Minden a menta termesztéséről - szakértőnk elmondja hogyan és miért érdemes termeszteni

hirdetes

A menta termesztése és jótékony hatásai

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A gasztronómiában végtelenül népszerű menták évelő növények. A négyoldalú száraik egymással szemben növő leveleik vannak, és lényegében minden részük jellegzetes illatot áraszt magából. Legtöbb fajtájuk meglehetősen aktívan terjeszkedik földalatti vastag indaszőnyegük segítségével. Éppen ezért csak külön növénytartóba ajánlatos csak ültetni őket. A talaj felett 60-90 centis egyenes szárakat növesztenek.

Minden a menta termesztéséről

Legtöbbjük 3-8 USDA zóna között hidegtűrő, de ajánlatos ellenőrizni az adott fajtát, mielőtt beszereznéd házi termesztésre. A menta (Mentha) nemzetségbe számos fajta és kultúrfajta tartozik – jóval több, mint a közismert bors- és fodormenta. Az alábbi útmutató a legtöbb mentafajtára vonatkozik.

Hogyan termessz mentát

Minden mentafajta hűvös, nyirkos helyen szeret növekedni, lehetőleg félárnyékban, de nincs különösebb problémájuk a teljesen napos helyekkel sem. Mivel magról nevelve túlságosan is véletlenszerű eredmények érhetők el, így érdemes inkább személyesen felkeresni egy-egy mezőgazdasági boltot vagy megbízható kertészetet, és személyesen kiválasztani a neked tetsző ízeket. Fajtánként egy-egy növény bőven elegendő mentát termel majd egy egész családnak.

hirdetes

A már említett terjengős szokásuk miatt nem érdemes közvetlenül a talajba ültetni őket, legalább is bizonyos óvintézkedések nélkül. A problémára megoldás lehet egy feneketlen növénytartó beásása a földbe, ami meggátolja a menta gyökereinek szétterjedését oldalsó irányba. A másik megoldás egy alul is zárt növénytartó, például egy láda, hordó, vagy bármilyen más tároló alkalmazása.

A palántákat nagyjából 60 centire ültesd egymástól, nyirkos talajba.  Kinti ültetés esetén alkalmazz talajtakarót, ami segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát. Házon belüli vagy növénytartós termesztés esetén ne felejtsd el rendszeresen öntözni a talajt alattuk, hogy mindig egyenletesen nyirkos maradjon. A növénytartóban termesztett menták köré nem árt egy vékony réteg komposztot vagy organikus trágyát szórni néhány havonta. A talajszint felett tartott növénytartók télen védelmet igényelnek a fagy elől. 

hirdetes

Szüretelés

A leveleket és a zsenge hajtásokat szükség szerint lemetszheted. A metszett mentaszárakat levelestől akaszd fel laza csokrokban, ha pedig csak néhány levelet szeretnél kiszárítani, akkor helyezd őket egy tálcára, vagy dobd őket egy ételszárítóba. A friss leveleket műanyag tasakokban le is fagyaszthatod. És hogy miért érdemes mentát fogyasztanod? A következő oldalon ezt is elmondom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

zárvatermők (Angiospermatophyta)

a növényvilág legfejlettebb törzse. A magkezdeményt a termőlevelekből kialakult zárt termő... Tovább

Szentendrei Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Ügyfélfogadás: Hétfõ: 13-16 Szerda: 8-16 Péntek: 8-12... Tovább

Tovább a lexikonra