Ne metszd a növényeket ősszel

Ezért nem szabad ősszel metszeni a kertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy ősszel érdemes megmetszenünk minden egyes növényt. Ez viszont óriási hiba, mostani cikkünkben mindent elmondunk a metszésről, tartsatok velünk! 

Ezért nem szabad ősszel metszeni

Ahogy a nyári meleg lassan visszahúzódik, egyre több kertész tölti idejét a már hűvösebb, de még nem túl hideg kertben, hiszen a szezon vége nem kevés munkával jár. Ki kell takarítani az ágyásokat, össze kell szedni a faleveleket, le kell tudni az ültetést, elő kell készíteni a növényeket a télre, és így tovább.

 

Rengeteg a feladat, de ha van valami, amit sosem szabad ősszel elvégezni, az a metszés. Bizony, jobban teszed, ha a metszőollóról már a nyár végén megfeledkezel. De miért nem szabad ősszel metszeni? Mikor érdemes, ha nem akkor? Ezekre és hasonló kérdésekre szeretnénk válaszolni az alábbiakban!

 

Miért nem szabad ősszel metszeni?

Az őszi metszéssel – habár sokan a téli felkészítés lépésének tartják – az a probléma, hogy új hajtások növesztésére ösztönzi a növényeket egy olyan időszakban, amikor már éppen készülnének nyugalmi állapotba (értsd: téli álom) szenderülni. Ez nagyon legyengítheti a növényeket, és többet árthat nekik, mint amennyit segíthet. Mi több, ha egy melegebb napon (amelyekből idén ősszel volt bőven) kezded el metszeni növényeidet, akkor szivárogni kezd belőlük a nedv. Ha a metszést közvetlenül egy fagypont alatti éjszaka követi, és ez a nedv belefagy a növénybe, akkor visszafordíthatatlan károk eshetnek benne.

 

Ne metssz nyirkos időben

Minden évszakra vonatkozik, hogy nyirkos, párás időben nem ajánlott metszeni, ugyanis ilyenkor sokkal könnyebben terjednek a különböző fertőzések. A párás körülmények fokozzák a mikrobák elszaporodását, amelyek veszélyt jelenthetnek növényeidre. Várd meg, hogy a nap megszárítsa a kertet, mert ezzel a penészkezdemények és a baktériumok nagy része is elpusztul. A következő oldalon elmondom, mikor és hogyan érdemes metszeni, megéri lapozni egyet! 

 

Ezért nem szabad ősszel metszeni

Akkor mégis mikor metsszünk?

A metszésre valójában elsősorban csak a gyümölcsfáknak lehet szüksége, azokon kívül pedig csak nagyon kevés növény igényli. Ha mindenképpen szeretnél metszeni egy kicsit kertedben, akkor várj legalább a tél közepéig. Persze a túlnőtt virágzó bokrok és gyümölcsfák metszése segíthet serkenteni a virágzást és ezzel a termést is, ráadásul csökkenti a fertőzések és a kártevők elterjedésének esélyét.

Hirdetés

 

Mindez azonban csak akkor működik így, ha nem ősszel csinálod! A tél nem csak azért ideális, mert a legtöbb fás szárú növény nyugalmi állapotban van, hanem mert ekkorra a legtöbb levél lehullott a fákról, és így jobban látod, hogy mit csinálsz – ez fontos biztonsági szempont, különösen méretesebb fák esetén. A koratavasszal virágzó növényeket, amiknek csak egy enyhe metszésre van szükségük (ilyenek például az orgona és a gyöngyvessző), érdemes rögtön elvirágzásuk után megmetszeni. A lombhullató, sűrűn növő bokrok esetén jobb télen elvégezni ezt. 

 

Tartsd tisztán szerszámaidat!

Hirdetés

Nem szeretnénk külön belemenni abba, hogy milyen eszközöket használj a metszéshez – azt azonban nyomatékosítanunk kell, hogy bármivel is csinosítod kertedet, ügyelned kell szerszámaid tisztaságára! Ez nem csak a metszés előtt fontos, hanem közben is – legalább minden fa és bokor között fertőtlenítsd újra szerszámaidat, hogy ne terjeszd a fertőzéseket közöttük.

 

A szerszámok fertőtlenítéséhez keverj el egy-két teáskanálnyi fehérítőt egy vödör meleg vízben. Ez az egyszerű keverék elpusztítja a legtöbb baktériumot. Ne felejtsd el alaposan megszárítani szerszámaidat, miután leöblítetted őket, hiszen – mint azt már említettük – a nyirkos körülményekben jobban szaporodnak a gombák és a baktériumok. Most pedig nézzük, hogyan metsszünk, a következő oldalon ezt is elmondom! 

 

Ezért nem szabad ősszel metszeni

Tudd, hogy hogyan érdemes metszeni

A metszés segíthet több napfényt juttatni fák és bokrok alacsonyabban elhelyezkedő leveleihez, ami segíthet a növények egészségének megőrzésében. Ugyan így több napfényt kaphatnak azok a félárnyékot kedvelő növények is, amelyeket a fa lombjai alá ültettél. Amikor elérkezik a metszés ideje, kezdd az elhalt, vagy haldokló ágak eltávolításával. Ha látsz egy beteg ágat, akkor bőven fertőzött rész és törzs között válaszd le azt a fáról.

 

Érdemes ritkítani az olyan, egyébként egészséges részeket is, ahol a faágak egymáshoz érnek, vagy keresztezik egymást – ilyenkor a kisebb, rövidebb ágat ajánlott levágni – vagy ha egy ág függőlegesen nő. Megszabadulhatsz azoktól az ágaktól is, amelyek túl alacsonyan nőnek, és akadályozzák a hétköznapi mozgást a fa körül. Minél közelebb tudsz vágni az ág tövéhez, annál jobb. A csonkok csak nagyobb felületet biztosítanak a baktériumok és rovarok számára, amin keresztül bejuthatnak a fába. Ügyelj arra is, hogy abban a szögben vágj, amiben az ág kinő a nagyobb ágból vagy a törzsből.

 

Ha mindent jól csináltál, akkor idővel egy egészséges kéreg keletkezik majd a „seb” körül. Habár sok fa és bokor van, ami nem ereszt gyantát, ha télen metszik (ilyenek a nagyvirágú abélia, a hortenzia, az alma, a lucfenyő, a nyárfa, a borókák, a cseresznyék, stb.), néhány fajta (például a juhar, a nyír, a som, a dió, a szil, stb.) még télen is „vérzik”, ezért a biztonság kedvéért érdemes mindennel legalább nyárig várni.

 

Biztonsági szempontok

Végezetül, ha egy ág túl magasan van, vagy a fa lombja vészesen közel került az utcai elektromos vezetékekhez, akkor ne kockáztass, és bízd szakemberekre ezeket a veszélyes feladatokat!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-03-21

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Vaníliababot te magad is tudsz termeszteni a kertedben, nincs más dolgod, mint elolvasni szakértőnk remek cikkét, és belevágni! Sok sikert kívánok mindenkinek a vaníliababhoz!

2019-03-20

Kártevőriasztó növények – Ezeket ültesd, hogy ne kelljen permetezni!

Növények, amik segítenek a kártevők elleni harcban, ismerd meg mindet, és ültesd tele velük a kertedet. Ezután biztos lehetsz benne, hogy nem kell majd annyit permetezned!

2019-03-22

Mik azok a fonálférgek, és miért olyan hasznosak (vagy károsak) a kertben?

A fonálférgeket az emberek többsége nem is ismeri, éppen ezért azt sem tudják, hogy károsak, vagy hasznosak a kertben megtalálható fonálférgek. Mostani cikkemben mindenre választ adok!

2019-03-22

Így készíts magágyat műanyag pohárból vagy palackból

Műanyag palackok segítségével is készíthetünk növényeink számára magágyat, mostani cikkemben azt fogom elmondani, hogy hogyan tehetjük ezt meg, és miért tartom annyira jó ötletnek!

2019-03-20

Minden, amit a brokkoli termesztéséről tudnod kell

Termessz te is sikeresen brokkolit, ehhez nyújt most segítséget szakértőnk remek cikke. Nincs más dolgod, mint megfogadni az itt leírtakat, akkor biztosan sikert fogsz elérni!

2019-03-22

Cserépben is termeszthetünk rekord mennyiségű paradicsomot!

Nem kell hatalmas terület ahhoz, hogy sikeresen termesszünk paradicsomot, elegendő néhány cserép hozzá! Most elmondjuk, hogyan termeszthettek sikeresen paradicsomot cserépben.

2019-03-06

Kertünk legnagyobb ellensége – Védekezés a pajorok ellen

Sajnos nagyon sok gondot okoznak a pajorok a kertekben, elpusztítják a pázsitot, de még a gyümölcsfákat is. Mostani cikkemben elmondom nektek, mit tehettek a pajorok ellen!

További cikkek ebben a témában
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem

sarabolás (horolás)

a talaj felső (1—3cm-es) retegének kapálása. Célja a kelőfélben levő gyomok kiirtása,... Tovább

21/2007. (III. 30.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján az Európai Unió által társfinanszírozott... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 218

Átlagos értékelés: 4.8