Ne metszd a növényeket ősszel

hirdetes

Ezért nem szabad ősszel metszeni a kertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ezért nem szabad ősszel metszeni

Akkor mégis mikor metsszünk?

A metszésre valójában elsősorban csak a gyümölcsfáknak lehet szüksége, azokon kívül pedig csak nagyon kevés növény igényli. Ha mindenképpen szeretnél metszeni egy kicsit kertedben, akkor várj legalább a tél közepéig. Persze a túlnőtt virágzó bokrok és gyümölcsfák metszése segíthet serkenteni a virágzást és ezzel a termést is, ráadásul csökkenti a fertőzések és a kártevők elterjedésének esélyét.

Mindez azonban csak akkor működik így, ha nem ősszel csinálod! A tél nem csak azért ideális, mert a legtöbb fás szárú növény nyugalmi állapotban van, hanem mert ekkorra a legtöbb levél lehullott a fákról, és így jobban látod, hogy mit csinálsz – ez fontos biztonsági szempont, különösen méretesebb fák esetén. A koratavasszal virágzó növényeket, amiknek csak egy enyhe metszésre van szükségük (ilyenek például az orgona és a gyöngyvessző), érdemes rögtön elvirágzásuk után megmetszeni. A lombhullató, sűrűn növő bokrok esetén jobb télen elvégezni ezt. 

hirdetes

Tartsd tisztán szerszámaidat!

Nem szeretnénk külön belemenni abba, hogy milyen eszközöket használj a metszéshez – azt azonban nyomatékosítanunk kell, hogy bármivel is csinosítod kertedet, ügyelned kell szerszámaid tisztaságára! Ez nem csak a metszés előtt fontos, hanem közben is – legalább minden fa és bokor között fertőtlenítsd újra szerszámaidat, hogy ne terjeszd a fertőzéseket közöttük.

hirdetes

A szerszámok fertőtlenítéséhez keverj el egy-két teáskanálnyi fehérítőt egy vödör meleg vízben. Ez az egyszerű keverék elpusztítja a legtöbb baktériumot. Ne felejtsd el alaposan megszárítani szerszámaidat, miután leöblítetted őket, hiszen – mint azt már említettük – a nyirkos körülményekben jobban szaporodnak a gombák és a baktériumok. Most pedig nézzük, hogyan metsszünk, a következő oldalon ezt is elmondom, tartsatok velem ott is, érdemes!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-03-13

Hogyan kertészkedj városban? Ezekre figyelj!

Itt a tavasz, mindenki kertjébe vágyik, viszont ez a városban élők számára nehézkesebb lehet. Lássuk tehát, mikre kell ügyelni városi kertészkedésnél.

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2021-03-19

Hogyan gondozd megfelelően fiatal fáid - ezekre érdemes odafigyelned

A fiatal fákra érdemesebb jobban odafigyelnünk gondozásuk során, viszont nem kell megijedni, ez egyáltalán nem lesz nehéz. Tudj meg most mindent cikkünkből.

2021-03-24

Árnyékban fejlődő szépségek - tudd meg, miket érdemes árnyékba ültetned

Rengeteg virágunk képes tolerálni az árnyékosabb helyeket, ráadásul, ha jól használod ki őket a szürkés, sötétebb területeket remekül fel fogják majd dobni.

További cikkek ebben a témában


vérszegénység (kevésvérűség, vérfogyottság, anémia, anaemia)

Olyan kóros állapot, amikor az állatban a ->vér ->hemoglobintartalma kevesebb annál, mint... Tovább

egypatájú sertés (patás v. egykörmű sertés)

ritkán előf. spontán mutáció következtében kialakuló jellegvonás, amikor a sertés harmadik... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem