A mezei zsurló jótékony hatásai

Ismerd meg az aranyat érő gyógynövényt: A mezei zsurlót

SzSz, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A mezei zsurlót a magyarok már régóta használják gyógynövényként, azonban manapság már nem igazán elterjedt használata, pedig hihetetlen tulajdonságai vannak ennek a növénynek. A következőkben ezeket szedtük össze! 

A mezei zsurló jótékony hatásai

A mezei zsurlót többféle elnevezéssel ismerhetjük a magyar népnyelvekből adódóan. Többek között vesefűként, békalábként, surlófűként, sikárlófűként, békarokkaként, cindrótként, bábaguzsalyként, kannamosófűként vagy ólomsimítófűként is. 

Honnan ered az elnevezése? 

A mezei zsurlót már a rómaiak is használták, akkoriban azonban nem gyógynövényként, hanem az ónedények súrolására, fényesítésére, illetve fák csiszolására egyaránt. A növény magas kovasav tartalma miatt kemény tapintású és érdes, éppen ezért volt kiváló eszköz az edények tisztítására. Ez a növény azonban nem csak ennyire képes! 

Az ízületek megmentője

Köztudott, hogy a mezei zsurló remekül hat az ízületekre, hiszen a benne található kovasav, poiensavak, flavonoidok, dikarbon savak, mangánsók, alkaloidok (palusztrin, nikotin), káliumklorid, alumíniumklorid, szaponinok (equisetonin) és szerves savak (akonitsav, oxálsav, almasav) mind hozzájárulnak az ízületek védelméhez. Nem hiába használják akár borogatásként, akár belsőleg teának megfőzve. A zsurló akár a reumaszerű ízületi gyulladásra is kiváló, hiszen a növény képes a vízben oldott aranyat is felszívni és abszorbeálni. Emiatt figyeltek fel rá az orvosok is, hiszen reumás ízületi gyulladásokra gyakran alkalmaznak aranyat tartalmazó készítményeket. 

Vérzéscsillapító 

A mezei zsurlót nagy becsben tartották a magyar háziasszonyok, hiszen a népi gyógyászatból kiderült, hogy már igen régóta használják ezt a növényt vérzéscsillapításra. Különösen jól használták orrvérzések elállítására és vágási sérülések esetén a vérzés csillapítására és a seb gyógyulásának fokozására. 

A fogíny gyógyítója 

A magyarok körében igen gyakoriak a fogínyproblémák a nem megfelelő táplálkozásból adódóan, amelyek szövődményeiként akár foghiány is kialakulhat. A mezei zsurló azonban gyulladáscsökkentő és vérzéscsillapító hatása miatt remekül alkalmazható a fogágybetegségek megelőzésére és kezelésére. Így nem kell törődnünk azzal, hogy kezeltessük foghiányunkat és a fogbeültetéssel sem kell számolni. 

Ha azonban Önnél már kialakult a foghiány és szakértő csapattal szeretne dolgozni, akik segítenek a fogpótlásban, kérjen időpontot a Rosental rendelőjébe az alábbi linkre kattintva: fogbeültetés árak

Mi mindenre jó még a mezei zsurló? 

Teaként fogyasztva vizelethajtó hatású, így a vese és lyagproblémákban is segítségünkre lehet. Továbbá segít az influenzaszerű tünetek kezelésében, hiszen izzasztó, vértisztító, segít megszüntetni a légúti problémákat, és gyulladáscsökkentő. Emellett a zsurló alkalmazható emésztési problémák megszüntetésére, salaktalanításra, vesemedence-gyulladás esetén és hüvelyi fertőzések helyreállítására is. 

Hogyan fogyasszuk? 

A mezei zsurló főzetét alkalmazhatjuk borogatásként is, de akár belsőleg egyaránt. Már szinte bármelyik drogériában vagy bioboltban beszerezhető a mezei zsurló, így érdemes kipróbálni egészségünk fenntartása miatt. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

102/2008. (VIII. 8.) FVM rendelet

Az erdõk felújításának csekély összegû (de minimis) támogatásáról. A mezõgazdasági,... Tovább

juhok gyomor- és bélférgessége

okozói a Tricho-strongylidae családba tartozó fonálférgek. A kifejlett férek az oltógyomor... Tovább

Tovább a lexikonra