Mit tegyek a méhekkel tavasszal? Boros Tibor méhraj befogó és méhész tanácsaival segítünk nektek!

Mit tegyek, ha zsonganak a méhek a kertemben? – a méhész válaszol

Boros Tibor méhraj befogó és méhész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ahogy a tavasz beköszönt és a hőmérséklet állandóan 10 fok felett marad, újraéled a természet. A fák, bokrok és kerti növények virágba borulnak, és ezzel együtt a méhek is aktívabbak lesznek. Jelenleg a barka vonzza leginkább ezeket a szorgos kis lényeket, de hamarosan a fűz és más növények is csatlakoznak hozzájuk. A méhek tömeges megjelenése néha ijesztő lehet, de fontos tudni, hogy létfontosságú szerepet töltenek be a természetben. Boros Tibor méhraj befogó és méhész tanácsaival ismertetjük a legfontosabb teendőket. 

méhek tavasszal

A méhek a barátaink, nem az ellenségeink

Boros Tibor méhraj befogó és méhész szakértőként hangsúlyozza, hogy a méhek tavaszi aktivitásától nem szabad félnünk, hanem megértenünk és támogatnunk kell. A méhek a virágzó növényeket keresve végzik a beporzást, amely elengedhetetlen a természet egészséges működéséhez. 
A méhek, munkájuk során, igénylik a vizet is. Ajánlott egy lapos edényben vizet kihelyezni számukra, belehelyezve egy darab hungarocellt vagy egy faágat, ami megakadályozza, hogy belefulladjanak. Ez egy egyszerű módja annak, hogy segítsük és támogassuk őket.

Isznak a méhek

Félteni kell a gyermekeket a méhektől?

Sokan aggódnak, amikor a kertjüket méhek lepik el, félve attól, hogy a gyerekek megcsíphetik őket. Fontos tudni, hogy a méhek általában nem támadnak, ha békén hagyjuk őket. Éppen ezért nem szabad őket bántani, hadonászni feléjük, vagy vegyszerrel permetezni őket. A beporzást végző méhek és a méhrajok vagy darazsak eltérőek; előbbiek nélkülözhetetlenek a növények beporzásához. Boros Tibor is kiemeli: "Egész nyugodtan engedjük ki a gyerekeket játszani, gyűjtés közben a méhek nem bántanak, feltéve, hogy mi sem bántjuk őket."

Figyeljük meg a méhek csodás munkáját

A méhek munkájának megfigyelése nem csak tanulságos, de lenyűgöző is lehet, különösen a gyerekek számára. Elmagyarázhatjuk nekik, milyen fontos szerepet töltenek be a természetben, és hogy a beporzás nélkül nem lenne termés, gyümölcs, vagy magvak. A tápláléklánc felborulna, ami végül az emberiség kihalásához vezethetne.

Ha a méhraj veszélyezteti otthonunkat, hívjunk szamebert

A tavasz beköszöntével a méhek kezdenek erősödni a téli legyengülés után, és elindul a természetes szaporodásuk, a rajzás. Ha méhrajt látunk, fontos, hogy ne próbáljuk magunk megoldani a helyzetet, mivel ez veszélyes lehet. Helyette hívjunk szakembert, aki biztonságosan kezeli a helyzetet.

Emlékezzünk, a méhek védelme és támogatása mindenki érdeke. A méhek és darazsak különbség tételével, valamint megfelelő intézkedésekkel, mint a vizet tartalmazó edények kihelyezése, segíthetünk biztosítani a méhek számára a szükséges környezetet, miközben élvezzük a tavasz szépségeit. Ha problémát észlelünk, mindig hívjunk szakembert, aki segíthet kezelni a helyzetet anélkül, hogy kárt tennénk ezekben a hasznos és szükséges lényekben.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-04-23

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

Eddig nem is sejtett felfedezést tettek kutatók a rókával kapcsolatban. Az ősi argentinok háziállatként tarthatták a rókát? Bizonyíték is van!

2024-04-29

Nem szabad bántani a lopódarázsat, elmondom miért

Meglepődsz! A lopódarázs nem ellenség - olvasd el, miért! Mutatjuk, miért tilos bántani a lopódarazsat, Boros Tibor méhraj befogó tippjeivel és tanácsaival!

2024-04-29

Ezért NE használj rovarcsapdát tavasszal virágzáskor

Ne öld meg a méheket! Ezért káros a rovarcsapda használata a tavaszi virágzásnál. Mutatjuk miért fontosak a méhek a beporzáshoz, és hogyan védheted őket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biopszia

az élő szervezetből kimetszéssel történő szövetmintavétel a kóros folyamatok... Tovább

2/2006. (I. 18.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek