Minden, amit tudni kell a meggyfa gondozásáról és metszéséről!

hirdetes

A meggyfa metszésének titkai – Így gondozd a meggyfát, ha sok termést szeretnél

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A meggyfa az egyik legelterjedtebb gyümölcsfa, ami előfordul a kertjeinkben. Azonban nem mindegy, hogyan gondozzuk a meggyfánkat, ha sok termést szeretnénk nyáron leszedni róla! A cikkben megtalálsz mindent, amit tudnod kell a meggyfa metszéséről és gondozásáról!

meggyfa metszése

A meggyfa eredete


A meggyfa igazán különleges úton jutott el Európába és egyébként a rózsák családjába tartozik. Elbeszélések szerint állítólag a vándormadarak hozták magukkal az első meggyfa magokat Észak-Indiából, ahova a melegebb éghajlat miatt repültek a téli napokban. Észak-Indiában a meggy már az őskorban is megtalálható volt és azóta már elterjedt az egész világon és igen nagy népszerűségnek örvend finom, frissítő íze miatt. Közel 9 millió meggyfa található Magyarországon, amivel az alma után a második leggyakrabban fogyasztott gyümölcsé vált hazánkban a meggy. A meggy amellett, hogy nagyon finom, nagyon egészséges is, így igen kevés az a kert, ahol ne lenne legalább egy meggyfa. Kis méretének köszönhetően a kisebb kertekben is elférnek. Könnyű szüretelni, és a beérett gyümölcs viszonylag sokáig megmarad a fán, így igazi családbarát fának mondhatjuk, ami megérdemli, hogy helyet kapjon a kertünkben.

hirdetes

meggyfa gondozása

 

Meggyfa gondozási tippek


Ahhoz, hogy növeljük meggyfánk terméshozamát és élettartalmát megfelelő bánásmódban kell őt részesítenünk. A meggyfák helyes metszése például hozzájárul a bő terméshez. Olvasd tippjeinket, amik betartásával bő termésben jutalmaz majd meg a meggyfád!

A meggyfa metszése


Mint az összes gyümölcsfánál, a meggyfánál is elengedhetetlen a metszés. Ha nem foglalkozunk megfelelően a gyümölcsfáinkkal, akkor kevesebb termést hoznak, amiknek ráadásul sokkal rosszabb lesz a minősége, de az is előfordulhat, hogy a gondozás hiányában megrövidül a fa élettartama, hiszen különféle betegségek és kártevők támadhatják meg a fát. A meggyfa esetében háromféle metszést különböztethetünk meg. Lássuk mikor, hogyan kell a meggyfát metszeni!

hirdetes

Tudd meg a következő oldalon, hogy hogyan kell helyesen metszeni a meggyfát az egyes életszakaszaiban! Lapozz a következő oldalra, ha azt szeretnéd, hogy a Te meggyfád is több termést hozzon!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-25

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

A kertészkedés sem tartozik mára a legolcsóbb hobbik közé, de vannak szuper költséghatékony tippjeink, amik segíthetnek pénztárcabarátabbá varázsolni!

2023-01-26

Konténerkertészet: ültetési útmutató és segítő tippek!

Ha régóta érdekel a konténerkertészet, vagy szeretnéd megtudni, mi is ez pontosan, akkor kövesd pontos útmutatási és karbantartási tippjeinket a cikkben!

2023-01-25

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

A késő téli időszak, azaz a február hónapja tökéletes alkalom az eperágyások megtisztítására és rendberakására, segítünk benne, hogyan érdemes nekiállni!

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

Kemény vagy lágynyakú fokhagyma – melyiket termesszük a veteményesben?

A fokhagyma rendkívül népszerű növény, és különféle fajták széles választékát kínálja. A keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma közül melyik válasszuk?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kupa

a ló metszőfogain található, a rágófelületről a fog mélyébe nyúló, vakon végződő,... Tovább

40/2006. (V. 24.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet