Segíts te is a méheken! Hogyan tudsz segíteni a méheken? Mostani cikkünkből kiderül

hirdetes

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Így segíthetsz a méheken!

Hogyan kínálhatsz vizet a méheknek?

Ha segíteni szeretnél a környék méhein, akkor érdemes egy tiszta vízforrást biztosítani nekik, amihez visszatérhetnek két virág beporzása között. A méhek képesek megjegyezni az ilyen forrásokat, és ha egyszer rátalálnak egyre, később is visszaröppenek majd oda. Fogj egy tálat, szórj bele egy adag kavicsot vagy üveggolyót, és öntsd fel vízzel. Ezzel némi felületet biztosítasz nekik, amire leszállhatnak a folyadékfelvételhez.

Fontos megjegyezni, hogy habár sokan azt hiszik, hogy a méhek vizéhez érdemes cukrot adni, ez nem így van – a cukros víz rengeteget árthat a méheknek. Ez a mítosz Sir David Attenborough, a világhírű természettudós egy soha el nem hangzott, hamis idézetéből indult, ami az interneten kezdett el terjedni. Habár valótlansága miatt a BBC eltávolíttatta az eredeti bejegyzést a Facebookról, sajnos túl sokan hiszik el a mai napig is, és osztják meg ezt a hibás tudást ismerőseikkel.

hirdetes

A legnagyobb probléma az, hogy ha a méhek a vízből jutnak cukorhoz, akkor inkább inni járnak majd vissza ahelyett, hogy rászállnának a virágokra. Idővel egyre több méh fedezi majd fel ezt a cukros vízforrást, és amellett, hogy elvonja a figyelmüket a virágokról, a méhkasokban tárolt mézbe is belekerülhet, amitől az hígabb lesz. Mindez egy láncreakciót indít be, ami madarakat és egyéb állatokat is veszélyeztethet.

hirdetes

Vannak, akik cukor helyet mézet tesznek a vízbe, de ez szintén nem tesz jót a méheknek, és akár egy egész méhkas pusztulását is okozhatja. A mézben Paenibacillus baktériumok rejtőzhetnek, amelyek nyúlós költésrothadást (más néven amerikai nyúlós költésrothadást) okozhatnak, ami halálos a méhekre tekintve, és csak akkor lehet teljesen elpusztítani, ha az ember leégeti az egész méhkast. Reméljük, hogy tanácsaink segítettek nektek, próbáljátok ki minél hamarabb, és segítsetek a méheknek, nagy szükségük van ránk! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-26

A Lidl meglépte: beszáll a magyar hússzektor támogatásába, nem is akárhogyan!

A Lidlből hazatérve, biztosak lehetünk benne, hogy magyar húst vettünk. Ugyanis a Lidl is beszállt a hazai hússzektor támogatásába, átalakítja a kínálatát is.

2022-01-06

Egy igazi különlegesség: A zöld küllőt választották meg az év madarának

A zöld küllő lett az év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása szerint. Nézzük mit kell tudni erről a csodaszép madárról!

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-01-18

Friss zöldség és gyümölcs: vitaminok és ásványi anyagok elszegényedése a növényekben

A frissnek tartott gyümölcsök és zöldségek manapság egyre szegényebbek tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. Ennek több kiváltó oka is van.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-01-15

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nem csak szép látvány, de tele van C-vitaminnal is, így nagyon egészséges. De hogyan kell szüretelni, és mire lehet használni? Megmutatom!

További cikkek ebben a témában


Rovarölo Basudin 5 G

Jól ismert talajfertőtlenítő szer pajorok, drótférgek és egyéb talajlakó kártevők... Tovább

kenéstechnika

mindazoknak az előírásoknak az összessége, amelyek megtartásával a gép v. berendezés... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert Mezőgazdaság oktatás