenleg a szaporítóanyag eladásából tartja fenn magát.

1928-ban világszenzációval szolgált Kalocsa, dr. Horváth Ferenc, az akkori igazgató a fűszerpaprika populációban megtalálta a nem csípős fűszerpaprika-egyedeket. Azóta tájfajták uralják a területet, és az 1960-as időszaktól kezdődően a korszerű nemesítési eljárások bevezetésével újabb fajtákat - csüngő, felálló, csípősségmentes és csípős - hoztak létre.

- A feladatunk most már elsősorban a biológiai alapok megőrzése, és új fajták előállítása – magyarázza Tímár Zoltán, a Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. - Itt, Kalocsán elsősorban rezisztencia-nemesítéssel foglalkozunk, jelenleg baktérium-rezisztens fűszerpaprika-fajtákat állítunk elő. Ezeket az eredményeket a piac is elismerte, sok termelő ismeri a fajtáinkat, piaci részesedésük egyre nagyobb.

A magyar fűszerpaprika ízvilága miatt híres. Az itt kiszelektált fajtatípusok más országokban nem is termelhetők ilyen minőségben. Még Dél-Amerikában sem, ahol kedvezőbb az időjárás, viszont nincs az a klíma, ami a Kárpát-medencét jellemzi.

- Az újabb vonalainkba a vírus ellenálló-képességet is igyekszünk beépíteni. Természetesen a rezisztencia mellett fontos a magas hozam, a magas festéktartalom, illetve, hogy csípős vagy csípősségmentes legyen az adott fajta.

Évek óta egyre kevesebb paprikát termelnek a környéken, ezért kevesebb vetőmag fogy. A csökkenést az 1936 óta dolgozó fűszerpaprika feldolgozó üzem is megérzi. Koncz Gyula, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgató szerint a fűszerpaprika nem egy jól pozicionált termék.

- Rendkívül munkaerő-igényes, rendkívül tőkeigényes, rendkívül kényes termék, és a mai közgazdasági viszonyok között szinte minden más szántóföldi és kertészeti jobb nála. Ha Brüsszelben a kalocsai fűszerpaprika megkapja az „eredetvédett termék” elismerést, akkor az várhatóan pozitív változást hoz az életünkben. Napjainkban sajnos nagyon sok import paprika kerül az országba.

Akik még termelnek, azok is a tradicionális termesztési módokat részesítik előnyben, kevesen vannak, akik fogékonyak az újdonságokra. A szegedi kutatási osztály elsősorban Romániában talált olyan termelőket, akik nagyobb mennyiségben igénylik az új fajtáikat. Sajnos ma már csak emlék, amikor paprikától piroslott a kalocsai határ. Talán a szemléletváltás, az új kutatási eredmények befogadása és a gazdák támogatása kedvező változásokhoz vezet, és ismét csüngenek majd a házfalakon paprikafüzérek.
Hirdetés

Gazdakör

Gazdakör
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
518 494
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 056 652
Közösség

sáncolás

lejtős, nyugtalan felszínű területeken alacsony gátak létesítése a csapadék megtartására... Tovább

SUM 0243

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása korai ill. közepesen korai. Az elsõrendû... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 149

Átlagos értékelés: 4.8