Mi a gyönyörű leander titka?

hirdetes

Mi a gyönyörű leander titka?

Puskás Rékka, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A leander egy igen kedvelt mediterrán növény, elsősorban szép virágaiért és annak édes, intenzív illatáért szeretik annyian. Most megmutatom, hogyan gondozd a leanderedet, hogy hosszú éveken át gyönyörködhess benne és élvezhesd már-már émelyítően édes illatát!

Mi a gyönyörű leander titka?

A leander gondozásának három legfontosabb szabálya

A leandernek alapvetően három dologra van szüksége ahhoz, hogy teljes pompájában tündököljön: sok vízre, napfényre és tápanyagra. Tápanyagnak jó a számára a Voldünger és magas kálium tartalmú műtrágya. 

Metszés

Dús ágakat és bő virágzást akkor lehet várni a növénytől, ha korábban alaposan meg lett metszve. Ezzel nem csak a növekedést serkented, de formálod a növényedet. Ha a vékonyabb ágakat visszavágod, úgy viselkedik, mint a mondabeli Hidra: egy levágott ág helyére három másik nő. A metszés legideálisabb időpontja augusztusban van, az ekkor visszavágott ágak a következő évben virágozni fognak, a levágott gallyakat pedig akár ki is lehet gyökereztetni további növényekért. 

hirdetes

Gyökereztetés

hirdetes

Gyökereztetni nem túl bonyolult dolog. A leanderről visszavágott gallyakat egy befőttes üvegnyi vízbe kell tenni, egy üvegbe egy csokornyit, majd le kell takarni egy nylon tasakkal. Ezzel a módszerrel nagyjából két hét alatt gyökeret fog ereszteni. Amint kellően megerősödtek a gyökerek, át lehet ültetni őket cserépbe.

Teleltetés

Igaz, egy bizonyos fokig tűri a hideget, de összeségében inkább az mondható el róla, hogy jobb neki az állandó 2-6 fokos közeg. Ezért teleltetés céljából érdemes a garázsban, vagy egy másik, télen sem fűtött helyen tárolni őket. Ilyenkor nincs szükségük melegre vagy fényre, mivel ebben az időszakban pihennek, vegetálnak. Ha csak melegebb, 10-15 fokos helyen tudod őket teleltetni, akkor viszont csak kevés vizet adj nekik, különben megnyúlnak és csúnyává válnak!

Egyéb tudnivalók

Olyan cserepet érdemes neki választani, ami ugyanolyan magas, mint széles, mert így nem fog felborulni a növény méretéből adódóan. Érdemes évente átültetni őket, de a nagyobb példányokat elegendő kétévente. Igazából bármikor át lehet ültetni, de a legoptimálisabb az, ha erre tavasszal kerül sor. Ehhez laza, jó vízáteresztésű földet használj! Ha már elérte azt a méretet, hogy nem szeretnéd nagyobb cserépbe ültetni, akkor jöhet a gyökér metszése.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-02-03

Márciusi kerti előkészületek a veteményeskert számára

Márciusi kerti munkák, beleértve az elvetendő magvakat és a betakarítandó növényeket: mert itt az idő a kerti tevékenykedéshez, amit annyira vártunk mindannyian!

2023-02-09

Így ültess cserépbe díszcserjéket, fákat, akár gyümölcsfákat is

Csak szűk helyed van a fa ültetésére, kicsi a kerted, éppen csak akkora, hogy néhány nagyobb cserép elfér, de te mégis szeretnél fát ültetni? Mutatjuk hogyan tudsz!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-03

Így ültesd át a boltban vásárolt cserepes koriandered – hosszabb ideig fog élni!

Tippek a boltban vásárolt koriander termesztéséhez és annak hosszabb életben tartásához. Használd ezt a technikát, hogy több termést hozzon neked a koriandered.

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

buzgár

a töltések mentett oldalán megjelenő vízfeltörés. A buzgár alulról felfelé irányuló... Tovább

talajhőmérő

olyan higanyos, fém- v. elektromos hőmérő, amely a talajfelszín, ill. a különböző... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert