Méhek védelme

hirdetes

10 dolog, amivel segíthetsz megmenteni a méheket

Szélesi Ferenc - Főkertész,GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A méhek amellett, hogy beporzással hozzájárulnak kedvenceink, például a kávé és a csokoládé megteremtéséhez, az egyetlen olyan rovar a földön, amely emberi fogyasztásra alkalmas ételt termel.
 

Védjük meg a méheket

Az elmúlt két évtizedben rémisztő statisztikák készültek erről a szorgos teremtményről, amelyet több híres természetvédelmi szervezet a bolygó legértékesebb fajának nyilvánított. 2006 óta az Egyesült Államok méhállománya 40%-os, míg az Egyesült Királyságé 2010 óta 45%-os veszteséget szenvedett.

Mit is jelent számunkra ez a veszteség?

Hatása az élelmiszerkészletre

A méhek felelősek a legtöbb gyümölcs- és zöldségállomány beporzásáért. Segítségük nélkül a termények akár egyharmada is eltűnhet. Méhek nélkül búcsút inthetnénk a mandulának, almának, sárgabaracknak, áfonyának, epernek, uborkának, cukkininak, és még sorolhatnánk. Az élelmiszerkészlet ilyen szintű visszaesése nagy gondot jelentene a népesség fenntartásában.

hirdetes

Az élelmiszerek előállítása költségesebb lenne

hirdetes

A méhek beporzó tevékenysége nélkül ezt a munkát kézzel kellene elvégezni, ami munka- és pénzügyileg is terhelő – világszerte ez mintegy 265 milliárd euróba kerülne. Ez vonatkozik a különösen drága gyümölcsökre, zöldségekre is. Ez természetesen csak egy nagyvonalú becslés, mivel a méhek eltűnésével ezt a beporzó tevékenységet szinte lehetetlen lenne helyettesíteni.

Negatív hatása a vadvirágokra és az állatokra

Megközelítőleg 250 000 fajta virág függ a méhek segítségétől. Ezek nélkül a lenyűgöző rovarok nélkül számos vadvirág és más növény nem tudna szaporodni. Mivel a virágok és bogyók jelentik a legfőbb táplálékforrást a rovarok, madarak és kisebb emlősök számára, ezért az ő túlélésük is a méhektől függ. A zsákmányállatok állományának csökkenése hasonló hatással lenne a nagyobb ragadozókra is.

A világ méz nélkül

Bár az előbb felsorolt okok is elég riasztóak, érdemes belegondolni, hogy mihez is kezdenénk az emberiség legősibb természetes édesítője, és annak pozitív hatásai nélkül. A következő oldalon kiderül, miért fogyatkozik a világ méhállománya, és mit tehetünk ezellen! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

mangán (Mn)

a periódusos rendszer d-mező elemeinek egyike; átmeneti fém, vegyületeiben kettő, három,... Tovább

elektronmikroszkóp

a fénymikroszkópnál bonyolultabb fölépítésű nagyítórendszer, amelyben elektronsugarakat... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok