Minden, amit tudni kell a meggyfa gondozásáról és metszéséről!

hirdetes

A meggyfa metszésének titkai – Így gondozd a meggyfát, ha sok termést szeretnél

ZH
meggyfa metszése

A meggyfa 3 különböző metszése


1.    A meggyfa metszése kiültetéskor


Rögtön azután, hogy kiültettük a meggyfánkat a kertbe, el kell végeznünk a az ültetéskori metszést. Először ki kell választani a vázágak, majd azokat vissza kell metszeni. Általában 3-4 darab vázág helyezkedik el egy meggyfán, ezeket metsszük el az ág egyharmadánál, egy külső állású rügy tövében. Figyeljünk rá, hogy a sudár legyen magasabb a vázágaknál! A sudárnak és a vázágaknak a csúcsszöge 120 fokot kell, hogy zárjon és a törzshöz képest a vázágak körülbelül 45 fokod szögben álljanak!

2.    Koronalakítás metszéssel


A vázágak és a sudárhajtás visszametszését koronaalakító metszésnek nevezzük. A ritkítás során ügyelnünk kell rá, hogy ne távolítsunk el túl sok fiatal, azaz 1- max 2 éves vesszőt, hiszen akkor könnyen termés nélkül maradhat a meggyfánk. Ezt a metszést tavasszal kell elvégezni még rügyfakadás előtt! A koronaalakító metszés célja, hogy a meggyfánk lombkoronája megfelelő mennyiségű napfényhez jusson és tiszta levegőt kapjon.

hirdetes
Azok a vesszők, amik körülbelül másfél méteres ostor vesszőt képeznek, és csak a csúcsukon jelenik meg virág, azt is ilyenkor kell visszametszenünk. Ez azért fontos, hogy megelőzzük a meggyfa elkopaszosodását és vele együtt a termések csökkenését.

3.    Fenntartó metszés


A harmadik és egyben utolsó meggyfa metszési fajta a fenntartható metszés. Erre a metszésre akkor van szükség, ha a meggyfánk már elmúlt 5 éves. Ezzel a metszéssel megakadályozhatjuk, hogy a fánk vázága felfelé terebéjesedjenek. A fenntartó metszés során végezzük ez a ritkítást is, amikor az egy éves vesszőket és a fa belseje felé növekvő vesszőket visszavágjuk.

hirdetes

meggyfa termése

A meggyfa megfelelő gondozása


A meggyfa kíváló alkalmazkodó képességgel rendelkezik, aminek átlagos igényei vannak. Sokban hasonlít a cseresznyére, például a fényigényük megegyezik, tehát kedveli a napos helyeket, azonban a cseresznyétől eltérően a melegigénye nem olyan magas. Kiválóan bírja a fagyokat, és mivel a virágai sem nyílnak túl korán, ezért nem kell tőle tartani, hogy a tavaszi fagy kárt tesz benne.


A vízigénye is átlagosnak mondható, de ha folyamatosan locsoljuk, akkor biztosan sok meggy fog teremni az ágain. A jó termés érdekében gondoskodjunk a jó vízgazdálkodású és tápanyagban gazdag talajról!


Amikor kiülteted, vedd figyelembe a növekedését! A kiásott gödör legyen kétszerese a meggyfa gyökérzetének, hogy legyen helye növekedni! Ilyenkor feltudjuk javítani a talajt úgy, hogy trágyát helyezünk a gödör aljára, amit aztán betemetünk a földdel. Itt legyünk óvatosak! Ügyeljünk rá, hogy a trágya ne érintkezzen közvetlenül a gyökerekkel, mert kárt tehet benne. Ezután állítsd a fát a gödörbe teljesen függőlegesen és a betemetéskor figyeljünk rá, hogy az oltási pont mindig a felszín felett maradjon! Ilyenkor ne feledkezz meg az öntözésről sem!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

További cikkek ebben a témában


Gyomaendrõdi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Gyomaendrõd Kossuth u. 45. 5500 Magyarország Tovább

honosított fajta

a helyi környezethez alkalmazkodott, termelőképességét, alkati tulajdonságait és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet