Így tisztítsd a medencét, hogy egész nyáron tiszta maradjon a víz!

hirdetes

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

ZH

A kertes házban az a legjobb a nyári forró napokon, hogy egy kerti medencében hűsíthetjük le magunkat. A medence vize a megfelelő és rendszeres takarítás nélkül viszont gyakran elkezdhet algásodni és bezöldülni, így az örömünk könnyen tovaszállhat. Ne hagyd, hogy a folyamat beinduljon, mert minél többet vársz, annál nehezebb lesz újra tisztává varázsolni a vizet. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

medence

Kerti medence tisztítása


Ahhoz, hogy egész nyáron tiszta maradjon a víz a medencében, néhány könnyen elvégezhető házi praktikát kell csupán bevetned, amiket most megmutatunk! Így tartsd karban a kerti medencét!


1.    Rendszeresség


A medence helyes karbantartásának az első és a legfontosabb lépése, hogy rendszeresen tisztítsd a medence vizét. Így többször kell rá időt szánnod ugyan, de sokkal gyorsabban meg vagy vele, mintha csak havonta egyszer takarítanád a vizet. Ne felejtsd el mindennap a megfelelő algaölőket és vegyszereket tenni a vízbe!

2.    Vízforgatórendszer


Nagyon fontos, hogy a vegyszert úgy használjuk, hogy közben a vízforgató rendszer be van kapcsolva. Hogyha nem rendelkeztek ilyen rendszerrel, vagy a medence tartozékaihoz nem tartozik ilyen vízforgató rendszer, akkor magatoknak kell megoldani a vegyszerek elkeverését! Egyszerűen csak sétáljatok körbe-körbe a vízben, hogy a klór megfelelően elkeverődjön.

3.    Gyakori használat


Ha nem használjátok gyakran a medencét, akkor nem forog benne a víz megfelelően, ezért nem csak a nagy meleg miatt érdemes sűrűn megmártózni a kerti medencében! Fürödjetek meg hát gyakran, hogy a víz ne piszkolódjon, algásodjon és büdösödjön be. Ha nincs vízszűrőtök akkor ez még fontosabb!

hirdetes

4.    Már elkezdődött a bezöldülés?


Ha elkezdődött a bezöldülés, akkor az az jelent, hogy az algák elkezdtek megjelenni a vízben. Ebben az esetben is fontos a vízszűrő használata, illetve a vegyszeres tisztítás, ám egy házi praktika sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldása lehet a problémának. Használj sót az algásodó vízhez, így lágyítod a vizet és eltávolítod az algát!

5.    Vízi porszívó


A vízi porszívó használata, megkönnyíti a medence vízének tisztítását és neked is jut időd közben másra, míg az elvégzi a munkát helyetted és felszedi a medence aljáról a lerakódásokat.

hirdetes

6.    Medencetisztító háló


A víz tetején található szennyeződések eltávolítására, mint például a vízbe hulló levelek és a bogarak „kihorgászására” használj medencetisztító hálót, amivel könnyen eltávolíthatod a kerti medence nem kívánatos vendégeit a vízből.

7.    Klór


Az egyik legjobb tisztító és fertőtlenítő vegyszer a klór, azonban fontos, hogy a csomagoláson feltüntetett használati utasításokat pontosan kövessük, mert ha túl keveset használunk, az nem lesz hatásos, viszont ha túl sokat használunk azzal ugyan megakadályozzuk a különböző baktériumok elszaporodását, de a túlzott vegyszer használat a bőrünket is roncsolni fogja. A klórozást érdemes reggelente elvégezni, még bőven a medence használat előtt, illetve este, amikor már nem fogjuk használni a medencét. Klórozni nem kell mindennap, elég heti kétszer elvégezni a víz tisztán tartásának érdekében.

8.    Medencefedő


Amikor nem használjátok a medencét, akkor fedjétek le, hogy megakadályozzátok, hogy a szennyeződések bekerüljenek a vízbe.

9.    Sokkolás


Amennyiben több napra elutaztok, és nincs kinek foglalkoznia a medence tisztításával, akkor próbáljátok ki a sokkolást! Ez azt jelenti, hogy a szokásos napi vegyszerezés mennyiségét megháromszorozzuk, vagyis túladagoljuk a vegyszert. Ezután be kell kapcsolni a vízforgatót és ne felejtsd el lefedni a medencét. Ezzel a módszerrel, akár 5 napig is bizztosíthatod, hogy a kerti medence vize ne kezdjen el bealgásodni, viszont az újbóli használat előtt ellenőrizzétek a víz pH értékét, hogy megfelelő-e.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-05-10

Senki nem kér a lengyelek almájából – Támogatást biztosítanak az almatermesztőknek

Támogatással próbálják javítani a lengyelek az étkezési alma helyzetét, ugyanis már láda számra állnak az eladatlan almák az almatermelők raktáraiban!

További cikkek ebben a témában


csillaghúr (Stellaria)

a szegfűfélék (Caryophylla-ceae) családjába tartozó nemzetség. Tagjai lágy szárú, egyéves... Tovább

116/2008. (IX. 5.) FVM rendelet

A 2008. évi iskolatej program szabályozásáról szóló 158/2007. (XII. 28.) FVM rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Mezőgazdaság Talajművelés