Mi a gyönyörű leander titka?

hirdetes

Mi a gyönyörű leander titka?

Puskás Rékka

A leander egy igen kedvelt mediterrán növény, elsősorban szép virágaiért és annak édes, intenzív illatáért szeretik annyian. Most megmutatom, hogyan gondozd a leanderedet, hogy hosszú éveken át gyönyörködhess benne és élvezhesd már-már émelyítően édes illatát!

Mi a gyönyörű leander titka?

A leander gondozásának három legfontosabb szabálya

A leandernek alapvetően három dologra van szüksége ahhoz, hogy teljes pompájában tündököljön: sok vízre, napfényre és tápanyagra. Tápanyagnak jó a számára a Voldünger és magas kálium tartalmú műtrágya. 

Metszés

Dús ágakat és bő virágzást akkor lehet várni a növénytől, ha korábban alaposan meg lett metszve. Ezzel nem csak a növekedést serkented, de formálod a növényedet. Ha a vékonyabb ágakat visszavágod, úgy viselkedik, mint a mondabeli Hidra: egy levágott ág helyére három másik nő. A metszés legideálisabb időpontja augusztusban van, az ekkor visszavágott ágak a következő évben virágozni fognak, a levágott gallyakat pedig akár ki is lehet gyökereztetni további növényekért. 

hirdetes

Gyökereztetés

hirdetes

Gyökereztetni nem túl bonyolult dolog. A leanderről visszavágott gallyakat egy befőttes üvegnyi vízbe kell tenni, egy üvegbe egy csokornyit, majd le kell takarni egy nylon tasakkal. Ezzel a módszerrel nagyjából két hét alatt gyökeret fog ereszteni. Amint kellően megerősödtek a gyökerek, át lehet ültetni őket cserépbe.

Teleltetés

Igaz, egy bizonyos fokig tűri a hideget, de összeségében inkább az mondható el róla, hogy jobb neki az állandó 2-6 fokos közeg. Ezért teleltetés céljából érdemes a garázsban, vagy egy másik, télen sem fűtött helyen tárolni őket. Ilyenkor nincs szükségük melegre vagy fényre, mivel ebben az időszakban pihennek, vegetálnak. Ha csak melegebb, 10-15 fokos helyen tudod őket teleltetni, akkor viszont csak kevés vizet adj nekik, különben megnyúlnak és csúnyává válnak!

Egyéb tudnivalók

Olyan cserepet érdemes neki választani, ami ugyanolyan magas, mint széles, mert így nem fog felborulni a növény méretéből adódóan. Érdemes évente átültetni őket, de a nagyobb példányokat elegendő kétévente. Igazából bármikor át lehet ültetni, de a legoptimálisabb az, ha erre tavasszal kerül sor. Ehhez laza, jó vízáteresztésű földet használj! Ha már elérte azt a méretet, hogy nem szeretnéd nagyobb cserépbe ültetni, akkor jöhet a gyökér metszése.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-04-20

A világ legpihentetőbb kertje: így készítsd el!

Gondolkoztál már azon, hogy vajon miért lehet kerted pihentető, hogyan képes kikapcsolni? Mostani cikkemben segitek kialakítani a világ legpihentetőbb kertjét.

2021-04-01

Hogyan tudod kertedbe csábítani a pillangókat?

Ahhoz, hogy tömérdek pillangó ténykedjen kertedben, csupán a megfelelő növényeket kell ültetned környezetedbe. Mostani cikkemben elmondom, mik közül válassz.

2021-04-15

Hogyan tudod beazonosítani a kertedben csiripelő madarakat?

Kerted rengetegféle madárnak képes otthont nyújtani, arról nem is beszélve, hogy akik nem ott fészkelnek is megpihenhetnek benne, átrepülhetnek rajta.

2021-04-14

A tűző nap sztárja – Ismerd meg az ólomvirágot!

Az ólomvirág hazánkban elsősorban cserépben nevelhető, a tűző nap sztárja. Kék színével, pici virágaival Téged is elvarázsolhat. Tudj meg róla most mindent.

2021-04-12

Május szépsége – tudj meg most mindent Te is az orgona gondozásáról

Lassan a májusba lépünk, ami csak egyet jelenthet - elkezd virágozni minden idők legkedveltebb virága, az orgona! Tudj meg mostani cikkünkből róla mindent!

2021-04-13

Rengetegféleképpen fel tudod majd használni – Így gondozd helyesen bodzád!

Mindig is szerettél volna bodzát nevelni kertedben? Mostani cikkünkben segítünk - tudj meg most mindent a bodza neveléséről, gondozásáról, ültetéséről.

2021-04-08

Indás ínfű – ismerd meg Te is ezt a kicsi növényt

Amikor valami olyan növényt keresel, mely szépségével képes fedni egy nagyobb területet, akkor ezzel a növénnyel biztosan nem fogsz mellé fogni! Ismerd meg.

2021-04-09

Broméliafélék gondozása – így legyen csodálatos növényed Neked is

A broméliafélék képesek érdekes formáikkal egy egzotikus környezetet teremteni otthonodban, érzékeltetni a trópusi, valamint a napsütötte éghajlat hangulatát.

További cikkek ebben a témában


hideg levegős szénaszárító

a szálastakarmányok, különösen a pillangósok viszonylag kis tápanyagveszteséggel járó és... Tovább

állatok

aktív mozgásra (hely- v. helyzetváltoztatás) képes,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert növény