Mi a gyönyörű leander titka?

hirdetes

Mi a gyönyörű leander titka?

Puskás Rékka, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A leander egy igen kedvelt mediterrán növény, elsősorban szép virágaiért és annak édes, intenzív illatáért szeretik annyian. Most megmutatom, hogyan gondozd a leanderedet, hogy hosszú éveken át gyönyörködhess benne és élvezhesd már-már émelyítően édes illatát!

Mi a gyönyörű leander titka?

A leander gondozásának három legfontosabb szabálya

A leandernek alapvetően három dologra van szüksége ahhoz, hogy teljes pompájában tündököljön: sok vízre, napfényre és tápanyagra. Tápanyagnak jó a számára a Voldünger és magas kálium tartalmú műtrágya. 

Metszés

Dús ágakat és bő virágzást akkor lehet várni a növénytől, ha korábban alaposan meg lett metszve. Ezzel nem csak a növekedést serkented, de formálod a növényedet. Ha a vékonyabb ágakat visszavágod, úgy viselkedik, mint a mondabeli Hidra: egy levágott ág helyére három másik nő. A metszés legideálisabb időpontja augusztusban van, az ekkor visszavágott ágak a következő évben virágozni fognak, a levágott gallyakat pedig akár ki is lehet gyökereztetni további növényekért. 

hirdetes

Gyökereztetés

hirdetes

Gyökereztetni nem túl bonyolult dolog. A leanderről visszavágott gallyakat egy befőttes üvegnyi vízbe kell tenni, egy üvegbe egy csokornyit, majd le kell takarni egy nylon tasakkal. Ezzel a módszerrel nagyjából két hét alatt gyökeret fog ereszteni. Amint kellően megerősödtek a gyökerek, át lehet ültetni őket cserépbe.

Teleltetés

Igaz, egy bizonyos fokig tűri a hideget, de összeségében inkább az mondható el róla, hogy jobb neki az állandó 2-6 fokos közeg. Ezért teleltetés céljából érdemes a garázsban, vagy egy másik, télen sem fűtött helyen tárolni őket. Ilyenkor nincs szükségük melegre vagy fényre, mivel ebben az időszakban pihennek, vegetálnak. Ha csak melegebb, 10-15 fokos helyen tudod őket teleltetni, akkor viszont csak kevés vizet adj nekik, különben megnyúlnak és csúnyává válnak!

Egyéb tudnivalók

Olyan cserepet érdemes neki választani, ami ugyanolyan magas, mint széles, mert így nem fog felborulni a növény méretéből adódóan. Érdemes évente átültetni őket, de a nagyobb példányokat elegendő kétévente. Igazából bármikor át lehet ültetni, de a legoptimálisabb az, ha erre tavasszal kerül sor. Ehhez laza, jó vízáteresztésű földet használj! Ha már elérte azt a méretet, hogy nem szeretnéd nagyobb cserépbe ültetni, akkor jöhet a gyökér metszése.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-29

Legjobb légtisztító növények, amiket érdemes beszerezned

Sokan nem gondolnak bele, hogy lakásuk levegője is lehet szennyezett, pedig de! Szerencsére ezek a népszerű otthoni növények hatékonyan tisztítják a levegőt!

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

2023-09-27

Unod a megszokottat? Itt van 5 nagyon különleges árvácska fajta

Az árvácskák nyáron, tavasszal, és ősszel is ültethetőek. Tedd színessé a keretedet a legszebb, legkülönlegesebb árvácskákkal. Fekete, fehér, vagy piros?

2023-09-26

5 őszi virág a veranda, terasz tökéletes dekorációjához

Kiüríteni a nyári cserepeket, és elrakni a garázs mélyére az ősz beköszöntével? Na még mit nem! Vannak csodaszép őszi virágok is, amik feldobják a verandákat...

2023-09-26

Az ősz sztárja: illatos, omlós sütőtökös kuglóf

Mivel őszre fordítottuk a naptárunkat, muszáj megosztanom veletek az egyik legjobb, és legegyszerűbb édesség receptjét veletek: illatos, omlós sütőtökös kuglóf!

2023-09-27

Eperfa metszése: októberben neki is állhatunk!

Az eperfa metszése októberben elérkezik, a cikkben megmutatom, a szakszerű lépéseit az eperfa metszésnek és azt is, hogy miért most kell megmetszeni az eperfát!

2023-09-29

Vandálok vágták ki Anglia leghíresebb fáját, a Hadrianus fali 300 éves platánt

A fa olyannyira különleges volt, hogy 2016-ban az év fája díjat is megkapta, valamint az 1991-es Robin Hood: Tolvajok fejedelme című filmben is szerepelt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

álanya

petéző munkásméh (—>méhcsalád); az á. akkor petézik, ha a család hosszabb ideje... Tovább

álélősködő (álparazita)

az állat emésztőcsövébe a táplálékkal, az ivóvízzel bekerült alacsonyabb rendű állatok... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert