notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden a menta termesztéséről

hirdetes

A menta termesztése és jótékony hatásai

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Minden a menta termesztéséről

A menta jótékony hatásai

A mentát nem csak kellemes íze és illata miatt érdemes használni – valójában igen hasznos gyógynövényekről van szó, így már csak ezért is megéri beiktatni őket étrendedbe!7

1. Enyhíti a gyomorproblémákat

A borsmentaolajat többször is hatékonyan alkalmazták már az IBS különböző tüneteinek (fájdalom, kellemetlen érzés a gyomorban) csillapítására. Ez többnyire annak köszönhető, hogy görcsoldó metanolt tartalmaznak, ami jó hatással lehet a gyomorkínokra. Fontos megjegyezni, hogy ezen hatást első sorban kapszula formájú étrend-kiegészítőknél tapasztalták, ezért egyeztess háziorvosoddal, mielőtt mentakúrára fognád magad. A borsmentatea nyugtató hatásai azonban vitathatatlanok.

hirdetes

2. Gyulladásgátló hatású

Mint minden más ehető növény, a menta is tartalmaz úgynevezett fitotápanyagokat, amelyek antioxidáns-szerű hatással bírnak. A mentában található gyulladásgátló anyagok továbbá segíthetik a krónikus gyulladások elkerülését.

3. Erősíti az immunrendszert

hirdetes

Ha a gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatás nem lenne elég, egy negyed bögrényi fodormenta a napi A-vitamin adag felét tartalmazza. Az A-vitamin növényi formája segít megvédeni a sejteket a szabadgyököktől, amik szövetroncsoló és rákkeltő hatással bírnak.

4. Segíthet a káros baktériumok elleni védekezésében

Néhány kutatás eredményei szerint a mentából készített eszenciaolajok baktériumölő tulajdonságaik miatt segíthetnek a káros baktériumok megritkításában – mind az ételekben, mind pedig az emésztőrendszeren belül.

5. Segíthet visszavenni a sófogyasztásból

A sóról nehéz lemondani hiszen minden bizonnyal a leggyakrabban használt ízfokozó. Ha azonban találsz valamit, amivel tovább gazdagíthatod ételeid ízvilágát, akkor jóval kevesebb sót kell majd használnod ízesítésükhöz. A menta is egy ilyen fűszer: a saláták, a halak, a húsok és egyéb ételek mind ízletesebbé varázsolhatók vele, csökkentve ezzel a szükséges só mennyiségét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
224 251
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 730 097

gulya

olyan szm.-csoport, amelyet tavasztól őszig a legelőn tartanak. A szm.-k kora, ivara stb. szerint... Tovább

hosszúgyapjas húsjuhok

Angliában a helyi fajták nemesítésével állították elő hús hasznosítású fajtákat. A... Tovább

Tovább a lexikonra