1848 márciusa soha nem látott módon forrasztott össze egy nemzetet, hogy a haza és a haladás eszméjétől vezérelve, egységes akarattal lehessen része egy nagyobb, európai közösségnek

hirdetes

Március 15.

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Gőgös Zoltán Nem elszenvedni, hanem alakítani kívánjuk közös életünket
Ezekben a napokban azokra a 160 évvel ezelőtti történelmi eseményekre emlékezünk, amelyekben visszavonhatatlanul fogalmazódott meg egy nép igénye a szabadságra

Tisztelt vendégeink!
Tisztelt kolleganők! Tisztelt kollegák!

 
Köszöntöm Önöket nemzetünk egyik legszebb ünnepe, március 15-e alkalmából.
 
Ezekben a napokban azokra a 160 évvel ezelőtti történelmi eseményekre emlékezünk, amelyekben visszavonhatatlanul fogalmazódott meg egy nép igénye a szabadságra, a függetlenségre, egy olyan rendre, amely végre nem eltávolít, hanem közelebb visz Európához. 1848 márciusa soha nem látott módon forrasztott össze egy nemzetet, hogy a haza és a haladás eszméjétől vezérelve, egységes akarattal lehessen része egy nagyobb, európai közösségnek.

A 160 esztendővel ezelőtti márciusi napokról általában azokat a képeket őrizzük, amelyeken fiatal emberek láthatóak. Pesti utcákon, tereken, vagy éppen a Nemzeti Múzeum lépcsőjén állva. Bátor, határozott cselekedeteikhez kétség sem férhet. Agitálnak, győzködnek, intézkednek.

Igen, ők azok, a legendás márciusi ifjak, akikről sugárzik: érzik, hogy történelmet csinálnak!
Nem alkudtak meg abban a fontos kérdésben, hogy többé nem lehet kívül maradni. Nem lehet a felemelkedést magyarság és európaiság, haza és haladás eszméjének összekapcsolása nélkül elképzelni. Erősek voltak és erőt adtak másoknak. Az Európához való tartozás közös akaratát.
1848 felelős kormányt állított az ország ügyeinek intézésére. A kései utódok felelősségével látott hozzá a mostani kormány ahhoz, hogy a kívánt célba juttassa hazánkat, hogy az ország 2004. május 1-vel történelmi dátumot írhasson: uniós taggá válásunk napját. Talán belőlünk már hiányzott az elődök magabiztossága, de tény, hogy kellő önbizalommal vállalkoztunk a történelmi lépésre. Hiszen mi azzal a büszke tudattal léptünk be az európai közösségbe, hogy ott már ismerik és elismerik a magyarok képességeit, Magyarország teljesítményét.

Ami pedig a magyar agrárium helyét, lehetőségeit illeti: tisztában voltunk azzal, hogy a magyar gazdatársadalom milyen feltételekkel, adottságokkal, felkészültséggel indult története talán legnagyobb kihívásának. Tudtuk: Európa minden bizonnyal egyik legelismertebb, legtöbb hírt és nevet szerzett agrártársadalma lett részese ennek a 450 milliós hatalmas és szigorúan szabályozott piacnak.

hirdetes

Ennek ellenére nem voltunk elbizakodottak. Az elismerésre méltó teljesítmény ellenére jócskán akadt tennivalónk a versenyképesség javítása, a modernizáció területén. Tudtuk azt is, hogy a versenyben való helytállás minden segítő szándék ellenére sem sikerülhet mindenkinek.

Bátor és igazságosságra törekvő, becsületes politikára vállalkoztunk. Olyan program megvalósítására, amely a vidéken élők számára többek között a munkahelyteremtést, a kiszámítható életet, az infrastruktúra fejlesztését, a környezet és a táj ápolását jelentette.

Az unióhoz való alkalmazkodás napjaiban arra törekedtünk, hogy a változástól közvetlenül érintett gazdatársaink a legjobbak közé kerülhessenek.

Azok pedig, akik számára kevés az esély a felzárkózásra, szintén megtalálhassák a fokozatosan javuló hazai vidéki életminőségben számításukat.

Meggyőződéssel állíthatjuk, hogy természetes szövetségeseink, a gazdálkodó emberek, a gazdálkodó családok eddig is számíthattak és számíthatnak ránk a jövőben is. Magyarország mindig is agrár adottságú ország volt. Hisszük, hogy hazánk ezt a csodálatos természeti adottságot a jövőben is jól ki tudja használni.

Azon munkálkodunk, hogy a magyar mezőgazdaság képes legyen kiemelkedő teljesítményekre. Bátor politikával állunk a tehetséges, szorgalmas magyar gazdatársadalom mellé. 
 

Tisztelt Ünneplők, kedves kollégák!

 
Agrárpolitikánk legfőbb feladatának továbbra is a gazdák jövedelembiztonságának garantálását, a magyar termőföld védelmét, az élelmiszerbiztonság fokozását tekintjük. Kiszámítható kormányzással megőrizzük a magyar vidék hagyományait, a vidéki életformát és a csodálatos magyar természeti környezetet. Igazságos, esélyt kínáló politikával arra törekszünk, hogy minél többen élhessenek meg a magyar mezőgazdaságból. A magyar mezőgazdaság ismét ott lesz a világ élvonalában.

Törekszünk arra, hogy jobban alkalmazkodjunk az úniós piacszabályozáshoz, támogatjuk a kiváló minőségű, biztonságos magyar élelmiszer hazai és külföldi megismertetését, megszerettetését.

hirdetes

Változatlan célunk, hogy minden rendelkezésre álló forrásból a lehető legtöbb támogatáshoz jussanak a termelői szerveződések, termelői csoportok. Mindezt kedvező hitelprogramok kimunkálásával is elő kívánjuk segíteni.

A jövőben is ösztönözni, segíteni fogjuk a termelőket, hogy tulajdonba vehessenek feldolgozóüzemeket. Tovább növeljük a kistermelőket megillető adókedvezményeket.

Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a mezőgazdasági szereplők bekapcsolódhassanak a gazdaságos energiatermelésbe. Ez nem csak uniós előírás, de elemi érdekünk mind az energia-, mind az agrár-, vidékpolitikai szempontból. Az uniós fejlesztési forrásokból kiemelten támogatjuk a megújuló energiák termelésére vállalkozókat, kiegészítő területalapú támogatást adunk az energiatermelésbe bekapcsolódó termelőknek.

Európai Uniós tagságunk eddigi négy évére visszatekintve joggal állapíthatjuk meg: kemény vitákban bár, de a jövőbe tekintés igényével vagyunk részesei a közös agrárpolitika alakításának, az ágazat szinte minden területét érintő nagy reformoknak. Mi nem elszenvedni, hanem alakítani kívánjuk közös életünket, ezért határozottan és következetesen területen kiállunk nemzeti érdekeink mellett.

Az eddig elvégzett munkát, erőfeszítéseket olyan nemzeti teljesítménynek tartom, amely európai léptékkel mérve is figyelemre és elismerésre méltó.
 

Tisztelt Kitüntetettek!
Tisztelt ünneplők!

 
Végezetül engedjék meg, hogy szóljak azokról, akik a hétköznapokban kiemelkedő személyes helytállással, teljesítménnyel váltak méltóvá a köz-, a szakma kiemelkedő figyelmére. Örömmel és büszkeséggel tölt el,- úgyis, mint aki hosszú évtizedeken keresztül gazdálkodó emberként kapcsolatban volt sokukkal -, hogy idén 2008. március 15-én is szép számmal vannak közöttünk.
 
Ezúton is kívánok Önöknek további sikereket munkahelyeiken, egészséget és boldogságot családjaiknak, az ünnepi pillanatokban összetartó erőt hétköznapjaikhoz!
 
 
 
Gőgös Zoltán
államtitkár

Forrás: www.fvm.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

Csongrád Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Szeged Horváth Mihály u. 1/B 6720 Magyarország Tovább

szulákpohánka (szulákkeserűfű,Bilderdykia [Fagopyrum])

A keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó nemzetség. Elterjedt gyom a mélyre... Tovább

Tovább a lexikonra