Segíts te is a méheken! Hogyan tudsz segíteni a méheken? Mostani cikkünkből kiderül

hirdetes

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Így segíthetsz a méheken!

Hogyan kínálhatsz vizet a méheknek?

Ha segíteni szeretnél a környék méhein, akkor érdemes egy tiszta vízforrást biztosítani nekik, amihez visszatérhetnek két virág beporzása között. A méhek képesek megjegyezni az ilyen forrásokat, és ha egyszer rátalálnak egyre, később is visszaröppenek majd oda. Fogj egy tálat, szórj bele egy adag kavicsot vagy üveggolyót, és öntsd fel vízzel. Ezzel némi felületet biztosítasz nekik, amire leszállhatnak a folyadékfelvételhez.

Fontos megjegyezni, hogy habár sokan azt hiszik, hogy a méhek vizéhez érdemes cukrot adni, ez nem így van – a cukros víz rengeteget árthat a méheknek. Ez a mítosz Sir David Attenborough, a világhírű természettudós egy soha el nem hangzott, hamis idézetéből indult, ami az interneten kezdett el terjedni. Habár valótlansága miatt a BBC eltávolíttatta az eredeti bejegyzést a Facebookról, sajnos túl sokan hiszik el a mai napig is, és osztják meg ezt a hibás tudást ismerőseikkel.

hirdetes

A legnagyobb probléma az, hogy ha a méhek a vízből jutnak cukorhoz, akkor inkább inni járnak majd vissza ahelyett, hogy rászállnának a virágokra. Idővel egyre több méh fedezi majd fel ezt a cukros vízforrást, és amellett, hogy elvonja a figyelmüket a virágokról, a méhkasokban tárolt mézbe is belekerülhet, amitől az hígabb lesz. Mindez egy láncreakciót indít be, ami madarakat és egyéb állatokat is veszélyeztethet.

hirdetes

Vannak, akik cukor helyet mézet tesznek a vízbe, de ez szintén nem tesz jót a méheknek, és akár egy egész méhkas pusztulását is okozhatja. A mézben Paenibacillus baktériumok rejtőzhetnek, amelyek nyúlós költésrothadást (más néven amerikai nyúlós költésrothadást) okozhatnak, ami halálos a méhekre tekintve, és csak akkor lehet teljesen elpusztítani, ha az ember leégeti az egész méhkast. Reméljük, hogy tanácsaink segítettek nektek, próbáljátok ki minél hamarabb, és segítsetek a méheknek, nagy szükségük van ránk! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

2021-05-02

Ezt a 4 ötletet érdemes kerted kapcsán megfogadni idén

Jöttünk, láttunk, kertészkedtünk 2020-ban is. Mostani cikkemben elárulom, mi az a 4 dolog, amit érdemes megfontolnod idén kerted és növényeid kapcsán.

2021-01-18

Friss zöldség és gyümölcs: vitaminok és ásványi anyagok elszegényedése a növényekben

A frissnek tartott gyümölcsök és zöldségek manapság egyre szegényebbek tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. Ennek több kiváltó oka is van.

2021-05-04

Csodaszép májusi növények – ismerd meg őket Te is!

Majdnem minden hónapnak megvannak a maga virágai, növényei, ráadásul ahogy haladunk a jó idővel a nyár felé, ezek egyre színesebbek és változatosabbak lesznek.

2020-09-14

Az ősz legszebb dísze - Páponya, az elfeledett bogyós csodagyümölcs

Régen szinte mindenki ismerte a páponyát, leginkább azért, mert az ősz egyik legszebb dísze volt. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel a páponyát!

2021-01-15

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nem csak szép látvány, de tele van C-vitaminnal is, így nagyon egészséges. De hogyan kell szüretelni, és mire lehet használni? Megmutatom!

2020-11-23

Így használd fel a citrusfélék héját a ház körül! - 20 fantasztikus ötlet, amire nem is gondoltál!

Nem kell semmit sem kidobnunk a szemétbe, ugyanis szinte mindent fel tudunk használni újra, és újra. Mostani cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan használhatjuk fel a citrusfélék héját a házban, és a kertben egyaránt, 20 nagyon szuper, praktikus ötletet láthatsz!

További cikkek ebben a témában


fénymikroszkóp

olyan összetett nagyító, amelynek két gyűjtőlencse-rendszerével kis méretű tárgyak... Tovább

éhfinom gyapjú

hiányos takarmányozás hatására természetes körülmények között is kialakuló, régen... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert Mezőgazdaság oktatás