Minden, amit tudni kell a meggyfa gondozásáról és metszéséről!

A meggyfa metszésének titkai – Így gondozd a meggyfát, ha sok termést szeretnél

ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A meggyfa az egyik legelterjedtebb gyümölcsfa, ami előfordul a kertjeinkben. Azonban nem mindegy, hogyan gondozzuk a meggyfánkat, ha sok termést szeretnénk nyáron leszedni róla! A cikkben megtalálsz mindent, amit tudnod kell a meggyfa metszéséről és gondozásáról!

meggyfa metszése

A meggyfa eredete


A meggyfa igazán különleges úton jutott el Európába és egyébként a rózsák családjába tartozik. Elbeszélések szerint állítólag a vándormadarak hozták magukkal az első meggyfa magokat Észak-Indiából, ahova a melegebb éghajlat miatt repültek a téli hónapokban. Észak-Indiában a meggy már az őskorban is megtalálható volt és azóta már elterjedt az egész világon és igen nagy népszerűségnek örvend finom, frissítő íze miatt. Közel 9 millió meggyfa található Magyarországon, amivel az alma után a második leggyakrabban fogyasztott gyümölcsé vált hazánkban a meggy. A meggy amellett, hogy nagyon finom, nagyon egészséges is, így igen kevés az a kert, ahol ne lenne legalább egy meggyfa. Kis méretének köszönhetően a kisebb kertekben is elférnek. Könnyű szüretelni, és a beérett gyümölcs viszonylag sokáig megmarad a fán, így igazi családbarát fának mondhatjuk, ami megérdemli, hogy helyet kapjon a kertünkben.

meggyfa gondozása

 

Meggyfa gondozási tippek


Ahhoz, hogy növeljük meggyfánk terméshozamát és élettartalmát megfelelő bánásmódban kell őt részesítenünk. A meggyfák helyes metszése például hozzájárul a bő terméshez. Olvasd tippjeinket, amik betartásával bő termésben jutalmaz majd meg a meggyfád!

A meggyfa metszése


Mint az összes gyümölcsfánál, a meggyfánál is elengedhetetlen a metszés. Ha nem foglalkozunk megfelelően a gyümölcsfáinkkal, akkor kevesebb termést hoznak, amiknek ráadásul sokkal rosszabb lesz a minősége, de az is előfordulhat, hogy a gondozás hiányában megrövidül a fa élettartama, hiszen különféle betegségek és kártevők támadhatják meg a fát. A meggyfa esetében háromféle metszést különböztethetünk meg. Lássuk mikor, hogyan kell a meggyfát metszeni!

Tudd meg a következő oldalon, hogy hogyan kell helyesen metszeni a meggyfát az egyes életszakaszaiban! Lapozz a következő oldalra, ha azt szeretnéd, hogy a Te meggyfád is több termést hozzon!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

2024-07-22

Mit ültess a fák alá? Ellenálló, árnyéktűrő növények a kertben

Vannak olyan árnyéktűrő növények, amelyek jól érzik magukat a fák tövében is. Tippek a fák alatti ültetéshez, hogy növényeid árnyékos helyen is jól fejlődjenek.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

77/2006. (XI. 3.) FVM rendelet

a vágóállatok levágásának és leölésének állatvédelmi szabályairól szóló 9/1999. (I.... Tovább

2008. évi XLIV. törvény

Az állattenyésztésrõl szóló 1993. évi CXIV. törvény módosításáról. 1. § Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet