Mi a gyönyörű leander titka?

hirdetes

Mi a gyönyörű leander titka?

Puskás Rékka

A leander egy igen kedvelt mediterrán növény, elsősorban szép virágaiért és annak édes, intenzív illatáért szeretik annyian. Most megmutatom, hogyan gondozd a leanderedet, hogy hosszú éveken át gyönyörködhess benne és élvezhesd már-már émelyítően édes illatát!

Mi a gyönyörű leander titka?

A leander gondozásának három legfontosabb szabálya

A leandernek alapvetően három dologra van szüksége ahhoz, hogy teljes pompájában tündököljön: sok vízre, napfényre és tápanyagra. Tápanyagnak jó a számára a Voldünger és magas kálium tartalmú műtrágya. 

Metszés

Dús ágakat és bő virágzást akkor lehet várni a növénytől, ha korábban alaposan meg lett metszve. Ezzel nem csak a növekedést serkented, de formálod a növényedet. Ha a vékonyabb ágakat visszavágod, úgy viselkedik, mint a mondabeli Hidra: egy levágott ág helyére három másik nő. A metszés legideálisabb időpontja augusztusban van, az ekkor visszavágott ágak a következő évben virágozni fognak, a levágott gallyakat pedig akár ki is lehet gyökereztetni további növényekért. 

hirdetes

Gyökereztetés

hirdetes

Gyökereztetni nem túl bonyolult dolog. A leanderről visszavágott gallyakat egy befőttes üvegnyi vízbe kell tenni, egy üvegbe egy csokornyit, majd le kell takarni egy nylon tasakkal. Ezzel a módszerrel nagyjából két hét alatt gyökeret fog ereszteni. Amint kellően megerősödtek a gyökerek, át lehet ültetni őket cserépbe.

Teleltetés

Igaz, egy bizonyos fokig tűri a hideget, de összeségében inkább az mondható el róla, hogy jobb neki az állandó 2-6 fokos közeg. Ezért teleltetés céljából érdemes a garázsban, vagy egy másik, télen sem fűtött helyen tárolni őket. Ilyenkor nincs szükségük melegre vagy fényre, mivel ebben az időszakban pihennek, vegetálnak. Ha csak melegebb, 10-15 fokos helyen tudod őket teleltetni, akkor viszont csak kevés vizet adj nekik, különben megnyúlnak és csúnyává válnak!

Egyéb tudnivalók

Olyan cserepet érdemes neki választani, ami ugyanolyan magas, mint széles, mert így nem fog felborulni a növény méretéből adódóan. Érdemes évente átültetni őket, de a nagyobb példányokat elegendő kétévente. Igazából bármikor át lehet ültetni, de a legoptimálisabb az, ha erre tavasszal kerül sor. Ehhez laza, jó vízáteresztésű földet használj! Ha már elérte azt a méretet, hogy nem szeretnéd nagyobb cserépbe ültetni, akkor jöhet a gyökér metszése.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-06-29

Növények, amelyek szépen növekednek az árnyékban

Árnyékos a kerted? Nem csak erdőt, de gyönyörű virágoskertet is nevelhetsz ám belőle! Mutatjuk, hogy milyen árnyéktűrő növényekre lesz hozzá szükséged!

2022-06-30

Royal Raindrops – a legszebb díszalmafa

Szeretnél egy igazán különleges, színes, élénk és gyönyörű fát a kertedbe? Válaszd a ragyogó Royal Raindrops díszalmafát! Mutatjuk, hogyan érdemes gondoznod!

További cikkek ebben a témában


Elektra

Õszi káposztarepce Cél: olajipari Leírás:Kétvonalas MSL-restaurált hibrid sziklevelei... Tovább

lochia

az ellést követően a méhben visszamaradt, magzatvízből, nyálkából, széteső sejtes... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert növény