7 gyakori metszési hiba, a növények helyes metszése. Hogyan kell helyesen metszeni a fákat: fa metszés alapjai, hibái

7 gyakori metszési hiba, amit jobb, ha elkerülsz idén tavasszal

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A metszés nagyon hasznos folyamat a növények növekedésének szempontjából, azonban ha nem jól csináljuk, akkor kárt is okozhatunk bennül. A metszés hatására a növény eltörhet, megtörhet, ha nem jól csináljuk. Mutatjuk milyen gyakori hibák szoktak előfordulni a metszés során, hogy ezeket könnyedén elkerülhesd.

Gyakori metszési hibák

Mit kell tudni a tavaszi metszésről?

Bizonyos fák és cserjék rendszeres metszése növelheti az életerőt, javíthatja a gyümölcs- vagy virágtermést, és megelőzheti a betegségeket, de jól kell csinálni ahhoz, hogy az eredmény is jó legyen! Sajnos azt kell mondanunk, hogy nincsen tuti gyógyszer, azaz egyetlen, mindenre kiterjedő módszer az összes növény metszésére. Nemcsak hogy az év különböző szakaszaiban, hanem még különböző módon is kell metszenie a különböző növényeket. Az első számú szabály éppen ezért az, hogy alaposan meg kell vizsgálni a növényeket, mielőtt csak úgy elkezdenénk a metszésüket. A nem megfelelő módon történő metszés mindenféle problémához vezethet. Ugye te sem akarod, hogy virágzás, gyümölcstermés helyett extra levelek növekedésével foglalkozzanak növényeid a rossz metszés miatt? Mutatjuk mikre kell figyelned, azaz milyen hibákat kell elkerülnöd messziről a metszés során!

#1. Gyakori metszési hiba: Metszés rossz évszakban

Sok növényt lehet tél végén, tavasza elején metszeni, de nem mindet. Ebben a cikkünkben egy részletes útmutatást írunk azzal kapcsolatban, hogy mit mikor kell metszeni! A legtöbb növényt télen, nyugalmi állapotban metszik, de vannak kivételek. A cseresznye- és szilvafák például érzékenyek az ezüstlevél-betegségre, ezért nyáron kell metszeni, amikor a fertőzés veszélye csökken, ezt jól védsd még most az eszedbe! Hasonlóképpen, a legtöbb virágzó cserjéket közvetlenül a virágzás után kell metszeni, nem pedig előtte. Kerüld el a virágbimbó eltávolítását, vagy esetleges növény megbetegedések kockázatát azzal, hogy a megfelelő időben metszed a növényeket! A gyümölcsfák visszametszéséről ITT olvashatsz részletes útmutatást. A rózsák metszéséről pedig itt írtunk!

#2. Gyakori metszési hiba: Nem tetted rendbe a metszőollódat

A tavaszi kerti előkészületek közül nem szabad kihagyni a szerszámok tisztítását, karbantartását sem! A tiszta, éles és jól olajozott metszőszerszámok jobban működnek, tovább tartanak, és biztonságosabbak a használatuk, mint a piszkos és tompa metszőszerszámok- ezt minden gyakorlott kertész tudja. Növényeid is hálásak lesznek, ha szánsz kora tavasszal egy kis időt a szerszámok rendberakására, és a metszőollóra is különös gondot fordítasz közben. A rendetlen vágás –amit a nem éles metszőolló okozhat- gyógyulása hosszabb ideig tart, mint a tiszta vágás, ezért betegség behatolhat a növénybe. A nem fertőtlenített metszőollóval pedig egyik növényből a másikba adjuk át a betegséget. 
 

A metszési útmutatónk itt még nem ért véget, további szakértői tanácsokért lapozz a következő oldalra!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-24

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

Ültess sarkantyúkát a veteményes kertedbe és valóban csoda fog történni, hiszen számos előnye van ennek a szuper kis növénynek, mutatjuk mik ezek pontosan!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-04-22

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Miért sárgul az aloe vera? Mutatunk néhány lehetséges okot, valamint javasolt megoldás, amely segíthet helyreállítani a növény egészségét egy szempillantás alatt!

2024-04-03

Dél-Olaszország különleges növénye – most kell elültetni a szagos bükkönyt

A szagos bükköny (Lathyrus odoratus) egy egynyári kúszóvirág, ami egyenesen Szicíliából került át Európába. Mutatjuk mikor és hogyan ültesd el, gondozd.

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

106/2008. (VIII. 22.) FVM rendelet

Bizonyos élelmiszerek aflatoxinnal való szennyezõdésének kockázata miatti különleges... Tovább

Rovarölo Decis

Rovarölő permetezőszer kalászosok, napraforgó, körte, hajtatott növények és díszfák... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Kertészet