Mit tegyek a méhekkel tavasszal? Boros Tibor méhraj befogó és méhész tanácsaival segítünk nektek!

Mit tegyek, ha zsonganak a méhek a kertemben? – a méhész válaszol

Boros Tibor méhraj befogó és méhész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ahogy a tavasz beköszönt és a hőmérséklet állandóan 10 fok felett marad, újraéled a természet. A fák, bokrok és kerti növények virágba borulnak, és ezzel együtt a méhek is aktívabbak lesznek. Jelenleg a barka vonzza leginkább ezeket a szorgos kis lényeket, de hamarosan a fűz és más növények is csatlakoznak hozzájuk. A méhek tömeges megjelenése néha ijesztő lehet, de fontos tudni, hogy létfontosságú szerepet töltenek be a természetben. Boros Tibor méhraj befogó és méhész tanácsaival ismertetjük a legfontosabb teendőket. 

méhek tavasszal

A méhek a barátaink, nem az ellenségeink

Boros Tibor méhraj befogó és méhész szakértőként hangsúlyozza, hogy a méhek tavaszi aktivitásától nem szabad félnünk, hanem megértenünk és támogatnunk kell. A méhek a virágzó növényeket keresve végzik a beporzást, amely elengedhetetlen a természet egészséges működéséhez. 
A méhek, munkájuk során, igénylik a vizet is. Ajánlott egy lapos edényben vizet kihelyezni számukra, belehelyezve egy darab hungarocellt vagy egy faágat, ami megakadályozza, hogy belefulladjanak. Ez egy egyszerű módja annak, hogy segítsük és támogassuk őket.

Isznak a méhek

Félteni kell a gyermekeket a méhektől?

Sokan aggódnak, amikor a kertjüket méhek lepik el, félve attól, hogy a gyerekek megcsíphetik őket. Fontos tudni, hogy a méhek általában nem támadnak, ha békén hagyjuk őket. Éppen ezért nem szabad őket bántani, hadonászni feléjük, vagy vegyszerrel permetezni őket. A beporzást végző méhek és a méhrajok vagy darazsak eltérőek; előbbiek nélkülözhetetlenek a növények beporzásához. Boros Tibor is kiemeli: "Egész nyugodtan engedjük ki a gyerekeket játszani, gyűjtés közben a méhek nem bántanak, feltéve, hogy mi sem bántjuk őket."

Figyeljük meg a méhek csodás munkáját

A méhek munkájának megfigyelése nem csak tanulságos, de lenyűgöző is lehet, különösen a gyerekek számára. Elmagyarázhatjuk nekik, milyen fontos szerepet töltenek be a természetben, és hogy a beporzás nélkül nem lenne termés, gyümölcs, vagy magvak. A tápláléklánc felborulna, ami végül az emberiség kihalásához vezethetne.

Ha a méhraj veszélyezteti otthonunkat, hívjunk szamebert

A tavasz beköszöntével a méhek kezdenek erősödni a téli legyengülés után, és elindul a természetes szaporodásuk, a rajzás. Ha méhrajt látunk, fontos, hogy ne próbáljuk magunk megoldani a helyzetet, mivel ez veszélyes lehet. Helyette hívjunk szakembert, aki biztonságosan kezeli a helyzetet.

Emlékezzünk, a méhek védelme és támogatása mindenki érdeke. A méhek és darazsak különbség tételével, valamint megfelelő intézkedésekkel, mint a vizet tartalmazó edények kihelyezése, segíthetünk biztosítani a méhek számára a szükséges környezetet, miközben élvezzük a tavasz szépségeit. Ha problémát észlelünk, mindig hívjunk szakembert, aki segíthet kezelni a helyzetet anélkül, hogy kárt tennénk ezekben a hasznos és szükséges lényekben.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Duplázd meg te is a bazsalikom termésedet, ráadásul egy nagyon egyszerű trükkel, ami valóban segít, hogy még több, ízletes bazsalikom termésed legyen neked is!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-22

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

Mit csinálj, ha sárgul a leander levele? Ezek a szekértői tanácsok segítenek pikk-pakk rendbe szedni ezt a csodaszép virágot. Mutatjuk mit alkalmazz azonnal!

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-04-04

Kertünk csodás madarai: ezek a madarak jelennek meg áprilisban

Áprilisban egyre több madár lepi el a kerteket és dalolnak csodás dallamokat, fedezd fel te is a cikkünkben, hogy melyek a leggyakoribb madárkák a kertben!

2024-04-04

Első tojásukon ülnek a dömösi gólyák: nézd meg a gólyakamerát!

Gólyák boldogsága Dömösön: Macus és Szofi, a dömösi gólyapár már az első tojásukon ülnek! Figyeld meg a gólyakamerán, hogyan kotlanak a tojásokon a hűséges madarak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szőr

Az emlősök köztakarójának szaruanyagból álló képződménye; összessége a szőrzet. A sz.... Tovább

jak (yak, Poephagus [Bos] grunniens)

a —>szarvasmarha-félek családjába tartozó, Közép-Ázsia magas hegyei között,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek