Mi a gyönyörű leander titka?

hirdetes

Mi a gyönyörű leander titka?

Puskás Rékka

A leander egy igen kedvelt mediterrán növény, elsősorban szép virágaiért és annak édes, intenzív illatáért szeretik annyian. Most megmutatom, hogyan gondozd a leanderedet, hogy hosszú éveken át gyönyörködhess benne és élvezhesd már-már émelyítően édes illatát!

Mi a gyönyörű leander titka?

A leander gondozásának három legfontosabb szabálya

A leandernek alapvetően három dologra van szüksége ahhoz, hogy teljes pompájában tündököljön: sok vízre, napfényre és tápanyagra. Tápanyagnak jó a számára a Voldünger és magas kálium tartalmú műtrágya. 

Metszés

Dús ágakat és bő virágzást akkor lehet várni a növénytől, ha korábban alaposan meg lett metszve. Ezzel nem csak a növekedést serkented, de formálod a növényedet. Ha a vékonyabb ágakat visszavágod, úgy viselkedik, mint a mondabeli Hidra: egy levágott ág helyére három másik nő. A metszés legideálisabb időpontja augusztusban van, az ekkor visszavágott ágak a következő évben virágozni fognak, a levágott gallyakat pedig akár ki is lehet gyökereztetni további növényekért. 

hirdetes

Gyökereztetés

hirdetes

Gyökereztetni nem túl bonyolult dolog. A leanderről visszavágott gallyakat egy befőttes üvegnyi vízbe kell tenni, egy üvegbe egy csokornyit, majd le kell takarni egy nylon tasakkal. Ezzel a módszerrel nagyjából két hét alatt gyökeret fog ereszteni. Amint kellően megerősödtek a gyökerek, át lehet ültetni őket cserépbe.

Teleltetés

Igaz, egy bizonyos fokig tűri a hideget, de összeségében inkább az mondható el róla, hogy jobb neki az állandó 2-6 fokos közeg. Ezért teleltetés céljából érdemes a garázsban, vagy egy másik, télen sem fűtött helyen tárolni őket. Ilyenkor nincs szükségük melegre vagy fényre, mivel ebben az időszakban pihennek, vegetálnak. Ha csak melegebb, 10-15 fokos helyen tudod őket teleltetni, akkor viszont csak kevés vizet adj nekik, különben megnyúlnak és csúnyává válnak!

Egyéb tudnivalók

Olyan cserepet érdemes neki választani, ami ugyanolyan magas, mint széles, mert így nem fog felborulni a növény méretéből adódóan. Érdemes évente átültetni őket, de a nagyobb példányokat elegendő kétévente. Igazából bármikor át lehet ültetni, de a legoptimálisabb az, ha erre tavasszal kerül sor. Ehhez laza, jó vízáteresztésű földet használj! Ha már elérte azt a méretet, hogy nem szeretnéd nagyobb cserépbe ültetni, akkor jöhet a gyökér metszése.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-28

Mutatom, hogyan érdemes felhasználnod szárított növényeid – készíts Te is potpourrit

Amennyiben Te is szereted kiszárítani gyógy-, fűszer-, valamint dísznövényeidet, mostani cikkemben egy szuper ötletet mutatok felhasználásukra.

2021-07-27

Milyenek is a rövid nappalos növények? Ismerd meg őket Te is

A növények, mint már korábbi cikkemben említettem, három nagyobb kategóriába oszthatóak be fejlődésük kapcsán - most nézzük meg a rövid nappalos növényeket.

2021-06-26

A fából, kőből való mulcsolás csodákra képes

Mulcsolás kapcsán többféle anyagról is beszélhetünk – mégis mindnek rengeteg előnye van. Most ismerjétek meg Ti is a kővel, fával való mulcsolás előnyeit!

2021-07-28

Lehet szimbiózis növényeid és közted? Most kiderül!

Vajon lehetséges lenne összhangba kerülni növényeiddel, azokkal szimbiózisban lenni? Mostani cikkünkből kiderül!

2021-07-27

Ismerjétek meg Ti is a 2021-es év rovarát!

A 2021-es év rovara címet egy apró lepke kapta, melyet akár a magyar „kolibri”-ként is emlegethetnénk - igazi légi akrobatának számít. Ismerjétek meg most.

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-07

Július – ezeket érdemes elvégezned kertedben a hónapban!

A kertészkedésben sosincs megállás – minden hónapnak megvannak a saját jellegzetességei, elvégzendő feladatai. Nézzük, miket végezz el júliusban Te is!

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

További cikkek ebben a témában


hullaliszt

állati hullákból és élelmiszeripari hulladékokból előállított nagy fehérjetartalmú takarmány. Tovább

léha szem (léha mag)

üres kalász-, ill. virágpelyva, kaszat-, hasadó és résztermés, amelyben a mag nem fejlődött... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert növény