Segíts te is a méheken! Hogyan tudsz segíteni a méheken? Mostani cikkünkből kiderül

hirdetes

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Így segíthetsz a méheken!

Hogyan kínálhatsz vizet a méheknek?

Ha segíteni szeretnél a környék méhein, akkor érdemes egy tiszta vízforrást biztosítani nekik, amihez visszatérhetnek két virág beporzása között. A méhek képesek megjegyezni az ilyen forrásokat, és ha egyszer rátalálnak egyre, később is visszaröppenek majd oda. Fogj egy tálat, szórj bele egy adag kavicsot vagy üveggolyót, és öntsd fel vízzel. Ezzel némi felületet biztosítasz nekik, amire leszállhatnak a folyadékfelvételhez.

Fontos megjegyezni, hogy habár sokan azt hiszik, hogy a méhek vizéhez érdemes cukrot adni, ez nem így van – a cukros víz rengeteget árthat a méheknek. Ez a mítosz Sir David Attenborough, a világhírű természettudós egy soha el nem hangzott, hamis idézetéből indult, ami az interneten kezdett el terjedni. Habár valótlansága miatt a BBC eltávolíttatta az eredeti bejegyzést a Facebookról, sajnos túl sokan hiszik el a mai napig is, és osztják meg ezt a hibás tudást ismerőseikkel.

hirdetes

A legnagyobb probléma az, hogy ha a méhek a vízből jutnak cukorhoz, akkor inkább inni járnak majd vissza ahelyett, hogy rászállnának a virágokra. Idővel egyre több méh fedezi majd fel ezt a cukros vízforrást, és amellett, hogy elvonja a figyelmüket a virágokról, a méhkasokban tárolt mézbe is belekerülhet, amitől az hígabb lesz. Mindez egy láncreakciót indít be, ami madarakat és egyéb állatokat is veszélyeztethet.

hirdetes

Vannak, akik cukor helyet mézet tesznek a vízbe, de ez szintén nem tesz jót a méheknek, és akár egy egész méhkas pusztulását is okozhatja. A mézben Paenibacillus baktériumok rejtőzhetnek, amelyek nyúlós költésrothadást (más néven amerikai nyúlós költésrothadást) okozhatnak, ami halálos a méhekre tekintve, és csak akkor lehet teljesen elpusztítani, ha az ember leégeti az egész méhkast. Reméljük, hogy tanácsaink segítettek nektek, próbáljátok ki minél hamarabb, és segítsetek a méheknek, nagy szükségük van ránk! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-03

Mi az a BARF etetés - jót tesz a kutyámnak?

Egyre gyakrabban halljuk a BARF szót, mint kutya diétát: de mi a lényege és vajon minden kutya számára hasznos? A cikkben kiderül minden információ a BARF-ról!

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-02-03

Márciusi kerti előkészületek a veteményeskert számára

Márciusi kerti munkák, beleértve az elvetendő magvakat és a betakarítandó növényeket: mert itt az idő a kerti tevékenykedéshez, amit annyira vártunk mindannyian!

2023-02-03

Így ültesd át a boltban vásárolt cserepes koriandered – hosszabb ideig fog élni!

Tippek a boltban vásárolt koriander termesztéséhez és annak hosszabb életben tartásához. Használd ezt a technikát, hogy több termést hozzon neked a koriandered.

2023-01-03

Gyümölcsfák termesztése bonsaiként: egyszerűbb, mint hinnéd

Miért ne lenne egy saját bonsai gyümölcsfád, ami nemcsak nagyon mutatós, hanem még hasznos is? Itt van minden, amit tudnod kell a bonsai gyümölcsfákról!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

savas eső

a környezetszennyezés egyik veszedelmes tényezője. Elsősorban a megfelelő... Tovább

toxin

Élő szervezetek (állatok,növények,mikroorganizmusok) által termelt,más élőlényekre... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert Mezőgazdaság oktatás