Minden, amit tudni kell a meggyfa gondozásáról és metszéséről!

hirdetes

A meggyfa metszésének titkai – Így gondozd a meggyfát, ha sok termést szeretnél

ZH, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

meggyfa metszése

A meggyfa 3 különböző metszése


1.    A meggyfa metszése kiültetéskor


Rögtön azután, hogy kiültettük a meggyfánkat a kertbe, el kell végeznünk a az ültetéskori metszést. Először ki kell választani a vázágak, majd azokat vissza kell metszeni. Általában 3-4 darab vázág helyezkedik el egy meggyfán, ezeket metsszük el az ág egyharmadánál, egy külső állású rügy tövében. Figyeljünk rá, hogy a sudár legyen magasabb a vázágaknál! A sudárnak és a vázágaknak a csúcsszöge 120 fokot kell, hogy zárjon és a törzshöz képest a vázágak körülbelül 45 fokod szögben álljanak!

2.    Koronalakítás metszéssel


A vázágak és a sudárhajtás visszametszését koronaalakító metszésnek nevezzük. A ritkítás során ügyelnünk kell rá, hogy ne távolítsunk el túl sok fiatal, azaz 1- max 2 éves vesszőt, hiszen akkor könnyen termés nélkül maradhat a meggyfánk. Ezt a metszést tavasszal kell elvégezni még rügyfakadás előtt! A koronaalakító metszés célja, hogy a meggyfánk lombkoronája megfelelő mennyiségű napfényhez jusson és tiszta levegőt kapjon.

hirdetes
Azok a vesszők, amik körülbelül másfél méteres ostor vesszőt képeznek, és csak a csúcsukon jelenik meg virág, azt is ilyenkor kell visszametszenünk. Ez azért fontos, hogy megelőzzük a meggyfa elkopaszosodását és vele együtt a termések csökkenését.

3.    Fenntartó metszés


A harmadik és egyben utolsó meggyfa metszési fajta a fenntartható metszés. Erre a metszésre akkor van szükség, ha a meggyfánk már elmúlt 5 éves. Ezzel a metszéssel megakadályozhatjuk, hogy a fánk vázága felfelé terebéjesedjenek. A fenntartó metszés során végezzük ez a ritkítást is, amikor az egy éves vesszőket és a fa belseje felé növekvő vesszőket visszavágjuk.

hirdetes

meggyfa termése

A meggyfa megfelelő gondozása


A meggyfa kíváló alkalmazkodó képességgel rendelkezik, aminek átlagos igényei vannak. Sokban hasonlít a cseresznyére, például a fényigényük megegyezik, tehát kedveli a napos helyeket, azonban a cseresznyétől eltérően a melegigénye nem olyan magas. Kiválóan bírja a fagyokat, és mivel a virágai sem nyílnak túl korán, ezért nem kell tőle tartani, hogy a tavaszi fagy kárt tesz benne.


A vízigénye is átlagosnak mondható, de ha folyamatosan locsoljuk, akkor biztosan sok meggy fog teremni az ágain. A jó termés érdekében gondoskodjunk a jó vízgazdálkodású és tápanyagban gazdag talajról!


Amikor kiülteted, vedd figyelembe a növekedését! A kiásott gödör legyen kétszerese a meggyfa gyökérzetének, hogy legyen helye növekedni! Ilyenkor feltudjuk javítani a talajt úgy, hogy trágyát helyezünk a gödör aljára, amit aztán betemetünk a földdel. Itt legyünk óvatosak! Ügyeljünk rá, hogy a trágya ne érintkezzen közvetlenül a gyökerekkel, mert kárt tehet benne. Ezután állítsd a fát a gödörbe teljesen függőlegesen és a betemetéskor figyeljünk rá, hogy az oltási pont mindig a felszín felett maradjon! Ilyenkor ne feledkezz meg az öntözésről sem!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

A grillsütő tisztítása kefe nélkül – Így tudod percek alatt csillogóvá varázsolni a grillt!

Ez a hat grilltisztító technika nem igényel kefét, de így is hihetetlenül tisztává varázsolja a grillt! Ha van grilleződ, akkor hasznos lehet ez a cikk!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-07

Így tudod majd felhasználni jövőre is az idei vetőmagokat, amik nem tudtak kikelni!

Szeretnéd megmenteni a magokat, hogy jövőre újra felhasználhasd? Íme az a távolság, amit be kell tartani magvetés közben, ha megtakarítanánk a magokat!

2023-03-20

Függő virágok? Ez a 7 virág mutat a legjobban lógó virágkosarakban!

A gyönyörű virágokkal teli függő kosarak mindenképpen különleges, vonzó megjelenést kölcsönöznek majd a kis otthonod környékének ezekkel a csodás virágokkal.

2023-03-16

5 tipp a szobanövények tavaszi ápolásához

A beltéri növényeknek gyengéd, szerető gondozásra és táplálásra van szükségük így a tavasz kezdetén: ezt az 5 lépést ne hagyd ki tavasszal a szobanövényeknél!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2006. (...) FVM rendelet

a szárított takarmány kvótával szabályozott támogatása 2004/2005. gazdasági évtõl... Tovább

allelopátia

növények egymásra gyakorolt hatása. Régebben csak a magasabb rendű növényeknél ismerték,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet