Mit esznek a méhek télen? És hogyan tudunk rájuk odafigyelni?

Méhek gondozása télen

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A tél sebezhető időszak a méhek számára. A 2 dolog, amire szükségük van a túléléshez – a meleg és az élelem nem elérhető a hideg téli hónapokban. Ha nincs virág, amiből táplálkozni lehetne, mit esznek a méhek télen? Ez a cikk megvitatja, mit csinálnak a méhek télen, mit esznek a méhek télen, és hogyan táplálják a méheket télen.

méhek etetése télen

Mit csinálnak a méhek télen


A medvékkel és a madarakkal ellentétben a méhek nem hibernálnak és nem repülnek el a hideg hónapokban. Ehelyett a kaptárukban gyűlnek össze. Amikor a hőmérséklet tartósan 10 fok alá esik, ideje a méheknek visszatérni a kaptárba, hogy téli klasztert alkossanak. Együtt csoportosulnak a kaptárban a melegségért.

Télen a munkásméhek feladata a királynő védelme. Ehhez az összebújnak körülötte, és megrebegtetik a szárnyaikat. Mindez a mozgás és az energia hőt termel a kaptárban. A méhészek télen nem ellenőrizhetik kaptáraikat, mert így kiengedik a felgyülemlett hőt.

Meglepő módon ez a folyamat a klaszter közepét körülbelül 25 fokkal melegíti fel. Természetesen a kaptár külseje hidegebb, mint a belseje, így a dolgozó méhek körbeforognak, így minden méh melegben maradhat.

Mit esznek a méhek télen?

Ahogy el tudod képzelni, rengeteg energia kell ahhoz, hogy ennyire csapkodjanak a szárnyaikkal. Annak érdekében, hogy ennyi energiát termeljenek, a méhek mézet esznek télen. Nagyon fontos, hogy a méhészek gondoskodjanak arról, hogy a telepnek elegendő méz legyen az egész télre.

Mennyi mézet kell a méheknek eltárolniuk?

A mézelő méhek télen szükséges mennyisége változó lehet. A helyi éghajlat, a kaptár mérete és alakja, valamint a kaptár szigetelésének mértéke mind tényező. Egy másik tényező, hogy mennyit kell tárolniuk a mézelő méheknek, a kaptárban lévő méhek száma.

Nehéz megmondani, hogy pontosan mennyi mézelő méhre van szükségük, ezért a méhészek hajlamosak túlbecsülni, hogy a méhek ne fogyjanak ki. Attól függően, hogy milyen hideg van a környéken, a méheknek 20 kilogramm mézre is szükségük lehet a télen.

Egy teljes mélységű keretben körülbelül 3 kilogramm méz fér el, tehát egy kolóniának 6-10 mélységű teljes mézre lenne szüksége ahhoz, hogy túlélje a telet. Amikor begyűjtöd a mézet, vegye ezt figyelembe.

Hogyan etetjük a méheket télen

Ideális esetben nem kell télen etetned a méheidet, de van, amikor egy méhésznek be kell lépnie és segítenie kell. Ha valamilyen oknál fogva a méhek nem rendelkeznek elegendő mézkészlettel, etetni kell őket. Íme néhány tipp a méhek téli etetéséhez:

Soha ne etess olyan mézzel, amely nem a saját kaptárjukból való. Károsíthatja a betegség spóráit, amelyek az egész telepet kiirthatják. Ezenkívül ne etessük a méheket cukorral és adalékanyagokkal. Bármilyen extra ízesítő vagy színezőanyag hozzáadásával a méhek megbetegedhetnek.

A méhek télen történő etetésére a legjobb a saját méz. Ha nincs ilyen, etesd meg őket cukorsziruppal. A cukorszirupot két rész cukor és egy rész víz összekeverésével állítják elő.

Télen a legjobb belső adagolót használni. Így a méheknek nem kell kimenniük enni. Ha tudjuk, hogy a kolóniának segítségre lesz szüksége, a legjobb, ha azonnal eteti őket, amint lehűl az idő. Amikor a méhek téli etetéséről van szó, a legjobb, hogy proaktívak legyünk.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

17/2007. (IV. 4.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

36/2006. (V. 18.) FVM rendelet

a termésnövelõ anyagok engedélyezésérõl, tárolásáról, forgalmazásáról és... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet